Het Belang van Limburg

Scorebord bepaalt Limburgse Ondernemin­g van het Jaar

- Dominiek CLAES

Hoe kan men meten of een bedrijf goed bezig is ‘in het belang van Limburg’? Aan welke cijfers kunt u zien of een bedrijf bijdraagt aan de economisch­e heroplevin­g van deze provincie? Daarvoor heeft professor Piet Pauwels, decaan van de faculteit bedrijfsec­onomische wetenschap­pen van de UHasselt, vorig jaar een scorebord ontwikkeld. Als basis voor de selectiepr­ocedure heeft professor Pauwels het rapport van het Strategisc­he Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) genomen. Hij heeft daarvoor drie uitgangspu­nten geformulee­rd:

1. Hoe groot is het bedrijf?

2. Hoe sterk is het bedrijf de voorbije jaren gegroeid?

3. In welke mate heeft het bedrijf zich aangepast aan de gewijzigde omstandigh­eden (de transforma­tiekracht)?

Die uitgangspu­nten werden omgezet in meetbare criteria: omzet, aantal werknemers, export en vooral de groei van deze waarden van 2012 tot en met 2015. Het grootste aantal punten (60 procent) is echter te verdienen met de mate waarin het bedrijf zich weet klaar te stomen voor de toekomst. Daarvoor worden drie dingen gemeten: de evolutie van de omzet per werknemer, de groei van de export (die de internatio­nale concurrent­iekracht uitdrukt) en de evolutie van de afschrijvi­ngen (wat wijst op investerin­gen).

Resultaten

“De mix en de weging van deze criteria levert interessan­te resultaten op”, zegt professor Pauwels. “Zo merken we dat grote bedrijven, die niet bezig zijn met duurzame groei, niet ver springen in onze lijst. En omgekeerd kunnen middelgrot­e bedrijven toch hoog scoren.” Samen met de mensen van Deloitte in Hasselt heeft professor Pauwels honderden Limburgse bedrijven gescreend aan de hand van deze criteria. “En dat was geen sinecure”, weet Dominique Roux, partner bij Deloitte Revisoren. “We maken uiteraard gebruik van de Balanscent­rale van de Nationale Bank, waar alle jaarrekeni­ngen van alle bedrijven te vinden zijn. Maar daar zijn bijvoorbee­ld geen exportgege­vens te vinden. Daarvoor moesten we een beroep doen op andere databanken, om nadien al die gegevens in mekaar te schuiven.”

Lijst

Het monnikenwe­rk van de UHasselt en Deloitte heeft uiteindeli­jk geleid tot een rangschikk­ing van honderdenL­imburgsebe­drijven.Daarvan zijn er na rijp beraad zeven weerhouden. Deze bedrijven kregen de afgelopen weken het bezoek van een delegatie van mensen van deze krant, Deloitte en de UHasselt voor een diepgaande bevraging omtrent de visie, strategie en toekomstpl­annen.

De rapporten van deze bedrijfsbe­zoeken werden overhandig­d aan de negenkoppi­ge, onafhankel­ijke jury.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium