Het Belang van Limburg

Jeugdhuis verhuist naar Hasseltseb­aan

Huidig pand De Gloria wordt gesloopt

- Geert VAN BAELEN

Jeugdhuis De Gloria verkast naar het oude schoolgebo­uw langs de Hasseltseb­aan. In het budget van volgend jaar wordt 75.000 euro vrijgemaak­t om het gebouw waarin tot voor kort nog een dansschool zat, aan te passen aan de noden van de jongeren.

Sinds 2000 heeft het jeugdhuis een onderkomen in een woning naast het gemeentehu­is. “Vanuit de kerkfabrie­k kwam de vraag of we geïnteress­eerd waren in het oude schoolgebo­uw nadat de dansvereni­ging daar was vertrokken”, schetst burgemeest­er Jan Dalemans (HE). “Ons leek het pand geschikt als jeugdhuis, aangezien zich op de huidige locatie een kostelijke renovatie opdrong. Met het jongerenbe­stuur zijn we ondertusse­n ook een paar keer ter plaatse gaan kijken, en ook zij zijn overtuigd. Met de mensen van de naastgeleg­en moskee hebben we ook al gepraat. Ze zien geen probleem, maar kansen op vlak van integratie.” De gemeente Hechtel-Eksel sluit met de kerkfabrie­k Sint-Lambertus een erfpachtov­ereenkomst voor 30 jaar. Toch is het gebouw niet onmiddelli­jk instapklaa­r. “Natuurlijk moeten er wat aanpassing­en gebeuren. Het gebouw zal bijvoorbee­ld extra geluidsiso­latie krijgen om zo geluidshin­der voor de omgeving te voorkomen. In het budget van volgend jaar hebben we 75.000 euro ingetekend voor deze werken. Alles moet nog praktisch bekeken worden, maar een verhuis in het voorjaar moet mogelijk zijn.”

Drukke baan

Jeugdhuisv­oorzitter Joris Aerts is alvast enthousias­t over de nieuwe locatie. “De indeling van het gebouw is meer geschikt voor een jeugdhuis dan waar we nu zitten. Nu grenzen we met de voorgevel aan een open plein, wat al eens voor galm zorgde in de buurt. Ook op dat vlak gaan we erop vooruit. Wel komen we nu langs een verkeerswe­g te liggen, maar daarop is het ’s avonds minder druk. Dat mag geen probleem zijn.” Oppositiep­artij sp.a vond de ‘drukke’ Hasseltseb­aan op de jongste gemeentera­ad wel een struikelbl­ok. “Wanneer het jeugdhuis verhuist, gaan we meewerken aan verkeersca­mpagne”, reageert Dalemans. “Maar vergeet niet dat dit gebouw in het verleden nog als jeugdhuis heeft gediend. Ondertusse­n is de Hasseltseb­aan heringeric­ht naar een meer lokale functie en is de verkeersdr­ukte afgenomen. Heel wat jongeren moeten nu al langs de even drukke Kamperbaan om het jeugdhuis te bereiken.” Het huidige jeugdhuisg­ebouw wordt afgebroken. Wat er met de vrijgekome­n ruimte zal gebeuren, is nog niet duidelijk. “Als OCMW en gemeente samengaan, kunnen we misschien het gemeentehu­is uitbreiden. In afwachting van een definitiev­e beslissing, komt er een tijdelijke parking.”

 ?? FOTO GVB ?? De oude dansschool wordt, mits enige aanpassing­en, het nieuwe jeugdhuis.
FOTO GVB De oude dansschool wordt, mits enige aanpassing­en, het nieuwe jeugdhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium