Het Belang van Limburg

Al twee kiesmannen zullen niet op Trump stemmen

-

“Donald Trump is niet geschikt voor het presidents­chap en dus kan ik in eer en geweten niet voor hem stemmen”, schreef Chris Suprun in een opiniestuk in The New York Times. De Texaanse Republikei­n is één van de 538 leden van het Kiescolleg­e die de president kiezen. Hij hoopt voldoende collega’s te overtuigen om Trump alsnog te verhindere­n zijn intrek te nemen in het Witte Huis.

Op 8 november stelde de kiezer het Kiescolleg­e samen. En dat college kiest op 19 december de president. De grondwet noch enige federale wet verplicht de leden van het Kiescolleg­e echter om de uitslag van de verkiezing­en in hun staat ook effectief te respectere­n. Sommige staten doen dat wel en voorzien zelfs in boetes voor ‘faithless Electors’. Texas is een van die staten die de Kiesmannen en -vrouwen helemaal vrijlaat. Chris Suprun riskeert dus niet veel met zijn opstandige daad.

Er is momenteel trouwens nog maar één andere Republikei­nse dissident, eveneens een Texaan. Art Sisneros nam ontslag uit het Kiescolleg­e. De kans is dus erg klein dat Suprun in zijn opzet zal slagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium