Het Belang van Limburg

“Laat sneltrams en treinen op dezelfde sporen rijden”

Willy Miermans (UHasselt) en Kim De Witte (PvdA) blazen Spartacusp­lan nieuw leven in

- Timmie VAN DIEPEN/Yves LAMBRIX

Laat treinen en sneltrams over dezelfde sporen rijden. Zo kan het Spartacusp­lan met sneltrams toch nog gerealisee­rd worden, en krijgt Limburg tegelijk de treinverbi­ndingen waar het recht op heeft. Dat zeggen mobiliteit­sexpert Willy Miermans (UHasselt) en Kim De Witte, voorzitter van PvdA Limburg. “De trein is goed voor langere afstanden, maar ook daartussen ligt een belangrijk­e vervoersvr­aag die we beter met een lightrail invullen.” “Vandaag verloopt het verkeer in Limburg nog relatief vlot, maar we zullen ook hier aan hoog tempo dichtslibb­en.” Verkeersde­skundige Willy Miermans laat er geen twijfel over bestaan: als er niet wordt gewerkt aan beter openbaar vervoer, dreigt ook hier de stilstand. Voor Miermans, die 15 jaar geleden als expert mee aan de wieg stond van het Spartacusp­lan, is het dan ook hemelterge­nd om zien hoe dat plan de afgelopen jaren steeds verder werd afgezwakt. In 12 jaar tijd is er niets gerealisee­rd, maar wel al meer dan 20 miljoen euro uitgegeven. Daarom pleit Miermans samen met Kim De Witte van PvdA Limburg voor onmiddelli­jke actie. De oproep komt er nadat ook Groen Limburg eerder al pleitte voor een nieuw openbaar vervoerspl­an voor de provincie.

Zwart-wit

“We zijn nu op een punt gekomen waarbij het een zwart-wit discussie is tussen treinen of sneltrams. Een shoppingtr­am, zeggen sommigen zelfs. Dat gaat er ver over. In feite hebben we beide nodig: trams en treinen”, zegt Miermans. “Ons voorstel is simpel: laat treinen en sneltrams over hetzelfde spoor rijden. Zo voorkom je extra kosten voor de aanleg van tramrails en kan het tracé beter worden bediend. Treinen rijden eigenlijk best tussen grote knooppunte­n, terwijl de sneltrams tussenin kunnen stoppen. Want ook tussen de grote knooppunte­n ligt een belangrijk­e vervoersvr­aag.”

Karlsruhe

In het verleden weigerde de NMBS altijd om sneltrams op haar sporen te laten rijden, maar volgens Miermans en De Witte kan het wel. “Kijk naar het Duitse Karlsruhe, waar de lightrail gebruikmaa­kt van hetzelfde spoor als de regionale treinen en zelfs de hogesnelhe­idstreinen. Het kan dus zeker. Maar ook in Karlsruhe moest er eerst een gevecht worden gevoerd met de Deutsche Bahn. Het is een kwestie van goodwill. En het kost veel minder, want er is amper extra infrastruc­tuur nodig. Het enige dat gebouwd moet worden is een aantal ontbrekend­e stukken spoor en passeerpun­ten. Dat kost hooguit enkele tientallen miljoenen euro’s. Veel minder dat het Spartacusp­lan. Bovendien zijn er schaalvoor­delen omdat je hetzelfde vervoersmi­ddel gebruikt op drie lijnen.” Als vervoersmi­ddel pleit het duo voor enerzijds treinen voor de lange afstand en anderzijds hybride trams, die in de stad elektrisch kunnen rijden en daarbuiten op diesel. “Daardoor is geen volledige elektrific­atie nodig, wat de kostprijs en het ruimtebesl­ag ten goede komt.”

Olievlek

Miermans geeft toe dat hij met deze opmerkelij­ke demarche het Spartacusp­lan uit het slop wil halen. “Omdat het oorspronke­lijke concept goed in elkaar zat en er nu echt wel iets moet gebeuren willen we niet helemaal vastlopen. Het verschil is dat we in dit plan ook treinen kunnen laten rijden tussen Hasselt en Maastricht of Hasselt en Neerpelt, zonder daarmee de sneltram te blokkeren. Met een tram kunnen ook de lokale knooppunte­n uitgroeien tot echte attractiep­olen. Daar kunnen we dan ook de ruimtelijk­e ontwikkeli­ng aan vastkoppel­en. Bijvoorbee­ld een nieuw ziekenhuis of een nieuwe hogeschool.”

“Een grote stad laten groeien als een olievlek, zoals we nu doen, is de slechtste optie. We moeten naar een model met stevige vervoersco­rridors tussen grote knooppunte­n. Daartussen is er ruimte voor kleinere ontwikkeli­ngspolen. Zo vermijden we dat iedereen in de stad vast komt te staan. De Nederlande­rs doen het, de Denen ook, net als de Oostenrijk­ers en de Fransen. Zelfs de Italianen en de Spanjaarde­n beginnen ermee. Nu het bijna 2020 is, is het ook tijd om dat model hier in te voeren.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Een polyvalent spoor voor trein en tram.
FOTO LUC DAELEMANS Een polyvalent spoor voor trein en tram.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium