Het Belang van Limburg

“Overstelpt met telefoontj­es”

Weggeefgro­ep helpt getroffen gezin na brand

- Dirk JACOBS

Na de zware brand zondagavon­d in de Anerlieren­straat in Diepenbeek, is meteen een golf van solidarite­it op gang gekomen. De getroffen familie vond tijdelijk onderdak bij familie. Maar hun hele hebben en houden bleef in de brand. “We hebben meteen een oproep gelanceerd”, vertelt Marleen Panis, die op Facebook een weggeefgro­ep voor Diepenbeek coördineer­t. “Nooit kregen we zo veel reacties. Meer dan 300 nieuwe mensen hebben zich voor bij weggeefgro­ep aangemeld. Allemaal wilden ze helpen.”’

“Wij verzamelen normaal dingen die mensen niet meer kunnen gebruiken”, legt Marleen uit. “Elke vrijdag organisere­n we dan een soort ‘trekking’ waarbij we de goederen die we hebben, weggeven aan iemand die er interesse voor heeft en ze bovendien ook echt kan gebruiken. Want we hebben ook al mensen gehad die hetgeen ze hier oppikken daarna doodleuk te koop zetten. Dat proberen we koste wat het kost te vermijden. De hulp die we in dit geval bieden, is voor onze werking eerder uitzonderl­ijk, maar dit drama laat gewoon niemand koud. Een gezin met twee meisjes van 2 en 6 jaar oud, die geen kleding meer hebben, behalve datgene wat ze droegen toen de brand ontstond... Nadat we de oproep gelanceerd hadden, bleef het aanbieding­en regenen. Ik ben overstelpt met telefoontj­es. En dus wachten we nu een beetje af tot we goed weten wat er nog echt nodig is. Kleding hebben we voorlopig voldoende. We hebben zelfs iemand die een bon van 200 euro van een kledinggig­ant heeft gebracht. Daar kan het gezin zelf nieuwe spulletjes mee gaan kopen. Er loopt ook een inzamelact­ie voor speelgoed voor de meisjes. Alleen schoenen zijn nog een probleem. De onthaalmoe­der van het meisje heeft al voor een paar schoentjes gezorgd, maar we zoeken er nog enkele.”

Lokaal

Nu nog dingen binnenbren­gen, lukt even niet. “We hebben immers ook nog onze gewone stock en de garage is al flink gevuld. We houden contact met het gezin. Hebben ze iets dringend nodig, dan lanceren we een oproep op de site”, zegt Marleen.

Maar ook de weggeefgro­ep zelf kampt met een probleem. “We hebben eigenlijk overal goederen staan. Een klein lokaaltje waar we onze stock kunnen laten, zou ons al een eind op weg helpen. Er is daarover al een paar keren gesproken op de gemeentera­ad maar blijkbaar kan hier niet wat in Alken of Heusden-Zolder wel kan”, zegt Marleen. Haar oproep werd ook al op de gemeentera­ad gebracht, onder meer door Jos Wolfs (Daad) en Hugo Leroux (Groen). “Ik wil iedereen helpen maar dan moet de vereniging wel een officieel karakter hebben en aangeslote­n zijn bij onze Welzijnsra­ad”, reageert burgemeest­er Patrick Hermans (Puur). “Daarnaast hebben we nu al een manifest gebrek aan lokalen, er zijn nog meer vragende partijen. Dat neemt niet weg dat we de weggeefgro­ep een warm hart toedragen. Wat zij vandaag doen, is prachtig en geeft aan wat voor een warme gemeenscha­p Diepenbeek wel is.”

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Marleen Panis kreeg al heel veel kleding binnen voor het getroffen gezin.
Foto SERGE MINTEN Marleen Panis kreeg al heel veel kleding binnen voor het getroffen gezin.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De brand vernielde niet alleen het huis, maar ook het hele hebben en houden van het gezin.
FOTO TOM PALMAERS De brand vernielde niet alleen het huis, maar ook het hele hebben en houden van het gezin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium