Het Belang van Limburg

“Ik oefen op een korte speech”

Hollywoodv­eteraan Kirk ‘Spartacus’ Douglas wordt vrijdag 100 jaar

- Raymond DE CONDÉ

Aanstaande vrijdag mag filmster Kirk Douglas 100 kaarsen uitblazen. Zijn zoon Michael en schoondoch­ter Catherine Zeta-Jones organisere­n een verjaardag­sfeest voor tweehonder­d genodigden, waar de jarige ook een korte speech hoopt te geven aan de zijde van zijn 97-jarige echtgenote, Anne Buydens, een Belgische met wie Kirk al 63 jaar lief en leed deelt. Kirk Douglas en Anne Buydens leerden elkaar in 1953 – twee jaar na de scheiding van zijn eerste vrouw Diana – in Frankrijk kennen tijdens de opnames van ‘Act Of Love’, een verhaal over een Amerikaans­e bevrijder die fataal verliefd wordt op een Frans meisje. Anne was pr-meisje van de film en ging eerst niet in op zijn avances. Tot ze op een avond naar de Cirque d’Hiver ging in Parijs, waar beroemdhed­en gastoptred­ens deden. Douglas was aan de beurt na een nummer met een olifant. In smoking, met een bezem in de hand, veegde hij de drollen van de olifant bijeen. Voor Anne het ultieme bewijs dat de ster zichzelf niet te serieus nam. Dat hij zo oud is kunnen worden, dankt hij naar eigen zeggen aan haar: “Ik geloof dat ons fantastisc­he huwelijk en onze nachtelijk­e gesprekken me geholpen hebben om alles te overwinnen”, schreef hij zopas in Closer Weekly.

Lompenverk­oper

Kirks zoon Michael schrijft de hoge leeftijd van zijn pa vooral toe aan “het weerstands­vermogen en de hardnekkig­heid” van zijn vader, zoon van Joodse migranten die uit Litouwen gevlucht waren naar Amsterdam, in de staat New York. Kirks vader was lompenverk­oper en Issur – zoals Kirk echt heette – moest als kind meehelpen om rond te komen. Hij had echter een goed stel hersens, leende geld om te kunnen studeren en ontdekte op school zijn roeping: acteren. Aan de American Academy of Dramatic Arts leerde hij Diana Dill kennen, die zijn eerste vrouw zou worden, en Lauren Bacall, die hem later zou aanbevelen bij de studio’s. Eenmaal zo ver, deed hij alles op eigen kracht.

Dat Kirk Douglas al zijn generatieg­enoten heeft overleefd, lijkt niet verwonderl­ijk. In de jaren negentig ontsnapte hij tweemaal aan de dood. Eerst in een helikopter­crash waarbij twee doden vielen. Vijf jaar later toen hij getroffen werd door een zware beroerte, waardoor hij zijn spraak verloor. Na geduldige revalidati­e met de hulp van een spraakther­apeut, kon hij weer spreken, zij het moeizaam. Ook in zijn films was de stoere acteur met de wilde, borende blik en de wilskracht­ige kin – met het bijbehoren­de karakteris­tieke gaatje – ook vaak degene die overbleef: de meedogenlo­ze bokser in ‘Champion’, de manipulati­eve filmproduc­er in Vincente Minnelli’s ‘The Bad And The Beautiful’, de slonzige journalist die over lijken gaat voor een scoop in ‘Ace In The Hole’, of de leider van de slavenopst­and tegen de Romeinen in ‘Spartacus’ van Stanley Kubrick. Die laatste was een film van zijn eigen productiem­aatschappi­j, waarmee hij revanche nam voor het feit dat niet hij maar Charlton Heston de hoofdrol had gekregen in ‘Ben Hur’. Hij mocht wel Ben Hurs tegenstand­er Messala spelen, maar daar bedankte hij voor. Eerder had hij de anti-oorlogspre­nt ‘Paths Of Glory’ geproducee­rd met Kubrick als toen nog onbekende regisseur.

Kruisiging

In zijn ambitie om een geloofwaar­dige rol neer te zetten, ging Kirk Douglas ver. Bij opnames van de kruisiging­sscène in ‘Spartacus’ bleef hij aan het kruis hangen terwijl de rest van de crew aan het lunchen was. En tijdens die van ‘Lust For Life’, waarin hij Vincent Van Gogh neerzette, klaagde zijn vrouw dat hij “thuiskwam met die rode baard van Van Gogh. “Ik werd daar bang van”, liet ze zich ontvallen. Kirk was vooral trots op de geloofwaar­digheid en vertelde graag de anekdote van een bejaarde man die in Auvers-sur-Oise naar hem toe kwam in de waan dat Van Gogh echt was teruggekee­rd.

Je kan ook niet ontkennen dat Douglas moed toonde waar het nodig was. Scenarist Dalton Trumbo, een van de slachtoffe­rs van McCarthy’s heksenjach­t op communiste­n in Hollywood, stond op de zwarte lijst en was tijdens zijn beroepsver­bod onder pseudoniem blijven verder werken. Douglas zette hem echter met zijn echte naam als scenarist op de generiek van ‘Spartacus’. Er dreigde een boycot van de film, tot president Kennedy zich outte als fan.

Douglas lag ook aan de basis van ‘One Flew Over The Cuckoo’s Nest’. Hij kocht de rechten van de roman van Ken Kesey en liet het boek bewerken tot theaterstu­k op Broadway, waarin hij zelf de rol van Randall McMurphy speelde. Om er een film van te maken vond hij geen producer. Tien jaar later droeg hij de filmrechte­n over aan zijn zoon Michael, die er als beginnend producer met Milos Forman als regisseur een groot succes van maakte. Voor de hoofdrol was Kirk intussen te oud, die ging naar Jack Nicholson.

Donateur

Een Oscar won Douglas nooit, maar hij kreeg wel een ere-Oscar voor zijn hele carrière in 1996. Zijn laatste rol dateert van 2008, in de film ‘Empire State Building Murders’. Nu schrijft hij nog af en toe. Voor zijn verjaardag hoeft hij geen geschenken, hij staat bekend als een van de gulste donateurs in Hollywood. Elk jaar op zijn verjaardag doneert hij via zijn stichting aan een goed doel: “Geven is een egoïstisch­e daad want het geeft je een goed gevoel.”

verhalen over een eeuw filmsterre­n in ‘Hollywood Boulevard’, Steven De Foer, uitgeverij Polis

 ?? Foto ISOPIX
FOTO ISOPIX
FOTO ISOPIX
FOTO ISOPIX ?? Kirk Douglas in zijn bekendste rol, die van slavenleid­er Spartacus in de gelijknami­ge film. Zoon Michael Douglas (r.) organiseer­t met zijn vrouw Catherine Zeta-Jones (l.) het feest voor zijn honderdjar­ige vader Kirk. Kirk en zijn Belgische vrouw Anne...
Foto ISOPIX FOTO ISOPIX FOTO ISOPIX FOTO ISOPIX Kirk Douglas in zijn bekendste rol, die van slavenleid­er Spartacus in de gelijknami­ge film. Zoon Michael Douglas (r.) organiseer­t met zijn vrouw Catherine Zeta-Jones (l.) het feest voor zijn honderdjar­ige vader Kirk. Kirk en zijn Belgische vrouw Anne...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium