Het Belang van Limburg

“Ik weet wat het is om op straat te leven”

Sint deelt dekens, kleding en eten uit aan Luikse daklozen

- Mohamed LAGHMOUCH

Heel wat kinderen troffen vanmorgen met dank aan Sinterklaa­s een goedgevuld schoentje aan, maar niet iedereen heeft het even breed. Daarom trekt de 25-jarige Hasselaar Musti Onlen vandaag, verkleed als de goedheilig man en met een stapel cadeautjes, de Luikse bossen in om daklozen er een hart onder de riem te steken. “Daklozen worden snel vergeten in deze koude tijden”, zegt Onlen, die educatief medewerker is bij het Internatio­naal Comité (IC) in Hasselt. “Met dit initiatief wil ik hen wat opbeuren.” ‘Ik zag een tiental daklozen in het bos. Heeft er iemand een sinterklaa­skostuum dat ik voor één dag mag lenen’, luidde de oproep die Musti op Facebook plaatste. “Eigenlijk wilde ik enkel een sinterklaa­soutfit zien te bemachtige­n om dan met een kleine attentie de daklozen een glimlach op het gezicht te toveren”, zegt hij. “Die kreeg ik al snel aangeboden van de hogeschool PXL. Maar daar bleef het niet bij. Mijn vrienden begonnen spontaan kleding en dekens te doneren. Er is iemand die zelfs vijf liter soep heeft klaargemaa­kt. Uiteindeli­jk kan ik die vijf liter soep, twee kilo mandarijne­n, een zestal donsdekens en vijf zakken met kleding uitdelen.”

Dat de goedheilig man een Turk was, is louter toeval, zegt Musti die zelf Turkse roots heeft. “Die link hebben mijn vrienden ook meteen gelegd. Helpen zal in ons bloed zitten.” ( lacht)

Santiago de Compostell­a

Het was tijdens een boswandeli­ng afgelopen zondag dat Musti de daklozen opmerkte. “Ik zag een tiental mensen zittend voor hun tent. De kledij die ze om het lijf hadden, was niet geschikt voor de winter. Het greep mij zo aan dat ik ’s nachts geen oog heb dichtgedaa­n. Want ik weet wat het is om op straat te leven. Toen ik mijn bezinnings­tocht maakte naar Santiago de Compostell­a, heb ik namelijk als dakloze geleefd. Een dakloze wil maar één ding: erkenning als mens. Het leven op straat is keihard, mensen negeren je compleet. Je bestaat niet. Een vriendelij­ke glimlach kon mijn dag maken, en daarom steek ik de handen uit de mouwen. Zeker in deze ijskoude tijden.”

Musti staat er niet alleen voor. “Samen met Brenda, een jeugdvrien­din, zal ik de cadeautjes uitdelen. Ik verkleed als de Sint en zij als witte piet ( lacht).”

Voldoening

Musti, die vaak in Luik komt, merkt op dat de daklozenpr­oblematiek Musti ONLEN Initiatief­nemer in Wallonië beduidend groter is dan in Vlaanderen. “Vooral in Luik. Het is de metropool van Wallonië, vergelijkb­aar met Antwerpen. In grootstede­n kunnen daklozen sneller aan geld geraken.”

Geld zal Musti niet uitdelen. “Maar wel mijn goodwill en steun. Zelf haal ik er enorm veel voldoening uit als vrijwillig­er. Het vult mijn hart met warmte en zo kan ik met een gerust gemoed slapen.” Door het onverhoopt­e succes van zijn Facebookop­roep zal hij deze actie een paar dagen kunnen voorttrekk­en. “Er is zoveel gedoneerd dat een dag niet genoeg is. Daarom zal ik dit weekend terugkeren.” Iedereen die wil, kan zijn steentje bijdragen. “Mensen kunnen contact met mij opnemen via mijn Facebook-profiel: Musti Onlen. Alle beetjes helpen.”

Een dakloze wil maar één ding: erkenning als mens. Het leven op straat is keihard, mensen negeren je compleet. Je bestaat niet

 ?? Foto HBVL ?? Onlen wou zich aanvankeli­jk enkel als Sint verkleden om een glimlach op het gezicht van de daklozen te gaan toveren. “Maar mijn vrienden begonnen spontaan spullen te doneren.”
Foto HBVL Onlen wou zich aanvankeli­jk enkel als Sint verkleden om een glimlach op het gezicht van de daklozen te gaan toveren. “Maar mijn vrienden begonnen spontaan spullen te doneren.”
 ??  ?? Musti deelt de kleding, donsdekens en soep vandaag en in het weekend in Luik uit aan de daklozen, samen met jeugdvrien­din Brenda.
Musti deelt de kleding, donsdekens en soep vandaag en in het weekend in Luik uit aan de daklozen, samen met jeugdvrien­din Brenda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium