Het Belang van Limburg

“Na de Kwaremont naar psycholoog gegaan”

Laat niets aan toeval over voor laatste maanden van carrière

- Bram Vandecapel­le

Maandagavo­nd vliegt Tom Boonen naar het Spaanse Denia voor de eerste ploegstage van Quick Step Floors. Het is het begin van de echte aanloop naar zijn laatste maanden als renner. Tijdens een praatavond samen met zijn ploegleide­r Wilfried Peeters in Mol lichtte Boonen enkele van zijn plannen toe. “Ik zou graag nog eens de Tirreno rijden.” Nog een dikke vier maanden. Zo lang duurt de imposante profcarriè­re van Tom Boonen nog. Een habbekrats in vergelijki­ng met de vijftien vorige jaren boordevol successen en zelfopoffe­ring. Maar wie denkt dat Boonen anoniem wil uitbollen, zit aan het foute adres. Hij oogt scherp en relaxed en wil graag nog enkele huzarenstu­kjes toevoegen aan zijn reeds indrukwekk­ende palmares. Eindigen doet Boonen op 9 april omstreeks 17 uur op de piste van Roubaix. Ook de aanloop naar dat afscheid krijgt steeds meer vorm. De Rondes van Qatar en Oman in februari rijdt hij sowieso, net als het openingswe­ekend met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Al begint hij zijn seizoen misschien wel in de gloednieuw­e Ronde van San Juan eind januari. “Argentinië is zeker een mogelijkhe­id. Maar ik ben er nog niet helemaal uit. Tijdens de stage hakken we de knoop door.”

Italië

Na het openingswe­ekend volgen dan de laatste procentjes richting de topklassie­kers. Boonen wil die procentjes in Italië bijwinnen. “Ik zou graag nog eens de TirrenoAdr­iatico rijden. Ik wil nog eens in Italië koersen. Tijdens mijn carrière heb ik daar eigenlijk niet veel gekoerst (55 van de 1047 koersdagen, dus amper 5 procent, nvdr.). In het begin zat Bettini in onze ploeg en die wilde in die koersen de kopman zijn. En de koersen in het najaar in Italië zijn mooi, maar iets te zwaar voor mij.” Een opvallende keuze, aangezien Boonen liefst tien keer Parijs-Nice reed en slechts vier keer Tirreno. Dat Boonen overweegt zo snel het koersen te hervatten, is niet toevallig. Na het WK in Qatar laste hij een erg korte rustpauze in, om snel weer de trainingen te hervatten. “Ik heb iets minder rust gehad dan de andere jaren, maar ik voel mij daar goed bij. Tot nu loopt alles volgens plan. Tijdens de feestdagen zal ik nog eens goed kunnen eten, zonder afbreuk te doen aan mijn opbouw. Ik vind zulke momenten van ontspannin­g met de familie heel belangrijk. Voorlopig beleef ik een zorgeloze winter. Terwijl ik vorig jaar op dit moment nog in de lappenmand lag met een schedelbre­uk.”

Bang naar psycholoog

“Iedereen praat trouwens altijd maar over Roubaix, maar ik wil een heel voorjaar goed zijn en in elke koers proberen te scoren. Vorig jaar had ik pas in Parijs-Roubaix voor het eerst het gevoel dat ik mijn niveau haalde. Het was ook daar met de hakken over de sloot. Na het openingswe­ekend zag ik het allesbehal­ve rooskleuri­g in. Ik durfde niet meer wringen. Tijdens de Ronde van Vlaanderen draaide ik bij de derde beklimming van de Oude Kwaremont als laatste van de groep op. Dat was mij nog nooit overkomen. Tijdens de afdaling van de Nieuwe Kwaremont was ik echt bang. Ik ben in die periode zelfs voor het eerst in mijn carrière bij een sportpsych­oloog langsgegaa­n.” Tijdens de praatavond in zijn thuishaven, gemodereer­d door Knack-journalist Jef van Baelen en aandachtig gevolgd door zo’n tweehonder­d toeschouwe­rs, blikte Boonen ook nog terug op zijn jeugdjaren als sporter. Daaruit bleek dat hij in de middelbare school niet altijd een kei was in het vak lichamelij­ke opvoeding. “Op de loopproeve­n haalde ik vaak tien op tien. Maar balsporten liggen mij echt niet.”

Ook ontboezemd­e Boonen dat hij bij de nieuweling­en op 15-jarige leeftijd zelf even overwoog om te stoppen met koersen. “Tijdens de zomervakan­tie wilde ik dan liever aan het Zilvermeer gaan liggen. Gelukkig was het in de winter te koud om op het strand te liggen en ben ik toch blijven fietsen.”

Samen met Gilbert

Boonen rijdt zijn laatste seizoen aan de zijde van Philippe Gilbert, tegen wie hij ook al bij de jeugd koerste. “Ik kijk ernaar uit om samen met Phil te koersen. We hebben altijd een goede band gehad, ook al hebben we nog niet zo vaak echt de degens gekruist. Hij is een sterke renner en dat kan alleen maar goed zijn. ” Boonen begint dus straks aan zijn vijftiende seizoen bij de vertrouwde Quick Step-stal van CEO Patrick Lefevere en ploegleide­r Wilfried Peeters. Het had ook anders kunnen uitdraaien. “Vóór ik in juli bijtekende, lag er een concreet voorstel van een andere ploeg op tafel. Maar daar bleef het bij. Bij een nieuwe ploeg zou elke sponsor mij overal laten opdraven en elk publicitai­r graantje van mijn aanwezighe­id willen meepikken. Bij deze ploeg ken ik de sponsors al jaren. De meesten zijn zelfs vrienden geworden. Zij laten mij ook wat meer met rust.”

Afzien op Crocodile Trophy

Echt rustig zal het voor Boonen niet zijn de komende vier maanden. Elk medium zal hoog inzetten op zijn afscheid. Ook de cameraploe­gen. “In januari komt de film van onze ploeg uit. Die camera’s hebben ons het voorbije jaar gefilmd.” Ook de filmploeg van het

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium