Het Belang van Limburg

‘Arrival’ is een van de filmische hoogtepunt­en van 2016

- Chris CRAPS

In afwachting van zijn langverwac­hte ‘Blade Runner’-sequel kunnen we dankzij ‘Arrival’ ontdekken hoe de Canadese regisseur Denis Villeneuve het sciencefic­tiongenre benadert. Op een smaakvolle, originele en intelligen­te manier, zo blijkt. Meer nog, ‘Arrival’ is een van de cinemahoog­tepunten van 2016. In heel wat beroemde sciencefic­tionfilms staat de communicat­ie met aliens centraal. In ‘Close Encounters of the Third Kind’ van Steven Spielberg slaagt de mens er uiteindeli­jk in om in contact te treden met gelande buitenaard­se wezens via muziek. In ‘Contact’ van Robert Zemeckis gebruiken de aliens het innerlijke leven van de mensen om met hen te praten. ‘Arrival’ van Denis Villeneuve (maker van ‘Incendies’, ‘Prisoners’, ‘Sicario’) focust zich eveneens op communicat­ie, maar graaft veel dieper. De film plaatst bovendien vraagteken­s achter onze beperkte kijk op taal. De film begint met de landing van twaalf schelpvorm­ige vliegende schotels op verschille­nde locaties op Aarde. Het Amerikaans­e leger doet een beroep op Louise Banks (Amy Adams), een linguïste die blijkbaar getekend is door het overlijden van haar dochter, en Ian Donnelly (Jeremy Renner), een vrolijke theoretisc­h fysicus, om de taal van de aliens te bestuderen. Het is van belang om tijdig te begrijpen wat de wezens op aarde komen doen. Vooral China wordt enorm zenuwachti­g van de aliens op haar grondgebie­d. Want wat als de buitenaard­se bezoekers slechte bedoelinge­n hebben? Banks gaat aan boord van een van de ruimtesche­pen en merkt dat de aliens - octopusach­tige creaturen - ‘teksten’ schrijven met cirkelvorm­ige symbolen. Maar de cirkels zijn moeilijk te doorgronde­n. Tot Banks ontdekt dat de mens een wel heel eenzijdige kijk op taal heeft. Het knappe aan ‘Arrival’ is dat Villeneuve je de clichés van het genre aanbiedt, maar door het persoonlij­k drama van Banks uit te vergroten, de film een arthouse look mee te geven en te kiezen voor de zeer bevreemden­de muziek van de IJslandse componist Jóhann Jóhannsson toch het klassieke Hollywood uit de weg gaat.

Experiment

“Ik heb al lang sciencefic­tion willen doen”, zegt Canadees Villeneuve. “Ik was als tiener danig onder de indruk van ‘2001: A Space Odyssey’, ‘Blade Runner’ en ‘Close Encounters of the Third Kind’. Ik zocht dus naar een goed verhaal, maar het bleek moeilijk om iets te vinden dat niet eenzijdig over een gewapend conflict handelt. Ik heb dan het kortverhaa­l ‘Story of Your Life’ van Ted Chiang gevonden. Dat was het verhaal dat ik absoluut wilde vertellen. En ik kreeg een grote cheque van Paramount om de film te maken zoals ik het wilde. Ik had voor hen ‘Prisoners’ gemaakt en ze waren daar heel blij mee. Ze wilden daarom ‘Arrival’ absoluut in handen krijgen. Ik ben heel blij dat het ook gebeurd is, want het is een zeer vreemd beestje voor hen. Een experiment, zeg maar. ‘Arrival’ is immers een heel fragiele film. We zijn niet gewend om zo’n verhaal te zien. Het is een sciencefic­tionfilm die iets vertelt over onze realiteit. Maar het is ook een film met intellectu­ele en emotionele aspecten die zwalpt tussen een auteurscin­ema en een commerciee­l product.”

Ik wilde afstand nemen van mijn donkere films

Denis VILLENEUVE

Regisseur

Rouwproces

Achteraf bekeken heeft ‘Arrival’ iets absurds. Maar door de enorme gelaagdhei­d van de film ga je daar niet verder op in. Aanvankeli­jk denk je dat de film handelt over communicat­ie, en later over hoe een maatschapp­ij reageert op angst. Maar naarmate de verrassend­e finale nadert, wordt ‘Arrival’ meer een essay over het concept tijd en dimensie. Villeneuve zegt dat er nog een vierde laag is. “Ja, de film heeft het over communicat­ie, maar vertelt niet zoveel over hoe een vreemde taal gedissecte­erd wordt. ‘Arrival’ heeft het meer over de taal van intuïtie. Maar voor mij is dit vooral een film over een rouwproces. Hij is minder donker dan mijn vorige films, die allemaal vrij somber waren. ‘Arrival’ heb ik echter gemaakt om van die donkere films wat afstand te nemen.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Amy Adams als linguïste die moet communicer­en met buitenaard­se wezens.
FOTO ISOPIX Amy Adams als linguïste die moet communicer­en met buitenaard­se wezens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium