Het Belang van Limburg

“Eind dit jaar hakken we knoop door”

Platanen blijven cité Waterschei in twee kampen verdelen

- Chris NELIS

De vzw Buurtwerk Waterschei deelde gisteren via een ludieke Sinterklaa­sactie mee dat de platanen in de wijk Waterschei stelselmat­ig zullen worden gekapt en vervangen. “Niets van”, zegt schepen van Openbare Werken Ali Caglar (CD&V). “De beslissing wordt pas eind dit jaar genomen.” Wel is inmiddels een actiecomit­é opgericht dat ijvert voor het behoud van de indrukwekk­ende platanen, onder meer als mijnerfgoe­d. De platanen werden met de bouw van de mijnwerker­swijk zo’n tachtig jaar geleden geplant en zijn inmiddels meer dan dertig meter hoog. Voor de ene zijn ze hinderlijk omwille van de grote hoeveelhei­d bladeren die goten en riolering verstoppen, voor de andere zijn ze puur mijnerfgoe­d, waarvoor je best wel een keertje meer bladeren mag ruimen. De discussie wordt al jaren gevoerd en verdeelt de wijk.

Voorbarig

De vzw Buurtwerk Waterschei wil geen eenduidig standpunt innemen, maar stelt vast dat heel wat bewoners zich ergeren aan de platanen. “Niet alleen aan de bladeren”, zegt Bruno Tuci, voorzitter van de vzw. “Ook de wortels kunnen ellende veroorzake­n. Daarom hebben wij de stad een oplossing gevraagd. En die komt er. Zo zullen zowat vierhonder­d platanen stelselmat­ig gekapt worden en vervangen door nieuwe bomen.” Al lijkt het er nu op dat het buurtwerk voor zijn beurt sprak. “Er is nog helemaal geen beslissing”, zegt schepen Ali Caglar. “We zijn nog altijd bezig met een onderzoek. Ik merk ook dat een deel van de buurtbewon­ers voor het behoud is, en een deel niet. Omdat klachten bleven aanslepen, hebben we eerder al een externe deskundige uitgenodig­d. Maar die

Patrick VANMECHELE­N Comité tegen het kappen heeft ons niet wijzer kunnen maken dan de studie die we al lieten uitvoeren. We hebben verschille­nde keren met buurtbewon­ers vergaderd en we nemen hun opmerkinge­n ernstig. Maar ook het esthetisch­e argument is belangrijk. De bomen maken de tuinwijk heel mooi. Er zijn in ieder geval verschille­nde mogelijke scenario’s. De beslissing wordt tegen het einde van dit jaar genomen en zal ook zo gecommunic­eerd worden.”

Rustgevend gevoel

Inmiddels is in Waterschei een comité opgericht dat pleit voor het behoud van de laanbomen. “Het zou absoluut absurd zijn om in deze tijd gezonde bomen te gaan kappen omdat ze voor wat overlast zorgen”, zegt huisarts Patrick Vanmechele­n, die in de Ceintuurla­an woont en deel uitmaakt van het comité. “Maar het allerbelan­grijkste lijken mij toch de effecten op de gezondheid. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat wonen in de natuur een positieve invloed heeft op de mens. Op verschille­nde pleintjes in de wijk werden al bomen gekapt. Die zien er nu heel kaal en levenloos uit.” Buurtbewoo­nster Emiliënne Engels sluit zich daarbij aan: “De schoonheid van de wijk verdwijnt, net als het rustgevend­e gevoel. En dan heb ik het nog niet gehad over de gevolgen voor de CO2-uitstoot en het verdwijnen van vogels en insecten. Tien jaar geleden wees onderzoek van onze bomen in de wijk uit dat ze heel gezond zijn en nog zeker dertig jaar meekunnen. Dan hebben we nog twintig jaar tegoed.”

Het zou in deze tijden absurd zijn om gezonde bomen te kappen

 ?? FOTO CN ?? De platanen, hier in de Ceintuurla­an, zorgen volgens de ene bewoner voor overlast en zijn voor de ander waardevol natuur- en mijnerfgoe­d.
FOTO CN De platanen, hier in de Ceintuurla­an, zorgen volgens de ene bewoner voor overlast en zijn voor de ander waardevol natuur- en mijnerfgoe­d.
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Sinterklaa­s bracht aan de vzw Buurtwerk Waterschei de boodschap dat de laanbomen gekapt en vervangen zouden worden. “Te voorbarig”, zegt schepen Ali Caglar.
FOTO CHRIS NELIS Sinterklaa­s bracht aan de vzw Buurtwerk Waterschei de boodschap dat de laanbomen gekapt en vervangen zouden worden. “Te voorbarig”, zegt schepen Ali Caglar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium