Het Belang van Limburg

Monsterfil­es na banaal ongeval

- Geert VAN BAELEN

Een weinig spectacula­ire kopstaartb­otsing op de Grote Baan in Helchteren heeft gisternami­ddag ruim twee uur het verkeer lamgelegd in twee rijrichtin­gen. Richting Hasselt tot in Houthalen, en in de andere richting vanaf de Noord-Zuidverbin­ding in Hechtel.

Het ongeval gebeurde omstreeks 12.45 uur op de Grote Baan in de richting van Hechtel, vlakbij de afslag naar Ter Dolen. Vier wagens liepen blikschade op. Een 32-jarige man, Geert C. (32) uit Heusden-Zolder, raakte lichtgewon­d. Er ontstonden al snel in beide richtingen enorme files. Pas ruim twee uur later, toen de wagens waren getakeld, trok het verkeer zich weer opgang. Op sociale media bleven de reacties niet uit en werd hard uitgehaald naar het negatieve advies voor de omleidings­weg door de Raad van State. Maar zijn er nog praktische ingrepen mogelijk die kunnen voorkomen dat bij het minste ongeval iedereen stilstaat? Wegen en Verkeer Limburg wil niet reageren en verwijst naar de beleidsmak­ers in Brussel. “Wekelijks gebeuren op deze baan dit soort aanrijding­en”, zegt burgemeest­er burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a). “Wekelijks een extra lange file is geen uitzonderi­ng meer. Voor mij is dat telkens het zuiverste bewijs dat we zo snel mogelijk naar een definitiev­e opdelijke lossing moeten.”

Nu een omleiding weer vastliep op negatief advies, riep Yzermans in de weekendkra­nt op om de middelen voor tijdelijke ingrepen te verdubbele­n. “Maar helaas kan je met tij- ingrepen, zoals versterkte kruispunte­n, toestanden als vandaag niet voorkomen. Zoals bekend wordt elke beperkte maatregel doorbepaal­degroepenz­eerkritisc­h bekeken.”

 ?? FOTO GVB ?? Op sociale media werd heftig gereageerd op de files.
FOTO GVB Op sociale media werd heftig gereageerd op de files.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium