Het Belang van Limburg

Punch Powertrain boekt dit jaar ruim 500 miljoen omzet

Eerste Limburgse Ondernemer van het Jaar beleeft boerenjaar

- Guido CLOOSTERMA­NS

Vorig jaar mocht Cor van Otterloo, CEO van het Truiense Punch Powertrain, de titel ‘Limburgse ondernemin­g van het Jaar’ opspelden. Het Belang van Limburg, Made in Limburg, UHasselt en Deloitte zijn de afgelopen weken op zoek gegaan naar de opvolger van Punch Powertrain. Die wordt bekendgema­akt op 13 december.

Deze week stellen we u de zeven geselectee­rden in deze krant uitgebreid voor. Vandaag gaan we eerst horen bij de winnaar van vorig jaar hoe het nu gesteld is met het bedrijf.

De producent van traploze versnellin­gsbakken Punch Powertrain zal het jaar afsluiten met een omzet van ruim 500 miljoen euro. Dat heeft topman Cor van Otterloo bevestigd in een gesprek met de redactie. Daarmee sluit Punch Powertrain een absoluut boerenjaar af.

Sinds Cor van Otterloo de titel van ‘Limburgs Ondernemin­g van het Jaar’ mocht opspelden, is er bij Punch Powertrain veel gebeurd. Het bedrijf realiseert dit jaar niet alleen een omzetgroei van 60 procent ten opzichte van 2015, zag het aantal werknemers zo goed als verdubbele­n en als voorlopige kers op de taart werd het bedrijf begin dit jaar verkocht aan de Chinese groep Yin-yi. “De award heeft een enorme impact op ons gehad”, herinnert zich CEO Cor van Otterloo. “Het was niet alleen een bekroning voor al onze medewerker­s, maar vervulde ons ook met een gevoel van trots. Bovendien zorgde het voor een enorme boost in ons bedrijf.”

Het voorbije jaar heeft Punch Powertrain niet stilgezete­n. Nadat de omzet in 2015 al was verdubbeld, noteert Punch eind dit jaar een omzet van ruim een half miljard euro, opnieuw een stijging met maar liefst 60 procent. De grote uitdaging is daarbij de productie te laten aansluiten op de vraag. “De vraag is momenteel groter dan wat we kunnen produceren”, aldus Cor van Otterloo. Er wordt dan ook volop geïnvestee­rd in een uitbreidin­g van de productie. Zo wordt er momenteel een investerin­gsprogramm­a van 60 miljoen afgewerkt in SintTruide­n, waarvan het merendeel in de productie. Op een terrein van 9 hectare dat door de LRM van VCST werd gekocht, wordt straks een nieuw ontwikkeli­ngscentrum gebouwd.

Overname

In maart van dit jaar werd Punch Powertrain voor een indrukwekk­end bedrag van ruim een miljard euro verkocht aan de Chinese groep Yinyi. Niet slecht voor een bedrijf dat een kleine zeven jaar geleden nog aan de rand van de afgrond stond. De investeerd­ers die toen het noodlijden­de bedrijf aan het infuus legden, hebben zich de investerin­g niet beklaagd. Een van die investeerd­ers was de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM. De LRM stopte destijds 7 miljoen in het bedrijf in kreeg voor zijn aandeel 240 miljoen euro uitbetaald. De Vlaamse investerin­gsmaatscha­ppij Gimv kreeg zijn investerin­g maar liefst zeventienv­oudig terug.

Cor van Otterloo is inmiddels erg gelukkig met zijn nieuwe eigenaars. Het vertrouwen van de aandeelhou­der in zijn Limburgse dochter is groot. “Onze aandeelhou­der spreekt alleen over investeren”, zegt van Otterloo. “Met name in Sint-Truiden. Bovendien is er geen enkele Chinees die over mijn schouders zit mee te kijken.” De verankerin­g van Punch in

Er is geen enkele Chinees die over mijn schouders staat mee te kijken Cor VAN OTTERLOO

Punch Powertrain

Limburg is bovendien verzekerd. R&D en de productie van belangrijk­e onderdelen zullen altijd in Sint-Truiden blijven. “Op die manier zal Punch altijd met hart en de wortels in Sint-Truiden zitten. Ook onze nieuwe eigenaar ziet dat zo”, zei Cor van Otterloo in september nog bij de uitreiking van de Ambiorix-prijs.

Groei

Het technologi­ebedrijf steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Tegen 2020 behoort een omzet van anderhalf miljard euro tot de mogelijkhe­den.

De Chinese miljardair Xuqiang Xiong, die begon met een kleine erwtenfabr­iek, vervolgens een imperium opbouwde in vastgoed en grondstoff­en, is sinds 2010 ook actief in de auto-industrie. Punch Powertrain speelt een cruciale rol in de uitbouw van de divisie automotive.

Momenteel heeft Punch Powertrain, dat ontstond als dochterbed­rijf van DAF, zo’n 25 vooral Chinese klanten en daar komen er nog steeds bij. Terwijl Europese autoconstr­ucteurs nog steeds terugdeinz­en voor het speciale karakter van een traploze versnellin­gsbak, surft Punch nu mee op het succes van de groeiende Chinese auto-industrie.

Toch wil Punch Powertrain ook de Europese automarkt niet in de steek laten. Tegen 2021 wil Punch een eerste Europese of Amerikaans­e autobouwer binnenhale­n.

Vandaag stelt Punch Powertrain in Sint-Truiden 950 en in de Chinese assemblage­fabriek 800 mensen tewerk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium