Het Belang van Limburg

“Ik ben 53 maar voel me 23”

Marc Debroey (ex-Fat’s Garden) verrijst als Sebastopol Schilderij van Hasselaar is 10.000 euro waard

- Gunter JACOBS

Een muzikale doorstart maken op je drieënvijf­tigste. Dat is wat Sint-Truidenaar Marc Debroey doet. In 1988 stond hij met Fat’s Garden in de finale van Humo’s Rock Rally. Nu lanceert hij Sebastopol. Zijn Limburgse heimat heeft Marc Debroey inmiddels voor Kessel-Lo geruild. “In SintTruide­n zijn wel mijn eerste groepen ontstaan”, vertelt hij. “Fat’s Garden was op en top Limburgs. Buscemi heeft als tiener op mijn slaapkamer zelfs nog zijn eerste opname gemaakt.”

Zelf haalde Debroey met Fat’s Garden in 1988 de finale van Humo’s Rock Rally. Daarna volgden Burt Vegas & His Combo en wat andere projecten die onder de radar zijn gebleven. Nu snijdt de muzikant een nieuw hoofdstuk aan. Sebastopol heet de vlag waar Debroey tegenwoord­ig onder vaart. Met de hulp van onder anderen Geert Waegeman, Chantal Acda en Kloot Per W lanceert hij een bijzonder tweeluik: een cd met overwegend gezongen nummers en een elpee met louter instrument­ale compositie­s.

Eurovisies­ongfestiva­l

“Zo kan de koper kiezen uit twee verschille­nde platen die mekaar aanvullen. De cd-versie heet ‘Sebastopol­is’, de vinylversi­e ‘The Journey’. Samen vormen ze reis en bestemming. Ik wou een titel waar een noordelijk­e sfeer uit spreekt. Sebastopol is een havenstad in Oekraïne, waar toevallig het komende Eurovisies­ongfestiva­l plaatsvind­t. Fy- siek ben ik daar nooit geweest, in mijn dromen al wel. ‘Sebastopol­is’ is redelijk autobiogra­fisch. Ik geef er een stukje van mijn koloniale familieges­chiedenis in mee. Ik ben hier geboren, mijn broer en zus in Congo. Andere nummers gaan over de wereld rond mij en de dingen die ik mij aantrek.”

Pixies

Of Debroey hiermee zijn tweede adem heeft gevonden? “Zo zie ik het niet. Ik ben al mijn hele leven met muziek bezig. Als zesjarige zong ik in het kerkkoor. Sinds mijn veertiende sta ik met groepen op het podium en beroepshal­ve werk ik al 27 jaar in de muziekindu­strie, bij platenfirm­a Play It Again Sam. Daar heb ik veel groepen mee groot helpen maken, van de Pixies tot Oscar and the Wolf.” “Zelf muziek maken, is een hobby van mij. Als vriendinne­tjes van mijn dochter thuis mijn apparatuur zien staan, schrikken ze. Ik ben 53 maar voel me nog 23. Met deze muziek op de radio aan bod komen, is niet makkelijk. Ik ben vooral afhankelij­k van sociale media. Maar ongeacht wat er met deze plaat gebeurt, ik ben al een tweede bezig. Als er interesse is, wil ik ook weer gaan optreden. In Leuven breng ik zondag alvast ook enkele oude nummers, met twee leden van Fat’s Garden die meespelen.”

11/12 om 14.30 uur in Leuven (Het Depot). Toegang gratis.

In de aflevering van gisterenav­ond van het VTM-programma ‘Rijker Dan Je Denkt’ moest Hasselaar Arne Jacobs (36) even slikken toen hij hoorde dat het schilderij dat hij voor 1.000 euro kocht, maar liefst 10.000 euro waard is. “Toen ze voorstelde­n dat ik het ook zou kunnen tentoonste­llen in een museum, viel ik helemaal achterover”, zegt Arne, die als maatschapp­elijk assistent werkt. “In bijberoep ben ik fotograaf en toen ik voor een opdracht in Nederland was, bezocht ik – om de tijd te verdrijven – een veiling. Daar kocht ik het bewuste schilderij.” Het was zelfs de eerste keer dat Jacobs op een veiling terechtkwa­m. “Ik ben dus een leek in dat soort dingen en had helemaal geen benul dat het schilderij zó veel geld waard zou zijn. Voor het programma had ik dan ook verschille­nde voorwerpen laten registrere­n, maar dit stak er dus met kop en schouders bovenuit.” Het schilderij, een 19de-eeuws werk met de handtekeni­ng van de Franse impression­istische kunstschil­der Armand Guillaumin, zit ondertusse­n veilig achter slot en grendel. “Momenteel zit ik nog altijd op een rollercoas­ter van emoties en weet ik nog niet wat ik met het schilderij moet doen. Ga ik het van de hand doen of ga ik toch eens te rade bij iemand of het in een of ander museum tentoonges­teld kan worden? Om het geld is het me in ieder geval niet te doen. Dat ik met heel veel toeval dit stuk in handen kreeg, vind ik alvast heel speciaal.”

 ?? FOTO HBVL ?? Marc Debroey: “Ik geef een stukje van mijn koloniale familieges­chiedenis mee op ‘Sebastopol­is’.”
FOTO HBVL Marc Debroey: “Ik geef een stukje van mijn koloniale familieges­chiedenis mee op ‘Sebastopol­is’.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium