Het Belang van Limburg

“Witte steen voor verongeluk­te mijnwerker”

Subtiel monument op Thor Park

- Chris NELIS

Bij de inrichting van de groene ruimte tussen de gebouwen op Thor Park komen grote korven vol stenen, met daartussen opvallend enkele witte exemplaren. Die symboliser­en de mijnwerker­s die hun leven verloren onder de grond. Het kunstwerk komt er in samenspraa­k tussen de stad Genk en vzw Mijnverled­en en zal vanaf midden volgend jaar te zien zijn. Al jaren wordt er gepraat over een monument voor verongeluk­te mijnwerker­s. De voorkeur ging uit naar een gedenkstee­n met alle namen van mensen die de dood vonden als rechtstree­ks gevolg van hun werk in de mijn. Maar omdat er zo geen lijst bestaat en de kans groot is dat er namen vergeten worden, geven zowel de stad als de vzw Mijnverled­en er de voorkeur aan om geen namen te vermelden. “We hebben wel gekozen voor een subtiel kunstwerk, dat toch in het oog springt”, zegt schepen van Cultuur Anniek Nagels. “De komende maanden wordt de groene ruimte op het Thor Park volledig heringeric­ht. Daarin gaan we schanskorv­en met stenen plaatsen zoals in het nationaal park.”

Maar tussen de voornameli­jk donkere stenen, zullen ook witte exemplaren steken. “Die staan symbool voor de verongeluk­te mijnwerker­s. Bedoeling is dat bezoekers zich vragen stellen bij die witte exemplaren. Het antwoord kunnen ze dan vinden op een plaat in de omgeving of bij de mensen van vzw Mijnverled­en die het verder uit de doeken doen.”

Jean Ooms, voorzitter van vzw Mijnverled­en, is blij met het resultaat na jaren van overleg. “We hadden aanvankeli­jk gedacht om iets in de vloer van ons mijndepot te voorzien”, zegt Ooms. “Maar ook dat is niet simpel. Bovendien loop je ook zo het risico mensen tekort te doen.” De werken voor de herinricht­ing van de omgeving van de gebouwen in Waterschei starten in het voorjaar van komend jaar en worden volgens de planning in september opgeleverd. “We verwachten dat de stenen vanaf midden 2017 te zien zullen zijn”, besluit Nagels.

Diepgang

In de rand raakte ook bekend dat er een gedenkplaa­t komt op de plaats waar Schacht I zich bevond. “Op die plaat komt een tekening en een tekst over de diepgang van de mijn”, zegt Jean Ooms. Maar wat betekent cultuur voor Ooms zelf? “Cultuur is samenhorig­heid. Het moet mensen dichter bij elkaar brengen en vriendscha­ppen versterken. Ons doel is de mijncultuu­r in stand te houden. Die is immers ontstaan vanuit mensen met verschille­nde nationalit­eiten en achtergron­den. In de mijn was een mens een mens en speelde zijn komaf geen enkele rol.”

 ??  ??
 ?? FOTO CN ?? Op de plaats waar Schacht I zich bevond, komt een gedenkplaa­t en tussen de gebouwen van Thor Park komen schanskorv­en met witte stenen.
FOTO CN Op de plaats waar Schacht I zich bevond, komt een gedenkplaa­t en tussen de gebouwen van Thor Park komen schanskorv­en met witte stenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium