Het Belang van Limburg

“Geen hype, maar een noodzaak”

Waarom deeleconom­ie het model van de toekomst is

- Thomas JANSEN

Ja, er zullen banen verdwijnen. Maar dat is niet noodzakeli­jk negatief

Raf DEGENS Corda Campus

HASSELT/WESTERLO - Wat eten over? Dat verkoop je toch via Flavr.be. En wie zijn auto parkeert op de luchthaven, laat er toch gewoon anderen mee rijden via Flightcar? Delen is vandaag hipper dan ooit, maar is het een hype of een blijver? “De deeleconom­ie is zeker geen trend”, zeggen Raf Degens en Dirk Thys van respectiev­elijk Corda Campus en 4Wings, waar bedrijven zelfs vergaderza­len, diensten en de refter delen. Het opzet van Corda Campus (Hasselt) en 4Wings (Westerlo) is quasi identiek: andere bedrijven sterker maken door ze samen te brengen en te laten samenwerke­n. “Al zijn er ook kleine nuancevers­chillen”, zeggen Raf Degens, algemeen directeur van de Corda Campus, en Dirk Thys, gedelegeer­d bestuurder van 4Wings, in koor. “Corda Campus zet meer in op technologi­e, innovatie en starters, terwijl 4Wings eerder gevestigde waarden huisvest.” Wij lieten beide heren samen even dagdromen over de toekomst van hun stokpaardj­e: deeleconom­ie.

Wat zijn de voorwaarde­n om van deeleconom­ie te spreken?

Raf Degens: “Een definitie van deeleconom­ie die we vaak terugvinde­n is een flexibel economisch netwerk. Die drie woorden zijn heel belangrijk. Flexibel, omdat het continu aanpasbaar is. Economisch, omdat er een business model achter zit. En netwerk, omdat het gaat over communitie­s die elkaar vinden. De onderligge­nde lijn daarbij is telkens het digitale aspect. Die vier aspecten komen altijd terug, of het nu gaat om het delen van kantoren of kledij.”

Dirk Thys: “Wij geloven sterk dat de economie die richting zal blijven uitgaan. In Corda Campus en 4Wings zitten allerlei bedrijven die bepaalde delen, zoals vergaderza­len, datarooms, een lunchruimt­e... gemeenscha­ppelijk gebruiken. Een vergaderru­imte is nodig, maar hoe vaak? Misschien maar drie halve dagen. Door ze te delen, wordt het gebouw dus veel intensieve­r gebruikt, wat het ook duurzamer maakt. Van die evolutie raken steeds meer mensen overtuigd. Maar het gaat ook over het delen van gemeenscha­ppelijke diensten en kennis.”

Is iedereen meteen gewonnen voor dat concept?

Thys: “Het concept heb ik tien jaar geleden bedacht, maar zelfs vijf jaar geleden was dit nog moeilijk vatbaar voor de commerciël­e gebruiker. Dan zeiden ze: “Ik wil een kantoorrui­mte van 300 vierkante meter huren”. Maar zo werkt dat niet. Vandaag zijn die mensen wel mee. Nu kunnen we iemand die behoefte heeft aan 2.400 vierkante meter huisvesten op 1.000 vierkante meter. Dat kan voor dit bedrijf een besparing van 1,5 miljoen euro op zes jaar tijd betekenen.”

Degens: “De nieuwe generatie werkenden, de 25- tot 35-jarigen, kijkt op een heel andere manier naar een kantooromg­eving. Vroeger wilde men bezit, nu wil men beleving. Wij gaan daar heel ver in, en experiment­eren nu bijvoorbee­ld met drie wagens die we ter beschikkin­g stellen van starters. We zijn nu ook een gebouw aan het zetten waar geen muren meer staan tussen de verschille­nde bedrijven. Dat betekent dat een marketeer van bedrijf x kan zien wat een marketeer van bedrijf y doet. Dat gaat erg ver, maar jonge mensen vinden dat net heel cool. En bedrijven willen daarin meestappen, net om die jonge, talentvoll­e

mensen aan te trekken.”

Waarom vindt die deeleconom­ie precies de laatste jaren doorgang?

Degens: “Deeleconom­ie bestaat al tien jaar en begon met de intrede van de smartphone. Dat gaf iedereen continu toegang tot het digitale. Een ander aspect is dat mensen de laatste jaren het gevoel krijgen dat het wel veilig is, omdat de community via duizenden ratings een product kan beoordelen. Dat belang zal de komende jaren nog groeien.”

Thys: “Ook op andere vlakken is het een trend om alles kleiner te maken en meer te delen, denk maar aan co-housing. Banken leggen ook op wat je maximaal kan lenen, en daar moeten ontwikkela­ars rekening mee houden. Het totale investerin­gspatroon wordt zo aan banden gelegd.”

Degens: “Klopt. Deeleconom­ie is ook een noodzaak, omdat alleen een zaak opstarten niet meer iets is dat je binnen je eigen ‘cocon’ doet, maar juist omgekeerd, vanuit een open, stimuleren­de omgeving. Het fenomeen deeleconom­ie is dus een correctie op de markt, geen hype of trend. We moeten af van het idee dat delen slecht is, ook voor bedrijven. En dat kan zelfs concurrent­ie-overschrij­dend.”

Thys: “De snelheid van de opgang is het bewijs dat het niet tegen te gaan is. Dat beseffen de grote bedrijven nu ook. Ze moeten mee met de tsunami, of ze liggen eronder.”

Zullen er door de deeleconom­ie geen jobs verdwijnen?

Degens: “We moeten daar realistisc­h in zijn. Ja, er zullen banen verdwijnen. Maar dat is niet

 ??  ??
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Raf Degens, algemeen directeur van de Corda Campus, en Dirk Thys, gedelegeer­d bestuurder van 4Wings.
Foto KAREL HEMERIJCKX Raf Degens, algemeen directeur van de Corda Campus, en Dirk Thys, gedelegeer­d bestuurder van 4Wings.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium