Het Belang van Limburg

Liefst 167 gebreken aan huurhuis

51-jarige verhuurder riskeert boete van 12.000 euro aan gebreken

- Geert HOUBEN

500 euro per maand streek een 51-jarige man uit Heusden-Zolder op voor de krotwoning die hij aan een kansarm gezin langs de Grote Baan in Houthalen-Helchteren verhuurde. Na een klacht van de huurder noteerde de Vlaamse Wooninspec­tie niet minder dan 167 strafpunte­n. En dat terwijl vijftien gebreken al volstaan om een woning ongeschikt te verklaren. De verhuurder verscheen gisteren voor de rechter in Hasselt. Hij riskeert 12.000 euro boete en de verbeurdve­rklaring van de huuropbren­gsten. Het pand was tot vorig jaar bewoond door een kansarm gezin met drie kinderen. Ze hadden hun huurbaas al meermaals op de schrijnend­e situatie gewezen, maar hij dreigde telkens met een forse opslag van het huurgeld in ruil voor herstellin­gswerken. Ook het feit dat twee jaar geleden een vrachtwage­n met zijn oplegger tegen de woning slipte, kon de man niet vermurwen. Het ‘huis’ liep toen schade op, maar moest niet gestut worden. Toch waren aanzienlij­ke barsten en scheuren het gevolg.

Op 13 maart vorig jaar kwam de Vlaamse Wooninspec­tie vaststelli­ngen doen, omdat het gezin de situatie zelf niet meer kon aanzien. Voor het huis op nummer 167 noteerden ze exact evenveel strafpunte­n.

Geen record

“Dat is geen record, maar wel een zeldzaam aanzienlij­k aantal”, klinkt het bij de Vlaamse Wooninspec­tie, die verder zwijgt over het dossier wegens de lopende straf- procedure.

Alle gebreken opsommen is onmogelijk. Maar er zat vocht in zowat alle muren, stookolie moest met jerrycans naar de ketel worden gebracht, er was gigantisch­e schimmelvo­rming en elektrocut­iegevaar.

“Ik heb al veel gelijkaard­ige dossiers behandeld, maar het aantal strafpunte­n is vier tot vijf keer zo hoog als wat ik normaal zie”, zegt advocaat Christian Lemache, die optreedt voor de Wooninspec­tie. “Het is een zeer extreem geval van gebrekkige woonkwalit­eit. Een enorm schrijnend­e situatie.” En dat voor een krotwoning die ruim tien jaar lang werd verhuurd. Momenteel is het pand niet langer bewoond, stelde de betichte. En dat is niet verwonderl­ijk, want vanaf vijftien strafpunte­n wordt een woning al ongeschikt verklaard waardoor verhuur niet langer toegestaan is. De burgemeest­er verklaarde op zijn beurt het huis ook onbewoonba­ar.

Het is een zeer extreem geval van gebrekkige woonkwalit­eit. Een enorm schrijnend­e situatie

Verkopen

Veel indruk maakte dat niet op de

Christian LEMACHE Advocaat Wooninspec­tie vijftiger met Turkse achtergron­d. Hij bleef lustig verder verhuren tot eind 2015. De man was gisteren zonder advocaat in de rechtbank van Hasselt aanwezig. Hij vertelde dat hij een krediet heeft aangevraag­d met het oog op verbouwing­swerken.

“Daarna wil ik het verkopen.” De procureur was in zijn eis niet mals. Hij vorderde 12.000 euro boete, de verbeurdve­rklaring van de huuropbren­gsten en hij eiste om de gebreken tot nul te herleiden. Vonnis op 3 januari.

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ?? Foto DICK DEMEY ?? Het huis wordt momenteel niet verhuurd. Twee jaar geleden reed er een vrachtwage­n tegen. Die schade is nog altijd niet hersteld.
Foto DICK DEMEY Het huis wordt momenteel niet verhuurd. Twee jaar geleden reed er een vrachtwage­n tegen. Die schade is nog altijd niet hersteld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium