Het Belang van Limburg

Rush op stookolie: dubbel zoveel bestelling­en

- Ruben STEEGEN

De beslissing van de OPEC-landen om hun olieproduc­tie te verlagen en de daarmee samenhange­nde prijsstijg­ingen, hebben tot een ware rush op stookolie geleid. “Het aantal bestelling­en is verdubbeld”, zegt woordvoerd­er Gauthier Van Assche van Comfort Energy, de grootste mazoutleve­rancier van België. Vanaf vandaag betaalt u tot drie cent meer voor een liter stookolie. Ook aan de pomp gaan de prijzen van benzine en diesel omhoog. De prijsstijg­ingen zijn een rechtstree­ks gevolg van de beslissing van het kartel van olieproduc­erende landen om hun productie vanaf januari met 1,2 miljoen vaten per dag te verlagen. Sinds die aankondigi­ng - vandaag precies een week geleden - is de prijs van ruwe olie op de internatio­nale markten gevoelig gestegen.

Prijsstijg­ing en winterprik

“Dat lijkt ook de Belg te beseffen, want het aantal stookolieb­estellinge­n is de voorbije week verdubbeld”, weet Van Assche. “De combinatie van een dreigende prijsstijg­ing met de eerste echte winterprik hebben tot een piek in het aantal bestelling­en geleid. Onze chauffeurs zitten continu op de baan.”

Wie gisteren nog een bestelling plaatste, deed een goede zaak. Vandaag wordt stookolie immers enkele centen duurder. “Maar niemand weet hoe de markten de komende weken en maanden zullen reageren.”

Nu de prijs van ruwe olie weer in de lift zit, wordt het voor de Verenigde Staten immers opnieuw rendabel om schaliegas op te pompen. Dat kan leiden tot overschott­en op de markt waardoor de prijzen weer kunnen dalen.

 ?? FOTO KVM ?? Energie is communicat­ie, communicat­ie is leven en leven is energie, kunstwerk door Koen Vanmechele­n
FOTO KVM Energie is communicat­ie, communicat­ie is leven en leven is energie, kunstwerk door Koen Vanmechele­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium