Het Belang van Limburg

“Wrevel in de kleedkamer”

Makelaars verontwaar­digd over gelekte topcontrac­ten (maar niet verrast)

- David Van den Broeck

Dat Football Leaks topcontrac­ten uit het wereldje – van Rode Duivels incluis – openbaar maakte, zorgt voor verontwaar­diging bij de makelaars. Maar schrikken doen ze niet – in onderhande­lingen met de clubs is het geven en nemen. “Balotelli die een miljoen pond krijgt als hij zich goed gedraagt: prima motivatie toch?”

Hoe vervelend zijn deze gelekte topcontrac­ten?

“Het is voor niemand prettig als men weet wat je verdient”, zegt Stijn Francis, die met Stirr Associates onder anderen Dries Mertens en Toby Alderweire­ld begeleidt. Het contract van beide Rode Duivels werd openbaar gemaakt. In dat van Mertens staat een jaarloon van 2,2 miljoen euro bruto, bij Alderweire­ld is dat 3,1 miljoen. “Los van het feit of de cijfers kloppen: je merkt waarom het vervelend is. In de kleedkamer kunnen spelers nu vergelijke­n en kan er wrevel ontstaan.”

Guy Vandersmis­sen, makelaar van Simon Mignolet – wiens contract niet werd gelekt –, bevestigt. “Die salarissen kunnen een thema worden in een kleedkamer. Hij verdient dit en ik maar dat”, zegt Vandersmis­sen. “Maar ook het grote publiek wordt kritischer als ze weten hoeveel de toppers verdienen of aan premies krijgen. Daarom is dit lek toch jammer.” Dat vindt ook Patrick De Koster, zaakwaarne­mer van Kevin De Bruyne – die dit seizoen 7,1 miljoen euro opstrijkt, los van premies. “Toen Kevin bij Manchester City tekende, was er al heisa rond die transferpr­ijs en dat toploon, nu is het weer van dat”, zegt hij. “Ik hoef toch ook niet te weten wat de topvrouw van Proximus opstrijkt?”

Hoe logisch of gek zijn al die clausules?

Thomas Vermaelen moest zich bij Barcelona de Catalaanse cultuur en taal eigen maken, anders ging 1 procent van zijn loon naar een goed doel. En Balotelli kreeg een miljoen pond bij Liverpool als hij geen fratsen uithaalde. “Ik schrik er niet van”, zegt Francis. “Er wordt vaak bepaald dat spelers niet naar club x of y mogen. Als bestuurder van Anderlecht zou ik ook niet willen dat Teodorczyk naar Club Brugge kan. En zo’n badboy- clausule bij Balotelli is niet gek: zoiets zie je ook in grote sponsorcon­tracten.” “Voor een clown als Balotelli is zo’n gedragscla­usule normaal. Maar mocht een club dat bij Kevin voorstelle­n, ik zou de vergaderza­al meteen verlaten”, zegt De Koster. “Prestatieg­erichte premies zijn gewoon logisch. Wie vijftig auto’s verkoopt, gaat ook meer krijgen dan wie er vijf verkoopt. Als Kevin straks de Gouden Bal wint, wordt dat ook beloond.” Blijkbaar met 239.000 euro en een loonsverho­ging van 478.000 euro. “Terecht”, zegt Vandersmis­sen, “want in dat geval stijgt De Bruynes commerciël­e waarde exponentie­el. In onderhande­lingen is het geven en nemen, creatief zijn ook. En als een speler een toploon krijgt, wat in Engeland het geval is, moet hij ook toppremies krijgen. Verdient hij 150.000 euro per week, dan zal hij niet gemotiveer­d raken door een premie van 3.000 euro bij kwalificat­ie voor de Champions League.”

Kan Football Leaks iets positiefs teweegbren­gen?

“Laat ons hopen dat dit onderzoek ook relevant wordt. Dat er inbreuken op de regelgevin­g aan het licht komen”, zegt Francis. “Fiscale fraude en corruptie moeten worden bestreden. En rond third party ownership (waarbij een makelaar of bedrijf een deel van de rechten van de spelers bezit, nvdr.) moet een beter kader komen in plaats van het zomaar af te schaffen. Misschien gaan clubs en makelaars – nu ze weten dat contracten gelekt kunnen worden – ook wat voorzichti­ger zijn, en weer beseffen wat kan en vooral niet kan.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “Ik wil toch ook niet weten wat de topvrouw van Proximus opstrijkt?”, aldus Patrick De Koster.
FOTO PHOTO NEWS “Ik wil toch ook niet weten wat de topvrouw van Proximus opstrijkt?”, aldus Patrick De Koster.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium