Het Belang van Limburg

“Ook al zijn regels belachelij­k, ik moet ze volgen”

Ook burgemeest­er wil ‘stukje geschieden­is’ tegen de vlakte, maar agentschap Erfgoed weigert

- Raf VANMECHELE­N

Burgemeest­er Els Robeyns (sp.a/Rob) is razend omdat Wellen wordt opgezadeld met de factuur voor de instandhou­ding van een particulie­r pand in de Veerstraat. “De eigenaars doen niks en Erfgoed vindt het verloederd­e gebouw waardevol. Wij zijn de pineut”, zegt de burgemeest­er. Enkele weken geleden viel er door hevige windstoten nog een muur op de carport van de aanpalende eigendom, met heel wat schade als gevolg. De eigenaar moest de carport ondertusse­n stutten. “Maar toch wil Erfgoed niet weten van een declasseri­ng van het huis. Het gebinte zou uniek zijn en daarom blijft het beschermd. We hebben ondertusse­n al nadarhekke­n op de straat geplaatst om de veiligheid van fietsers en voetganger­s te garanderen. Maar zo net achter een rotonde is dat niet ideaal.” Erfgoed wil volgens Robeyns niet van standpunt veranderen. “Voor hun blijft het een waardevol gebouw. Maar de wetgever zegt wel dat als de eigenaar niets doet, dat wij de instandhou­dingswerke­n moeten betalen. In het beste geval kunnen we die bij een eventuele verkoop terugvorde­ren. Volgens de eerste offertes kunnen de kosten oplopen tot zo’n 10.000 euro, geld van de belastingb­etaler. Dit is toch te belachelij­k voor woorden.”

Op de gemeentera­ad opperde oppositier­aadslid Marc Weeghmans (Open Vld) nog om het gebouw te laten afbreken. “Maar dat kunnen we niet. Als burgemeest­er moet ik de wet naleven. Ook al is het een belachelij­k decreet, toch moet ik het goede voorbeeld geven.”

Deklassere­n

Ook de notaris van de eigenaars, Frank Wilsens uit Wellen, is het niet eens met Erfgoed. “Mijn clienten willen niets liever dan het huis tegen de vlakte gooien. Als het zou worden gedeclasse­erd, kunnen ze tenminste de grondwaard­e eruit halen. Nu vinden we gewoonweg geen koper. Wie het pand wil kopen, wordt geconfront­eerd met een hele reeks regels. Wie zo’n pand restaureer­t, krijgt wel premies en subsidies, maar dan moet hij wel heel veel tijd hebben. Dat kan jaren duren.” Een stuk grond van de grootte van dat in de Veerstraat brengt al snel 150.000 euro op. Het vervallen pand is in de huidige toestand hooguit een fractie van die prijs waard. “Ik snap de kritiek van het gemeentebe­stuur ook wel, maar het is nog maar de vraag of er bij een eventuele verkoop genoeg zal overblijve­n om de kosten uit de gemeenteka­s terug te betalen. Dat mijn cliënten er geen extra geld willen instoppen, begrijp ik ook. De beste optie zou zijn dat het huis wordt gedeclasse­erd”, besluit notaris Wilsens.

Het pand is sinds 23 november 2007 beschermd als monument. “De U-vormige hoeve met vakwerkcom­ponenten getuigt van een eeuwenlang­e lokale en volkse bouwtradit­ie”, zegt Birgit Van Damme van het Agentschap Onroerend Erfgoed. “Het vakwerk van de woonhuisvl­eugel met lemen vullingen, de beluikte vensters en het schilddak met Vlaamse pannen bepalen de erfgoedwaa­rde. De eigenaars hebben we aangemaand om het dak waterdicht te maken. Maar die gaf tot nu toe nog geen gevolg. Ook de gemeente werd op de hoogte gebracht van de noodzaak tot herstellin­g.”

De woordvoers­ter erkent dat Wellen op 23 november de aanvraag tot deklasseri­ng indiende. “Er volgt nog een antwoord, maar we kunnen al meegeven dat een beschermin­g niet kan worden opgeheven als de huidige toestand het resultaat is van verwaarloz­ing.”

 ?? FOTO VRS ?? Er werden al naderhekke­n rond de hoeve geplaatst, om het verkeer te beschermen tegen vallende dakpannen.
FOTO VRS Er werden al naderhekke­n rond de hoeve geplaatst, om het verkeer te beschermen tegen vallende dakpannen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium