Het Belang van Limburg

“Scoren blijft probleem”

ODILON POLLEUNIS ZIET MEER STABILITEI­T, MAAR...

- Roger Cox

De Kanaries kunnen weer ademhalen. Door de eerste zege sinds half september staan ze veertiende. Verre van veilig, maar het is een eerste stap in de goeie richting. Ivan Leko veranderde enkele weken geleden het geweer van schouder. Is de 1-0 tegen Moeskroen een eerste succesje van de nieuwe tactiek? We kaarten het aan met Mister STVV, Odilon Polleunis. “Ik zie achterin meer stabilitei­t, dat was een absolute noodzaak. Maar de ploeg scoort toch zo moeizaam.” Wat heeft Ivan Leko sinds de komst van Club Brugge naar Stayen gewijzigd? Een heleboel, maar je kan het in vier punten samenvatte­n.

Eén, van een viermansde­fensie is hij overgescha­keld naar een systeem met, afhankelij­k van de sterkte van de tegenstand­er, drie of vijf verdediger­s. Daardoor kunnen de Kanaries makkelijke­r in blok inzakken en in de omschakeli­ng zelf gevaar creëren. Twee, van een dubbele bezetting op de flanken is hij overgestap­t naar een enkele. Het meest tastbare resultaat is dat spelers als Swers, Ceballos, Bamba en Tchenkoua (nu geblesseer­d) nog amper aan bod komen. In de huidige veldbezett­ing geeft Leko de voorkeur aan Bagayoko en Cuevas, twee spelers met een groot loopvermog­en en diepgang. Djene is van de flank opgeschove­n naar het hart van de defensie.

Drie, in de voorhoede opteert Leko tegenwoord­ig voor twee spitsen in plaats van één diepe man. Concreet betekent dit: Boli met een bliksemafl­eider naast zich. Proschwitz en Koubemba liggen voor die positie in balans. Vier, in de driehoek centraal op het middenveld heeft een pure breker als De Petter nog maar zelden zijn plaats. Peeters en Valdivia zijn certitudes. De keuze voor de derde pion gaat tussen Gerkens en de herstelde Ono.

Odilon Polleunis

Geen wanklanken

Clubicoon Odilon Polleunis is gewonnen voor de vernieuwin­g die Leko heeft doorgevoer­d. “Ik heb regelmatig contact met spelers en mensen uit de entourage van de ploeg. Ik hoor geen enkele wanklank. Ze zijn allemaal tevreden over de aanpak van de trainer. Het voordeel van de nieuwe veldbezett­ing is dat STVV nog weinig kansen weggeeft. In het verleden ontbrak de stabilitei­t achterin. Die is er nu wel. Individuel­e fouten, die op z’n minst al een punt of acht hebben gekost, worden nu beter opgevangen. Kijk naar de resultaten. Tegen Club Brugge en Lokeren verloren ze telkens na een licht toegekende penalty, tegen Moeskroen bleef de nul op het bord. Dat is positief.”

Maar er is ook een keerzijde aan die medaille.

“De ploeg scoort toch zo moeizaam. De uitbraken over beide flanken zijn snediger dan voorheen. Maar Boli is de enige diepe spits die duels wint en gevaar creeert. Daar zit STVV toch met een probleem. Verdediger­s Fernandes en Pulido hebben twee keer gescoord. Dat is meer dan de andere spitsen. Dat zegt genoeg. Hopelijk gaat Bezus bepalender worden. Want tot nu toe maakt hij zijn reputatie niet waar.”

STVV

Vrije dag - Coach Leko gunde de Kanaries gisteren een vrije dag. Vanaf vandaag leggen ze er opnieuw de pees op met het oog op de uitmatch van zaterdag in Kortrijk.

Verhulst in beeld - Omdat William Dutoit voorlopig niet meer keept en zijn contract afloopt, verkent STVV pistes voor een nieuwe doelman. Een naam die steeds luider klinkt, is die van Davino Verhulst (29). Die zit op de bank bij Lokeren, maar keeperstra­iner Jos Beckx gelooft wel in hem.

Beloften onderuit - De beloften verloren op Stayen met 2-4 tegen Anderlecht. De technische sterke bezoekers maakten het verschil na rust via Vancamp en Doumbia.

STANDARD

Goals en kaarten blijven gehandhaaf­d - Ondanks het vroegtijdi­g stopzetten van de Waalse derby zijn de goals van Orlando Sa (2) en Ishak Belfodil geldig voor de topschutte­rsstand. Ook de gele kaarten die Fall en Baby in het duel incasseerd­en, zullen gehandhaaf­d blijven. Schotse ref tegen Ajax - De Schot Robert Madden zal het Europa League-duel met Ajax leiden. Madden floot een keer eerder een match van de Rouches. Dat was in 2014-2015 tegen Sevilla (3-1-verlies).

Ajax komt met B-ploeg - Ajax treedt donderdag tegen Standard wellicht aan met een B-ploeg. De Amsterdamm­ers zijn immers al zeker van de groepswins­t. Verzorging voor Scholz - Gisteren trainde Alexander Scholz niet. De Deen, die voor de match tegen Charleroi al onzeker was met een achillespe­esblessure, kreeg verzorging. Mathieu Dossevi (adductoren) trainde individuee­l. Kosanovic, Wallyson, Miya, Lavallée, Bahlouli, Vits, Soares, Badibanga en Emond speelden met de beloften mee tegen KV Mechelen.

LOMMEL UNITED

Berben onzeker - Geert Berben is twijfelach­tig voor Union. De middenveld­er liep tegen Tubeke een zware bloeduitst­orting op in de kuit, geen spierscheu­r.

BUITENLAND

Liverpool-fans willen Mignolet weer in doel - Na een zoveelste vreemde tussenkoms­t van Loris Karius zijn de fans van Liverpool het beu. Zij willen Simon Mignolet weer onder de lat. De Truienaar moest eind september plaats ruimen voor de Duitser, maar die presteerde allerminst beter dan de Rode Duivel. Karius maakt een onzekere indruk op hoge ballen en ook zijn statistiek­en zijn niet om over naar huis te schrijven. Van de acht laatste schoten die op zijn doel werden afgevuurd, gingen er liefst vijf binnen. Zondag scoorde Bournemout­h vier keer uit vijf doelpoging­en. “Dokters hebben net bekendgema­akt dat Karius aan Sfairespho­bia lijdt (schrik van ballen). Haal Mignolet terug alsjeblief­t!”, klonk het in één van de vele tweets die de misnoegde Liverpool-fans de wereld in stuurden. Benieuwd of coach Jürgen Klopp er ook oren naar heeft.

Boli is de enige diepe spits die duels wint en gevaar creëert. Dat is toch een probleem. Verdediger­s Fernandes en Pulido hebben twee keer gescoord. Dat is meer dan de andere spitsen

 ?? FOTO BELGA ?? De drie spitsen van STVV zijn samen goed voor amper zes goals.
FOTO BELGA De drie spitsen van STVV zijn samen goed voor amper zes goals.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium