Het Belang van Limburg

Moon is boos als zijn baasjes gaan werken

-

Het kleine witte hondje is enthousias­t als ik binnenkom en verwelkomt mij met opgewonden geblaf.

GEDRAG

Maar het is juist dit blafgedrag dat voor problemen zorgt. De bazen zelf hebben er geen last van, want Moon is braaf als ze thuis zijn. Maar zodra de bazen gaan werken,blaft Moon zo fel dat de buren erover klagen.

ANALYSE

De bazen vertellen mij dat ze beseffen dat ze te weinig tijd voor de hond hebben om dagelijks uitgebreid met hem te gaan wandelen. Om dat te compensere­n, spelen ze binnenshui­s veel met hem. En ze betrekken hem ook veel bij de dagelijkse activiteit­en. Als ze bijvoorbee­ld de bedden opmaken dan springt Moon op het bed en moedigen de bazen hem aan om een paar rondjes op topspeed over het bed te razen. Naarmate ik meer informatie krijg en de hond kan observeren, wordt het duidelijk dat dit geen verlatings­angst is. De bazin reageert verwonderd en vraagt: “Wat dan wel?” Ze heeft op het internet het een en ander opgezocht en daar heeft ze gelezen dat het om verlatings­angst gaat. Ik kan het gedrag van Moon het beste omschrijve­n als ‘verlatings­boosheid’. Moon is er gewoon niet akkoord mee dat zijn baasjes hem alleen laten. Hij is er kwaad om. Want Moon heeft maar weinig topmomente­n in een dag. En die momenten zijn er alleen als de bazen thuis zijn.

OPLOSSING

Moon moet meer prettige dingen kunnen meemaken als de bazen niet thuis zijn. En vooral het moment waarop de bazen weggaan, moet voor hem aangenamer worden. Ik adviseer de bazen om Moon knabbelvoo­rwerpen te geven die ze moeten opvullen met wat hij ‘het lekkerste voedsel van de wereld’ vindt. Ik adviseer een mergpijp en een rubberen kong te kopen. Beiden kunnen ze opvullen en moeten ze aan Moon geven op het moment dat ze naar hun werk vertrekken. De baas belooft mij ook om elke morgen even rond de blok te wandelen met Moon. Wat de buren betreft, adviseer ik om hen een bezoekje te brengen. En een paar flessen wijn mee te nemen. Ik weet van andere cases dat als je de buren uitlegt waar je mee bezig bent, ze plots veel inschikkel­ijker worden en zelfs bereid zijn om mee te helpen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium