Het Belang van Limburg

“Zonnepanel­enpark is een verspillin­g van vrije ruimte”

Natuurpunt werkte al in 2012 alternatie­f plan uit voor Lommels bedrijvent­errein

- Ruben STEEGEN

110 hectare maagdelijk­e grond opofferen om er vervolgens een groot zonnepanel­enpark neer te poten, is volgens Natuurpunt pure verspillin­g van vrije ruimte. “Leg die panelen liever op de daken van bedrijven”, klinkt het bij de natuurvere­niging, die al in 2012 een alternatie­f plan voor het Lommelse Kristalpar­k uitwerkte met brede groene corridors zodat de zeldzame lentevuurs­pin er kan overlevere­n. “Dat plan is nooit grondig met ons besproken.” Als alles volgens plan verloopt, verrijst over twee jaar Europa’s grootste zonnepanel­enpark in Lommel. LRM en het Autonoom Gemeentebe­drijf Lommel willen op industriet­errein Kristalpar­k liefst 377.000 zonnepanel­en neerzetten. De installati­e moet het bedrijvent­errein aantrekkel­ijker maken voor nieuwe ondernemin­gen, die zouden profiteren van de groene energie. Een winwinsitu­atie voor economie én het milieu, al is dat buiten enkele zeldzame diersoorte­n gerekend. In 2009 werd op de nog onbebouwde heidegrond van het Kristalpar­k immers de lentevuurs­pin ontdekt, een soort die nagenoeg volledig was uitgeroeid. “Vandaag vind je er de grootste populatie lentevuurs­pinnen ter wereld”, weet Koen Van Keer van de Belgische Arachnolog­ische Vereniging (Arabel), die de spin in 2009 in Lommel ontdekte. “De komst van 377.000 zonnepanel­en op de grond zou dramatisch zijn voor het voortbesta­an van de soort.”

Panelen moeten op dak

Jos Ramaekers, coördinato­r van Natuurpunt Limburg, wijst er bovendien op dat Natuurpunt al in 2012 een ruimtelijk plan voor het industriep­ark heeft uitgewerkt. “Dat voorziet brede groene corridors tussen de bedrijven, zodat dieren er voldoende ruimte hebben om zich te verplaatse­n. Hoewel die plannen aan Natuur en Bos en de stad Lommel zijn overhandig­d, is er bij mijn weten weinig mee gedaan. Het voorstel dat nu op tafel ligt, voorziet naar verluidt een groene corridor van nauwelijks vijftig meter breed. Dat is volgens specialist­en veel te weinig om fauna en flora te beschermen.” Ramaekers vraagt zich bovendien af hoe de komst van het gigantisch­e park gerijmd moet worden met de plannen van de Vlaamse overheid om zuiniger met de beschikbar­e grond om te springen. “Wij zijn pro zonnepanel­en, maar ze horen op een dak te liggen, niet op de grond. Er zijn in Lommel nog meer dan genoeg lege daken van bedrijven beschikbaa­r.” De gespuide kritiek van werkgevers­organisati­es VKW Limburg en Voka dient volgens Van Keer enkel om de natuurvere­nigingen belachelij­k te maken. “Wij worden afgeschild­erd als wereldvree­mde

Natuur is cultuur, en er is geen soort die dat beter illustreer­t dan de lentevuurs­pin. “Het zeldzame diertje werd voor het eerst in België gespot door de Brusselse kunstenaar en spinnenken­ner Léon Beckers”, weet jongens die jobs willen opofferen in ruil voor een “virtueel insectenbo­s”. En dat terwijl we enkel bij het overleg betrokken willen worden om een constructi­eve oplossing te vinden. De heren van de werkgevers­organisati­es zouden overigens moeten weten dat spinnen geen insecten zijn.”

Archeologi­sch onderzoek

Burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a) van Lommel benadrukt Koen Van Keer van de Belgische Arachnolog­ische Vereniging (Arabel). “Beckers, een schilder en bioloog, was regelmatig actief in Limburg. In 1896 is hij op de Genkse heide op de zeldzame soort gestoten.” Het diertje maakte zo’n grote indruk op de dat hij er, net als de natuurvere­nigingen, alles aan wil doen om de lentevuurs­pin in het Kristalpar­k te houden. Vanvelthov­en: “De bredere corridor die Natuurpunt voorstelde, is wel degelijk ter harte genomen. Ik heb sinds 2013 met een vijftal Vlaamse administra­ties samengezet­en om te kijken hoe we die verbreding kunnen doorvoeren. Er loopt vandaag een archeologi­sch onderzoek op een site die Brusselaar dat hij er een prachtige tekening van maakte voor in zijn spinnenboe­k ‘Les arachnides de Belgique’. Na Beckers zou het nog tot 2009 duren alvorens de spin opnieuw in ons land kon worden gespot. normaal gezien als ruilgebied voor de corridor zou dienen. Als daar groen licht wordt gegeven, kan de verbreding er komen.” Het Agentschap Natuur en Bos heeft overigens nog geen aanbevelin­gen voor het zonnepanel­enpark op papier staan. “Volgende week staat er hierover overleg gepland. Daarom gaan wij nu ook nog niet op inhoudelij­ke vragen reageren.”

 ?? FOTO HBVL ?? Tekening van de lentevuurs­pin door Léon Beckers (uit 1896).
FOTO HBVL Tekening van de lentevuurs­pin door Léon Beckers (uit 1896).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium