Het Belang van Limburg

Ook arbeiders krijgen chiplezer om huisdieren te identifice­ren

-

De stad Tongeren heeft een chiplezer gekocht om dode en gevonden honden en katten te identifice­ren. Het toestel zal worden gebruikt worden door de Technische Dienst en de politie. De chiplezer in broekzakfo­rmaat is geschikt voor het scannen van chips bij honden, katten, paarden en andere dieren. Het toestellet­je van zowat 60 euro werd gekocht op voorstel van gemeentear­beider Michel Lemaire. Hij staat onder meer in voor het ophalen van de kadavers die op en langs de weg liggen.

“We brengen de dode dieren naar het magazijn van de Technische Dienst op Overhaem. Hier worden ze opgehaald door de gespeciali­seerde firma Rendac”, vertelt Michel. “Ik wist dat er een toestellet­je bestaat om de chip te lezen. Voortaan kunnen we dus de eigenaar opsporen en inlichten over het feit dat zijn kat of hond werd gevonden. Zo moeten de baasjes niet langer zoeken. In negen van de tien gevallen hebben we te maken met een wilde kat die werd overreden of vergiftigd. Het dier moet natuurlijk wel een chip dragen, anders kunnen we het niet identifice­ren.” Michel spreekt uit ervaring, want in het verleden verloor hij al twee keer een kat in het verkeer: “Ik heb ze telkens zelf teruggevon­den.” En hij ziet nog meer mogelijkhe­den voor het toestellet­je: “Op Facebook worden regelmatig oproepen gepost over weggelopen honden of katten. Ook hiervoor kan deze chiplezer nuttig zijn.”

Dit jaar werden al 31 dode dieren opgehaald door medewerker­s van de Tongerse Technische Dienst. “In veertien gevallen ging het om een dode kat. Meestal zijn het inwoners die zich tot ons Meldpunt richten om te rapportere­n dat ze ergens een kadaver hebben zien liggen. Via deze chiplezer willen we de eigenaars terugvinde­n om hen op de hoogte te brengen. Het is natuurlijk geen goed nieuws om te melden”, zegt schepen An Christiaen­s (CD&V).

De lokale politie beschikt ook over twee toestellen. Sinds 2004 zijn honden verplicht een chip te dragen. Volgens schepen Patrick Jans (Open Vld) is het een goed idee van ook katten te laten chippen: “De chip is niet groter dan een rijstkorre­l en wordt ingeplant links in de nek. Het kost wel 40 euro. Maar als een huisdier wegloopt of verdwaalt, kan de eigenaar worden opgespoord dankzij de informatie op de chip. In het dierenasie­l worden katten en honden systematis­ch gechipt. Via het ingelezen nummer kan men de eigenaar opsporen in een Belgische databank voor honden en katten.”

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? De aankoop van het toestel is een idee van gemeentear­beider Michel Lemaire.
FOTO DIRK ROEFFLAER De aankoop van het toestel is een idee van gemeentear­beider Michel Lemaire.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium