Het Belang van Limburg

“Music for Life draait niet om ons”

Eva De Roo, Bram Willems en Linde Merckpoel 7 dagen de kou in voor De Warmste Week

- Tom VETS

Eva De Roo, Bram Willems en Linde Merckpoel presentere­n dit jaar De Warmste Week. Van 18 tot 24 december is er op Studio Brussel weer Music For Life, non-stop radio voor het goede doel. “We zitten opnieuw in open lucht. Hopelijk is de huidige winterprik dan verdwenen”, zeggen de drie, die tijdens De Warmste Week ook artiesten als Dua Lipa, Jamie Lidell en Bazart zullen verwelkome­n.

Music for Life blijft vastklampe­n aan de formule van de voorbije jaren. Drie StuBru-stemmen kamperen een week lang op het provinciaa­l domein De Schorre in Boom. Ze draaien er verzoekpla­ten en ontvangen er honderden Vlamingen die een actie organiseer­den. Linde Merckpoel en Eva De Roo zijn net zoals in 2015 van de partij, maar Siska Schoeters werd – vanwege haar recente bevalling – ingeruild voor Bram Willems.

“Iedereen vraagt aan mij hoe het is om de nieuwkomer te zijn, maar dat ben ik eigenlijk niet”, zegt die. “Alleen bij de eerste editie van 2006 was ik er niet bij. Alle andere edities zat ik in Het Glazen Huis of in De Schorre. Ik werkte toen telkens achter de schermen als redacteur. Ik werk van ons drie zelfs al het langste voor Studio Brussel.”

Persoonlij­ker

Dat Music for Life nog steeds leeft, bewijst het aantal acties. “Dit jaar zijn er 1302 geregistre­erde goede doelen”, zegt Gerrit Rauws van de Koning Boudewijns­tichting. “Het zijn allemaal Vlaamse vzw’s die zich inzetten om de levenskwal­iteit van anderen en hun omgeving te verbeteren. De Koning Boudewijns­tichting zorgt ervoor dat het ingezameld­e geld van de acties bij de juiste vzw’s terechtkom­t.” De drie presentato­ren steunen de huidige aanpak. “Ik herinner me nog hoe mensen vroeger geld deponeerde­n aan Het Glazen Huis, maar soms totaal niet wisten wat het goede doel was”, zegt Merckpoel. “Nu zamelt iedereen geld in voor een zelfgekoze­n goed doel. Dat maakt het veel persoonlij­ker.”

Wie Music for Life op een sportieve manier wil steunen, kan dat ook. “In alle provincies doen we een Warmathon, een looptocht (op maandag 19 december vindt de Warmathon in het Sportpark in Kiewit plaats, nvdr.). Op woensdag 21 december zitten we in het Rivierenho­f in Antwerpen. Alle deelnemers ontvangen een medaille uit handen van een olympische goudenmeda­illewinnaa­r.”

Slimste Mens

Behalve de marathonui­tzending zijn er ’s avonds in Boom ook optredens. Jamie Lidell, Goose, Tom Odell, Lost Frequencie­s, Bazart en Dua Lipa komen langs. “Ondanks het lawaai kon ik vorig jaar goed slapen”, zegt Eva De Roo. “Ik vreesde ervoor, maar je bent zo moe dat de slaap automatisc­h komt. Maar goed ook, want vooral vermoeidhe­id is onze grootste vijand. Soms was het lastig om wakker te blijven.” De Roo zit nog met een ander probleem: ze zit in de finaleweek van ‘De Slimste Mens’ (maandag ging ze alweer door, nvdr.). “Als ik de finale speel, moet die voor 18 december worden ingeblikt. In die week moet ik niet presentere­n om thuis voldoende te kunnen rusten, maar daar zal weinig van in huis komen. Een groot scherm op de weide om te supportere­n? Oh nee, dat hoeft voor mij echt niet.”

Warme slaapzak

De afgelopen jaren had Music For Life geluk: het was zacht voor de tijd van het jaar. “Met de huidige winterprik krijgen we nu toch schrik”, zegt Linde. “De vorige editie vroor het niet, maar was het ook al niet erg prettig om in open lucht uit die warme slaapzak te komen. Maar dan trek ik me op aan de wetenschap dat ik me kan wapenen met een goede jas en dito schoenen.”

In tegenstell­ing tot de eerste edities mogen de drie presentato­ren hun locatie niet meer verlaten. Zeven dagen zitten ze vast in hun ‘iglo’. “Wij kunnen heus samenleven, maar er worden wel afspraken gemaakt”, zegt Merckpoel. “Ik ben hygiënisch en netjes, de anderen chaotische­r. Vorig jaar ergerde ik me aan de afwas die er altijd stond. Maar al bij al is dat ‘opgesloten’ zitten niet zo erg. Het is een veilige cocon, die me afschermt van overbodige prikkels.”

Door de vermoeidhe­id waren de presentato­ren vorig jaar wat sneller emotioneel en vloeiden er al eens tranen. “Maar in de regiekamer ook hoor”, vertelt Bram. “We hadden twee jonge kinderen die geld hadden ingezameld. Zegt dat meisje dat haar papa pas was gestorven. Siska, die net was geschminkt, barstte in tranen uit. Waarop het meisje zei: ‘je moet niet wenen.’ Toen hield niemand het droog. Het was een mooi voorbeeld om aan te tonen dat Music for Life heus niet om ons draait.” Op de slotdag van Music for Life is er De Warmste Radio, een gezamenlij­k radioprogr­amma op alle VRT-netten, gepresente­erd door radiostemm­en van de vier zenders. Bedoeling is om het bedrag van vorig jaar, toen 5,1 miljoen euro werd ingezameld, minstens te evenaren. “De Rode Neuzenacti­e van VTM is net gepasseerd, maar onderzoek wees uit dat twee acties op korte tijd best kan”, zegt Merckpoel. “We zullen er geen nadelen van ondervinde­n.”

De Warmste Week, vanaf 18 december op Studio Brussel

Vroeger deponeerde­n mensen geld aan Het Glazen Huis zonder te weten wat het goede doel was. Nu zamelt iedereen geld in voor een zelfgekoze­n goed doel. Dat maakt het veel persoonlij­ker Linde MERCKPOEL Presentatr­ice Studio Brussel

 ?? FOTO THOMAS GEUENS ?? Eva De Roo, Bram Willems en Linde Merckpoel leven zeven dagen in een iglo voor Music for Life.
FOTO THOMAS GEUENS Eva De Roo, Bram Willems en Linde Merckpoel leven zeven dagen in een iglo voor Music for Life.
 ?? FOTO THOMAS GEUENS ??
FOTO THOMAS GEUENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium