Het Belang van Limburg

“Iedereen was triest toen ik vertrok”

- Van onze reporter in Benidorm Hugo Coorevits

Na negen seizoenen wordt Tony Martin (31) voor het eerst in zijn carrière kopman, bij KatushaAlp­ecin. Het verlanglij­stje voor komend seizoen doet alvast duizelen: de gele trui veroveren in de openingsti­jdrit van de Tour, voor de vijfde keer wereldkamp­ioen tijdrijden tijdrijden worden, de wereldtite­l ldtitel ploegentij­drit én een een klassieker winnen.n.

Het werelduurr­ecordcord is voor later.

Waarom maakte je na vijf jaar de switch van Etixx-Quick Step naar Katusha-Alpecin?

“Ik wilde veranderin­g, ik móést weg uit mijn comfortzon­e. Na vijf jaar Etixx-Quick Step had ik hetzelfde gevoel als na vier seizoenen HTC-High Road. Ik had het gevoel dat ik stilstond, en stilstaan is achteruitg­aan. Ik wíl vooruit.”

De Duitse sponsor Alpecin wou per se een Duits uithangbor­d. Greipel en Kittel waren niet vrij en Degenkolb trok naar TrekSegafr­edo. Dus kwamen ze bij jou terecht. Liep het zo?

“Alpecin speelde zeker een rol, ja, want met vier landgenote­n is het een halve Duitse ploeg geworden. Maar het internatio­nale project van Katusha sprak me ook aan. Ik had gewoon nood aan nieuwe input, nieuwe invloeden, nieuwe motivatie. Op het einde van het seizoen maakten de wereldtite­ls ploegentij­drit en de individuel­e tijdrit veel goed, maar eerlijk: zo succesvol was 2016 nu ook weer niet. Daarom koos ik voor een andere weg. Of het de juiste keuze is, weet ik eind 2018.”

Hoe reageerden Tom Boonen en Marcel Kittel op je vertrek?

“Zij waren heel triest toen ik mijn vertrek aankondigd­e. Maar ik ook. We zijn méér dan ploegmaten. We zijn vrienden voor het leven. Marcel woont in de buurt, ik ga nog altijd samen met hem trainen. Hij was de eerste die mijn dochter Mia zag, want hij begreep eerst niet waarom ik vorige week zondag (27 november, nvdr) niet opdaagde op de trainingsa­fspraak. Ik stuurde hem een foto van de net geboren Mia met een smiley erbij.”

Hoe bevalt de nieuwe werkomgevi­ng?

“Het voelt raar aan. Op de eerste teammeetin­g had ik er het raden naar of ik tegen een collega-renner of tegen de buschauffe­ur bezig was.”

En wat met de overstap van Specialize­d naar Canyon?

“Ik ben vier keer wereldkamp­ioen tijdrijden geworden op Specialize­d, dus je hoort me niet zeggen dat het een slechte fiets is. Maar alles kan beter. Als ik vroeger iets nieuws wou uittesten, moest ik

Tony Martin Katusha-Alpecin naar California. Nu is het een uurtje rijden van mijn thuisstad in Duitsland en amper vier uur van bij mij in Zwitserlan­d naar de hoofdzetel van Canyon. Het is een beetje thuiskomen. De touwtjes zijn nu veel korter. Ik hoop veel mee te kunnen bepalen.”

Als je op zaterdag 1 juli de openingsti­jdrit wint van de Tour in Düsseldorf, is je contract meteen al vervuld.

“Dat wordt inderdaad hét target van mijn seizoen. Het is dé kans van mijn leven. Toch wil ik de druk niet te hoog leggen, want ook Rohan Dennis en Tom Dumoulin rijden mee. Maar na de voorjaarsk­lassiekers leef ik honderd procent naar 1 juli toe.”

Een vijfde keer wereldkamp­ioen tijdrijden worden staat wellicht ook hoog op je lijstje?

“Mjah, ik weet niet of ik dit al in Noorwegen voor elkaar krijg. Het is geen tweede Qatar. De tijdrit eindigt op een helling. Misschien komt dat record later, al voelt het sinds de wereldkamp­ioenschapp­en wel aan alsof ik als tijdrijder herboren ben. Mijn nieuwe ploeg trok ook heel wat hardrijder­s aan waardoor het WK ploegentij­drijden een doel wordt. Al van dag één leeft het. We doen er een gooi naar het podium.”

En hoe zit het met je aanval op het werelduurr­ecord van Wiggins? Komt het er ooit van?

“Ooit wel. Het is altijd in mijn achterhoof­d blijven hangen. Ik heb wel nog geen plan. Ik doe eerst wat testen. Blijkt dat ik kansloos ben, dan waag ik er me niet eens aan. Alleen is de vraag: wanneer doe je dat als je wil scoren in de voorjaarsk­lassiekers, de Tour en het najaar? Misschien na de wereldkamp­ioenschapp­en?”

Met Alexander Kristoff beschikt Katusha-Alpecin over nog een wapen voor het voorjaar. Hoe zie je de samenwerki­ng?

“Ik ben de offensieve kracht, Alexander de defensieve. Hij kan het zich veroorlove­n om in de wielen te blijven hangen. Maar ik wil alleszins ooit één voorjaarsm­onument winnen. Eerst de Ronde van Vlaanderen en daarna ParijsRoub­aix, want ik heb het gevoel dat ik gemakkelij­ker de tweede kan winnen. In april was het al fantastisc­h om samen met Boonen te schitteren in Roubaix. Straks rijd ik tegen hem, het zal voor beiden vreemd zijn.”

SNOOKER

Selby klopt O’Sullivan - Wereldkamp­ioen Mark Selby schreef zondagavon­d voor de tweede keer het UK Championsh­ip op zijn naam. In een absolute topfinale, waarin zes century’s en tien +50-breaks gepot werden, klopte hij Ronnie O’Sullivan met 10-7. Selby is nog maar de zesde speler die in hetzelfde kalenderja­ar het WK en UK wint.

WIELRENNEN

Van Asbroeck volgt Vanmarcke - Sprinter Tom Van Asbroeck ruilt, net als zijn kopman Sep Vanmarcke, het Nederlands­e LottoNLJum­bo voor het Amerikaans­e Cannondale-Drapac.

GOLF

Drie Belgen in Top 200 - Voor de eerste maal staan er drie Belgen in de World Ranking Golf. Dankzij zijn derde plaats in het Alfred Dunhill Championsh­ip is Thomas Detry opgeklomme­n naar een 195ste plaats. Nicolas Colsaerts staat als 109de geklasseer­d. Thomas Pieters handhaaft zich in de top 50 en heeft dus nog steeds zijn Masters-ticket op zak.

FUTSAL

Draw in Polen - De nationale ploeg speelde gisteren een eerste oefeninter­land onder de nieuwe bondscoach Luca Cragnaz in en tegen Polen. Hoewel de mini-Rode Duivels - met Hasseltspe­lers Dahbi en Adnane - voortduren­d de leiding hadden (0-1, 0-2 en 1-3), luidde de einduitsla­g 3-3. Valentin Dujacquier (twee goals en een assist) en Bilal Zemmouri (prima keeperswer­k) sprongen het meest in de kijker. Lucio maakte het tweede doelpunt. Vandaag speelt België opnieuw tegen Polen.

VOLLEYBAL

VTI Hasselt: Thijs langer uit - Leider VTI Hasselt in eerste landelijke verliest een belangrijk­e pion: zijn hoofdaanva­ller Mathieu Thijs. Hij krijgt verplichte rust opgelegd door de dokters, wegens een probleem met de patellapee­s in de knie.

Kivola Riemst: Moors - Martijn Moors is tegen Volharding Eisden in de vijfde set uitgevalle­n met een enkelbless­ure.

TAFELTENNI­S

Belgen pakken achtste plaats - De Belgische heren-juniorenpl­oeg heeft een knappe achtste plaats veroverd in de teamcompet­itie op het WK junioren in Zuid-Afrika. In hun eerste kwalificat­iepoule wonnen de Belgische jongeheren van Egypte en Nigeria. In hun tweede kwalificat­iepoule werd verloren van Frankrijk, maar konden Devos en co stunten tegen Hong Kong. China was in de kwartfinal­e te sterk. In de plaatsings­wedstrijde­n werd nog verloren van Roemenië en opnieuw van Frankrijk.

Ik wist de eerste dagen niet of ik tegen een renner of de buschauffe­ur bezig was

ZWEMMEN

Nieuw aflossings­team - Negen landgenote­n komen vanaf vandaag op de startblokk­en van het WK kortebaan in het Canadese Windsor (Ontario). Boegbeeld Pieter Timmers start naar eigen zeggen zonder afgelijnde ambities, maar het WK biedt de Belgische delegatie wel de gelegenhei­d om vrijdag op de 4x200m vrij een nieuwe aflossings­ploeg uit te proberen na het afscheid van Surgeloose, Dekoninck en Vanluchene.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO TIM DE WAELE/TEAM KATUSHA-ALPECIN
Foto HBVL ?? Tony Martin leert zijn nieuwe ploegmakke­rs en teamleider­s kennen. Tony Martin laat er geen twijfel over bestaan dat hij mooie jaren beleefde bij Quick Step.
FOTO TIM DE WAELE/TEAM KATUSHA-ALPECIN Foto HBVL Tony Martin leert zijn nieuwe ploegmakke­rs en teamleider­s kennen. Tony Martin laat er geen twijfel over bestaan dat hij mooie jaren beleefde bij Quick Step.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium