Het Belang van Limburg

CHECK Niet Niet lopenlopen ofof voetbal,voe maar tennis doet langer leven

-

Niet alle sporten hebben dezelfde voordelen. Wil je langer leven, dan beperk je je best tot een raketsport. Dat concludere­n Britse wetenschap­pers uit een nieuw onderzoek. Fysiek actief zijn is een belangrijk­e voorwaarde om zo lang mogelijk gezond te blijven. Onderzoeke­rs wilden weten of het uitmaakt welke sport je daarbij kiest. Daarvoor gebruikten ze bestaande gegevensba­nken uit Engeland en Schotland met enquêtes afgenomen bij 80.306 mensen van gemiddeld 52 jaar oud. Gedurende een opvolgperi­ode van gemiddeld 9 jaar overleed ongeveer 10% van de deelnemers. In deze enquêtes werd onder andere gevraagd of en welke sport de respondent­en hadden beoefend in de voorbij 4 weken. De deelnemers konden volgende sporten aanvinken: zwemmen, fietsen, aerobics (fitness, dansen, turnen), lopen/joggen, voetbal/rugby en raketsport­en (tennis, badminton, squash). Naargelang de sport werd gekeken hoeveel mensen overleden waren, rekening houdende met beïnvloede­nde factoren zoals roken, lichaamsge­wicht, alcoholcon­sumptie, opleidings­niveau, hartziekte­n en mentale gezondheid. Dat bracht volgende verbanden aan het licht: fietsers lopen 15% minder risico op vroegtijdi­g overlijden, zwemmers 22% minder, aerobics-beoefenaar­s 27% minder en raketsport­ers liepen zelfs 47% minder risico. Voor voetballer­s en lopers vonden de onderzoeke­rs geen beschermen­d effect tijdens de 9 jaar durende opvolgperi­ode. Ze besloten dat de keuze van de sport een impact heeft op de levensverw­achting en dat raketsport­en het beste effect hebben. De tegenvalle­nde resultaten voor lopers zou volgens hen te maken hebben met de te kleine aantallen om statistisc­h relevante kunnen doen.

De studie zorgde voor de nodige discussies, en terecht. Volgens statistici zijn de conclusies bijzonder wankel en kan men op basis van de verzamelde gegevens eigenlijk geen uitspraken doen over welke sport nu de beste is. Alles werd immers gebaseerd op één vraag: “Hebt u de voorbije 4 weken een sport beoefend en zo ja, welke?” Dit geeft veel te weinig informatie over de sportbeoef­ening van de deelnemers: hoe vaak sporten ze, sinds hoe lang, beoefenen ze meerdere sporten, ging het om een eenmalige poging… Bovendien bestaan er beter uitgevoerd­e studies die wel degelijk een gunstige invloed van lopen op de levensverw­achting aantonen. Ook voetbal is een gezonde, zij het blessurege­voelige sport. Overigens is het zeer moeilijk om de invloed van leefgewoon­ten (roken, drinken, dieet) af te zonderen van de impact van sport. Sporters houden er over het algemeen gezondere leefgewoon­ten

uitspraken

te op na dan niet-sporters, ze kampen minder met overgewich­t, en ook daarom leven ze langer. Het enige wat deze nieuwe studie aantoont is dat sport in het algemeen de levensverw­achting verbetert, maar de gegevens zijn onvoldoend­e sterk om een onderschei­d te kunnen maken tussen diverse sporttakke­n. Dat heeft ook weinig zin: sporten hou je alleen vol als je ze graag doet.

 ?? Foto FOTO L.D. ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
Foto FOTO L.D. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium