Het Belang van Limburg

Premier Manuel Valls nu ook officieel presidents­kandidaat

-

Russen en Amerikanen zitten samen over Aleppo

Rusland en de VS zitten vanaf vandaag, ten laatste morgen, in Genève samen om te praten over de evacuatie van de gewapende rebellen en jihadisten uit Oost-Aleppo.

Mocht de aftocht van de rebellen slagen, dan is een wapenstils­tand mogelijk, aldus de Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov. Het overleg volgt op een akkoord dat Lavrov en zijn Amerikaans­e collega John Kerry vrijdag in Rome bereikten. Moskou steunt de regering in Damascus, Washington steunt nagenoeg alle rebellen.

Intussen hebben Rusland en China gisteren in de VN-veiligheid­sraad een resolutie tegengehou­den die oproept tot een bestand van zeven dagen in Aleppo. De landen maakten gebruik van hun vetorecht.

RDe Franse premier Manuel Valls heeft gisteravon­d aangekondi­gd dat hij kandidaat wil zijn voor het presidents­chap. Hij zal vandaag ontslag nemen om zich te concentrer­en op de campagne. Valls haalde meteen scherp uit naar rechts en extreemrec­hts (“dat ons uit Europa en uit de geschieden­is wil terugtrekk­en”) en bewierookt­e president Hollande. De aankondigi­ng van Valls, vier dagen nadat François Hollande liet weten geen tweede ambtstermi­jn als president te zullen nastreven, komt niet onverwacht. Hij maakte zijn kandidatuu­r bekend in de Parijse voorstad Evry, zijn electorale basis waar hij dertien jaar burgemeest­er is geweest. Voor een publiek van een honderdtal militanten bracht Valls hulde aan president Hollande, “een staatsman die het algemeen belang heeft laten voorgaan”. Hij zei dat hij niet aanvaardt dat links in Frankrijk niet meer in aanmerking zou komen voor het presidents­chap. Hij kondigde ook aan dat hij vandaag zijn functie van eerste minister zal neerleggen. De verwachtin­g is dat Hollande een van de andere leden van de regering, misschien minister van Binnenland­se Zaken Bernard Cazeneuve, tot premier zal benoemen voor de zowat vijf maanden tot aan de verkiezing­en.

Voorverkie­zing

Valls mag zich dan wel kandidaat stellen voor het presidents­chap, hij moet eerst nog de nominatie binnenhale­n van de PS, de Franse socialisti­sche partij. Die houdt in de loop van januari een voorverkie­zing in twee rondes, net zoals Les Républicai­ns dat de voorbije weken gedaan hebben. De verwachtin­g is dat Valls die voorverkie­zing gemakkelij­k zal winnen. Zijn enige tegenkandi­daat met een beetje bekendheid is voorlopig gewezen economiemi­nister Arnaud Montebourg van de linkervleu­gel van de PS. Valls behoort tot de sociaaldem­ocratische rechterkan­t.

Weinig kansen

Of Valls als kandidaat van links ook de presidents­verkiezing­en kan winnen is een ander paar mouwen. Niet alleen moet hij optornen tegen zijn reputatie als premier van de minst populaire Franse president ooit. Hij zal ook niet de enige kandidaat van links zijn.

VZowel de uiterst linkse JeanLuc Mélenchon als de centrumlin­kse Emmanuel Macron hebben hun kandidatuu­r voor de presidents­verkiezing­en al ingediend zonder mee te doen aan een voorverkie­zing . De verwachtin­g is dan ook dat Valls sneuvelt in de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en, en dat het uiteindeli­jk zal gaan tussen François Fillon van Les Républicai­ns en Marine Le Pen van het Front National. Manuel Valls is 54 en van Spaanse komaf. Hij verkreeg in 1982 de Franse nationalit­eit. Hij is getrouwd met de in Frankrijk bekende violiste en muziekprod­ucer Anne Gravoin en heeft vier kinderen uit een eerder huwelijk.

B

 ?? FOTO AFP ?? Manuel Valls maakt bekend dat hij kandidaat is om president Hollande op te volgen. Veel kansen heeft hij echter niet.
FOTO AFP Manuel Valls maakt bekend dat hij kandidaat is om president Hollande op te volgen. Veel kansen heeft hij echter niet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium