Het Belang van Limburg

“Centrale parking ontbreekt in masterplan”

Meerderhei­d: CD&V (10), Balans (2) Oppositie: PRO Hamont-Achel (9), N-VA (2)

-

Vuurwerk: De gemeentera­ad keurde een totaalverb­od op vuurwerk goed. In tegenstell­ing tot Neerpelt en Overpelt wil Hamont-Achel vuurwerk uitzonderl­ijk toestaan tussen 24 en 1 uur op oudejaarsn­acht. “Maar we pleiten ervoor dat we volgend jaar Neerpelt en Overpelt volgen. Zo is het voor alle inwoners van de politiezon­e HANO duidelijk. Nu horen we al dat mensen zullen afzakken uit Neerpelt om hier vuurwerk af te steken”, reageerde Jacky Umans (Pro). Burgemeest­er Theo Schuurmans ( CD&V) stelde dat voor ontploffin­gsvuurwerk toestemmin­g moet aangevraag­d worden bij de stad. Roger Mertens (N-VA) vroeg zich af hoe zo’n verbod gehandhaaf­d kan worden, en vooral het naleven van de tijdstippe­n. “Iedereen controlere­n is onmogelijk, maar de verhoogde pakkans moet mensen doen nadenken”, stelde Schuurmans.

Masterplan: De gemeentera­ad boog zich uitvoerig over het aangepaste masterplan voor de kern van het Hamontse centrum. Schepen voor Ruimtelijk­e Ordening Ria Nijs ( CD&V) overliep de visie met daarin verkeerslu­ssen, twee fietsstrat­en en wonen in een parkomgevi­ng aan de Wal. Oppositiep­artij Pro Hamont-Achel verweet het beleid een korte termijnvis­ie. “Het lijkt op een uitverkoop van de laatste stukjes grond, om zo snel mogelijk inkomsten te genereren”, zegt Jacky Umans. Ook blijft Pro voorstande­r van een grote centrale parking achter het stadhuis, op wandelafst­and van de school en Posthoorn. “Er is overleg geweest met onder andere het schoolbest­uur, en niemand is vragende partij voor een parking daar. We willen daar juist een verkeerslu­we omgeving”, reageerde schepen Nijs. Rik Rijcken (Pro) stelde dat de conclusies in de begeleiden­de parkeerstu­die niet op de juiste informatie zijn gestoeld. “Zo zijn de metingen niet gebeurd op de drukste momenten, wanneer de school eindigt en begint. Ruimere parkings zullen onmisbaar blijken.” Burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V) reageerde dat het masterplan een visie is. “De details, zoals het aantal parkeerpla­atsen, kunnen nog worden bijgestuur­d.”

N-VA valt over de plannen voor een rotonde op het kruispunt aan de Achelpoort. “Een veiliger en goedkopere oplossing zonder onteigenin­gen lijken ons slimme verkeersli­chten”, stelde Roger Mertens. “In plaats van woonprojec­ten, zou aan de Wal beter een nieuw stadspark worden gecreeerd, aangezien het huidige verdwijnt voor het Huis van het Kind. Ook zijn we geen voorstande­r om het Kerkplein te laten bebouwen.”

N-VA en Pro stemden tegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium