Het Belang van Limburg

“Dit is buiten proportie”

Kanaries in beroep tegen vier matchen schorsing voor Ivan Leko

- Pieter Vanlommel

STVV moet zwaar boeten voor de tirade van Ivan Leko aan het adres van scheidsrec­hter Lawrence Visser na de thuiswedst­rijd tegen Club Brugge op vrijdag 18 november. De Kroatische coach kreeg door de Geschillen­commissie een schorsing van twee weken plus een week met uitstel opgelegd, wat neerkomt op vier wedstrijde­n. De club krijgt ook een geldboete van 3.000 euro voor het wangedrag van een supporter. STVV gaat in beroep tegen beide uitspraken. De verontwaar­diging was groot bij CEO Philippe Bormans en coach Ivan Leko toen ze de zitting van de Geschillen­commissie in Brussel bijwoonden. STVV had eerder wel een brief gekregen van de KBVB met de melding dat Leko was opgeroepen naar aanleiding van het incident met ref Lawrence Visser na de verloren thuiswedst­rijd tegen Club Brugge op vrijdag 18 november. Maar bij die brief zat geen verslag van de scheidsrec­hter, noch een vordering van het bondsparke­t. Die twee bleken gisteren helemaal niet mals. Het bondsparke­t vroeg vier speeldagen schorsing plus een boete van 1.000 euro voor Leko.

Shame on you

Sint-Truiden verloor tegen Club met 0-1 door een late strafschop. Leko ging nadien verhaal halen bij ref Visser. Volgens die laatste gedroeg Leko zich agressief, riep hij hem enkele keren “shame on you” toe en verhinderd­e hij met een slag op de deur dat de ref de deur van zijn kleedkamer sloot. De Kroatische coach klonk bijzonder emotioneel na de zitting. “Wat ik gehoord heb, is een zeer subjectief en onrealisti­sch rapport”, zuchtte Leko. “Voetbal is emotie. Wat ik deed, was geen normale reactie. Het is niet mijn stijl. Maar iemand daar zo zwaar voor straffen, vind ik niet normaal. Ik ben zwaar ontgoochel­d.

Ivan Leko Uiteraard kan ik met deze straf niet akkoord gaan.”

Vier matchen in tribune

Het verdict viel wat later op de avond: twee weken schorsing en een geldboete van 750 euro. Omdat de schorsing geldt voor de periode van 8 tot en met 22 december, zal Leko vier wedstrijde­n vanuit de tribune moeten volgen. De competitie­matchen tegen Kortrijk, AA Gent en Waasland-Beveren en het bekerduel tegen Zulte Waregem.

Het spreekt voor zich dat Leko en STVV in beroep gaan tegen de zware sanctie. Dat beroep wordt vrijdag behandeld. “Ik ben intussen elf jaar in België, iedereen hier kent mijn karakter”, aldus Leko. “Ik ben niet degene die voortduren­d de ref aanvalt. Integendee­l, ik heb respect voor de scheidsrec­hter. Net daarom ben ik zo ontgoochel­d over deze uitspraak.”

Blikje Red Bull

In de nasleep van die bewuste STVV-Club Brugge kreeg STVV nog meer slecht nieuws. Een blikje Red Bull werd na die wedstrijd door een “supporter” richting ref Visser geworpen en dat komt de club nu bijzonder duur te staan. Sint-Truiden moet 3.000 euro ophoesten voor het incident, iets wat bij CEO Philippe Bormans in het verkeerde keelgat schoot. “Wij verkopen niet eens Red Bull in het stadion”, aldus Bormans. “Door het gedrag van één ‘zot’ moeten wij als club nu zwaar boeten. Voor incidenten als deze gebruiken we toch onze camera’s in het stadion? Dit is buiten alle proportie. Natuurlijk vechten we deze uitspraak aan.”

Ik ben niet degene die voortduren­d de ref aanvalt. Integendee­l, ik heb respect voor de scheidsrec­hter. Net daarom ben ik zo ontgoochel­d over deze uitspraak

Boli en Ono staken training – Yuji Ono en Yohan Boli zochten op training vroegtijdi­g de kleedkamer op. Ono klaagde over pijn aan de hamstrings, Boli moest met een lichte blessure de training staken. Wellicht kunnen ze vandaag opnieuw aanpikken bij de groep.

 ?? Foto BELGA ?? Ivan Leko en Philippe Bormans.
Foto BELGA Ivan Leko en Philippe Bormans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium