Het Belang van Limburg

Antigifcen­trum waarschuwt voor navulflesj­es van e-sigaret

DDiitt jjaaaarr aall 110000 mmeellddii­nnggeenn vvaann iinncciidd­eenntteenn,, vvoooorraa­ll bbiijj kkiinnddee­rreenn

- Jonas MAYEUR

Het Antigifcen­trum waarschuwt voor de gevaren van vloeibare nicotine. Het centrum kreeg dit jaar al honderd meldingen van incidenten met navulflesj­es voor elektronis­che sigaretten. Dat is meer dan het dubbele van vorig jaar. “Laat die flesjes nooit rondslinge­ren. Een klein slokje kan al genoeg zijn om een kind te vergiftige­n.” Sinds de overheid begin dit jaar het licht op groen zette voor de verkoop van elektronis­che sigaretten met nicotine, is de popularite­it ervan fel toegenomen. De e-sigaretten worden gezien als een minder schadelijk alternatie­f, maar dat wil niet zeggen dat ze ongevaarli­jk zijn. In heel 2015 kwamen bij het Antigifcen­trum 38 meldingen van incidenten binnen met de chemische vloeistof die bij de e-sigaret hoort. Dit jaar waren dat er al honderd.

“Bij kinderen kan een klein slokje al volstaan voor een ernstige vergiftigi­ng”, zegt Martine Mostin, directrice van het Antigifcen­trum. “Flesjes vloeibare nicotine kunnen voor hen levensgeva­arlijk zijn.” Hele ernstige gevallen bleven tot dusver gelukkig uit. De symptomen van de vergiftigi­ng zijn duizelighe­id, braken en hartkloppi­ngen. Een ernstige intoxicati­e gaat ook gepaard met stuipen, hartritmes­toornissen, ademhaling­sproblemen of zelfs bewustzijn­sverlies.

Schroefdop

Ook de FOD Volksgezon­dheid en Test-Aankoop maken zich zorgen. De consumente­norganisat­ie wijst erop dat sommige e-liquids naar snoep of chocolade ruiken en dus al snel de aandacht van kinderen trekken.

Verkopers zijn dan weer verbaasd over het hoge aantal incidenten. De flesjes zijn immers beveiligd met een moeilijk te openen schroefdop. Om de vloeistof uit de plastieken houdertjes te krijgen, moet je bovendien hard duwen. Maar net daarom zijn er gebruikers die de vloeibare nicotine overgieten in andere flessen. An- deren laten de flesjes geopend rondslinge­ren. “Ook dat is niet verstandig”, zegt Philippe Jorens, toxicoloog van het UZ Antwerpen. “Nicotine is een toxisch product en er is geen tegengif. Berg de flesjes dus altijd goed op, ver weg van de kinderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium