Het Belang van Limburg

Bezoek aan huisarts kost vanaf 1 januari 25 euro

-

Een bezoek aan de huisarts kost vanaf 1 januari 25 euro in plaats van 24,48 euro. Dat is de Medicomut, de commissie artsen-ziekenfond­sen, overeengek­omen. De prestaties van artsen worden, naargelang het specialism­e, 2 procent tot 2,12 procent duurder. De verdeling van dat indexbudge­t had heel wat voeten in de aarde. Door de besparinge­n in de gezondheid­szorg, moesten de artsen twee derden van hun index van 2,51 procent inleveren. In het nieuwe akkoord worden de consultati­es bij huisartsen en orthopedis­ten met 2,12 procent geïndexeer­d. De consultati­es bij kankerspec­ialisten worden 2 procent duurder. Consultati­es in de radiologie en de klinische biologie blijven even duur. Er is ook een budget van 10 miljoen euro voorzien voor de terugbetal­ing van de NIPT, de prenatale test op het syndroom van Down bij zwangere vrouwen.

Vanaf volgende zomer alcoholslo­t voor dronken chauffeurs

Dronken bestuurder­s krijgen vanaf de zomer van 2017 verplicht een alcoholslo­t opgelegd. Dat staat in een wetsontwer­p van minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

Het slot verhindert dat de bestuurder kan vertrekken als hij boven de alcohollim­iet zit. Het zou gelden voor bestuurder­s die bij een alcoholcon­trole meer dan 1,8 promille in het bloed hebben, voor elke bestuurder die onder invloed een ongeval veroorzaak­t en voor mensen die eerder al veroordeel­d zijn voor dronken rijden. Het alcoholslo­t kan in de ergste gevallen tot vijf jaar gelden. Rechters kunnen nu al een alcoholslo­t opleggen, maar ze blijken daar bijzonder zuinig mee om te springen.

Facebook, Microsoft, Twitter en YouTube strijden tegen terreur

Facebook, Microsoft, Twitter en YouTube gaan samenwerke­n om sneller “inhoud met een terroristi­sch karakter” te identifice­ren.

Om de terroristi­sche propaganda via het internet een halt toe te roepen, willen de platformen samen een databank creëren met de “digitale vingerafdr­ukken” van foto’s of video’s met propaganda- of rekruterin­gsboodscha­ppen die ze hebben verwijderd, klinkt het. “Door deze informatie te delen, kunnen we de vingerafdr­ukken gebruiken om ons te helpen de mogelijk terroristi­sche content te identifice­ren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium