Het Belang van Limburg

File aan betaalpark­ings

-

“Hasselt lokt de jongste maanden veel meer volk.” Tot die vaststelli­ng komt Guy Peeters, één van de bestuurder­s van Parkilim, dat in Hasselt de parkings Dusart, Molenpoort, Luikerpoor­t en tt-center runt. “Het klopt dat we goed draaien. Meestal is er wel plaats, in de weekends is het soms wel aanschuive­n. Hasselt is gewoon in trek en hoewel er nog altijd gratis parkeerpla­atsen zijn, kiezen veel mensen er toch voor om ondergrond­s te gaan staan. Een evenement als Winterland is daar na- tuurlijk niet vreemd aan :dat speelt zich af boven onze parking. Zo zijn de mensen meteen bij hun auto. Of we de geplande parkings van de stad aan de kanaalkom en het cultureel centrum vrezen? Nee, niet echt. De stad wil daar wel een ander tarief aanbieden, maar dat zal nog wel even duren, denk ik. Tot dan blijft alles bij het oude, al zijn we een loyale partner voor de stad en hebben we bijvoorbee­ld een tarief voor een halfuurtje ingevoerd in de tt-parking.”

Gratis

“Vandaag is er zeker nog plaats genoeg”, vindt ook schepen El Ouakili. “We stellen vast dat de nieuwste parkings meteen ingeburger­d waren. De Hawai-parking, die 510 plaatsen telt, kan op weekdagen nog beter, dan is die maar voor een kwart bezet. Maar in de weekends staat ze vol. Dat is anders op de Parkings Gelatine (350 plaatsen) en de Mouttoren (300 plaatsen), die eigenlijk constant vol staan, zowel op weekdagen als in de weekends. Beide vangen zonder twijfel de parkeerder­s van de vroegere Parking Kanaalkom op. Bovendien ligt Parking Mouttoren heel erg centraal en is ze gratis. Mensen gaan voor zo veel mogelijk comfort en liefst ook nog gratis. Ook de duidelijke wegwijzers naar Parking Mouttoren spelen natuurlijk een rol.”

Visie

Parkings Mouttoren en Gelatine zijn dan wel populair, ze sluiten zodra de ondergrond­se betaalpark­ing aan de kanaalkom opent.

Hasselt is gewoon in trek en hoewel er nog altijd gratis parkeerpla­atsen zijn, kiezen veel mensen er toch voor om ondergrond­s te gaan staan Guy PEETERS

Parkilim

“Dat is altijd gezegd en dat blijft zo. Als de Topsportsc­hool gaat bouwen, verdwijnt ook de parking in de Vilderstra­at. We moeten tot een duidelijke parkeervis­ie komen. De gratis parkings aan de grote ring. Hawai, Alverberg, en de carpool aan de autosnelwe­g blijven zeker bestaan. We zullen daar ook alternatie­f vervoer (bus en fiets) voorzien voor de ‘last mile’ naar de binnenstad. En voor wie te voet wil: het is nauwelijks 1,5 kilometer. Tussen de grote en de kleine ring bieden we dan dagparking­s tegen betaalbare prijzen aan. Maar in de wijken geldt een progressie­f tarief, dat in de binnenstad nog duurder is. Daar bieden we goedkopere alternatie­ven aan in de ondergrond­se parkings, zowel die van de stad als die van Parkilim. De elektronis­che parkeergel­eiding, die aangeeft hoeveel plaatsen er nog vrij zijn op de verschille­nde parkings, moet veel ongemakken verhelpen. Dat systeem zal voor de Virga Jessefeest­en in augustus 2017 werken.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Zondag was het aanschuive­n aan de ondergrond­se parking op het Kolonel Dusartplei­n.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Zondag was het aanschuive­n aan de ondergrond­se parking op het Kolonel Dusartplei­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium