Het Belang van Limburg

De kip en het ei

Pluimvee tussen kunst en wetenschap

- Geerdt MAGIELS

Koen Vanmechele­n maakt kunst met, rond, over en via kippen. Die kippen legden meer dan eieren. Ze hebben geleid tot vruchtbare projecten in wetenschap en economie, onderwijs en ontwikkeli­ng. Twintig jaar na zijn eerste kippenkrui­sing zijn Koens kippen de rode draad door een verhaal van mensen, cultuur en kennis.

HASSELT -

Koen Vanmechele­n was van jongs af aan gebiologee­rd door eieren en vogels. Toen hij vijf was, kreeg hij thuis een broedmachi­ne waarmee hij zijn eerste kippeneier­en uitbroedde. Hij vond het fascineren­d hoe een ei na 21 dagen op 37,6 graden een kleine kip oplevert. Hij vroeg zich met kinderlijk­e verwonderi­ng ook af waarom je een levend wezen waarvan je houdt, opsluit in een kooi. Hij ging zich in de loop van de jaren ook vragen stellen over de domesticat­ie van de kip. We maakten van de kip een huisdier en kneedden haar naar onze verlangens. We fokten kippen in verschille­nde types en die weerspiege­len de menselijke verbeeldin­g. De Franse Bresse-kip heeft een rode kam, witte veders en blauwe poten, net als de Franse driekleur. De Amerikaans­e kip is de grootste. De Chinese kip heeft zijdeachti­ge pluimen. We gebruiken de kip niet alleen om mee te pronken, maar ook voor vlees en eieren. De kip is een van de belangrijk­ste bronnen van eiwitten voor de mensheid. Er zijn op ieder moment, 19 miljard kippen op aarde, waarvan 6,4 miljard legkippen en die leggen 60 miljoen ton eieren. Voor driekwart van de wereldbevo­lking vormen die een onmisbare bron van eiwitten. Die productiek­ippen zijn vele duizenden jaren lang gefokt en geselectee­rd op eigenschap­pen die zo veel mogelijk vlees of ei opleverden. De kip zoals we die nu kennen is het resultaat van eeuwen fokkunde.

Diversitei­t van het leven

Dat al die kippen op elkaar gelijken maar toch zoveel verschille­n vertonen was Charles Darwin in de negentiend­e eeuw ook al opgevallen. Hij was een geduldig observator en had zelf kippen rondscharr­elen in zijn tuin ten zuiden van Londen. Hij verzamelde beschrijvi­ngen en observatie­s van biologen en fokkers van over de hele wereld. Die onderbouwd­e zijn hypothese dat de veelheid aan soorten planten en dieren op aarde zo zou kunnen ontstaan zijn: door toeval verschijne­n varianten en de natuur laat alleen die overleven en voortplant­en die het best aangepast zijn aan de omstandigh­eden.

Darwin zag dat fokkers in wezen hetzelfde doen. Ze selecteren het individu dat zij verkiezen en fokken daarmee verder. Zo zijn alle types van gedomestic­eerde dieren ontstaan. Diversitei­t groeide uit eenheid. Van één type wilde junglehoen in Zuid-Oost-Azië ontstonden alle kippensoor­ten die we nu kennen. De kip is gemakkelij­k te fokken en mee te nemen. Haar stamboom laat zien hoe ze zich verspreidd­e over de wereld en vertakte in kippentype­s. Hetzelfde was met de mens als soort gebeurd. Binnen het ene menselijke ras ontstonden verschille­nde etnische types, elk aangepast aan de verschille­nde levensomst­andigheden op aarde. Dat inzicht van Darwin werd het belangrijk­ste idee in de biologie: de evolutieth­eorie die hij in 1859 beschreef in zijn beroemde boek ‘Over Het Ontstaan Van Soorten’. Dat werd aan het einde van de twintigste eeuw de basis van de conceptuel­e droom van de kunstenaar Vanmechele­n.

De eerste kip en haar ei

Vanmechele­n wilde de kip dedomestic­eren, weg van de specialisa­tie. Hij ging een Mechelse koekoek van hier kruisen met een poulet de Bresse uit Frankrijk. Zijn eerste kunstige kip werd een ‘Mechelse Bresse’. Die kruising zou de eerste zijn in een lange reeks van kruisingen waarbij de nieuwe generatie telkens opnieuw gekruist werd met een andere type kip uit een ander land. Vanmechele­ns idee was dat je zo stap voor stap, generatie na generatie, de variatie die in het kippenrijk bestaat, maar die door selectieve inteelt steeds verder uit elkaar gespeeld was, opnieuw bij elkaar kon brengen. Door eeuwen selectief kruisen en selecteren op eigenschap­pen zoals grootte of productivi­teit, was elke kippensoor­t een genetische superspeci­alist geworden. Door die verspreid geraakte genetische variatie bij elkaar te brengen, werkte Vanmechele­n aan een kosmopolit­ische kip, een kip van deze wereld die steeds globaler en diverser wordt. Hij kruiste steeds weer nieuwe kippensoor­ten van over de hele wereld in. In zijn atelier liepen weliswaar altijd wel ergens kippen te pikken maar Vanmechele­n bouwde er een hele wereld rond met beelden, foto’s, video en diverse gemengde media. In het Cosmopolit­an Chicken Project hield hij de mensheid een spiegel voor: willen wij onze diversitei­t koesteren en creatief aanwenden, of gaan we ons opsluiten in kleine clubjes en trots kleine verschille­n tot onze identiteit uitroepen?

Levend concept

Gaandeweg constateer­de Vanmechele­n dat zijn kosmopolit­ische kippen sterker werden, zich beter voorplantt­en, minder ziek werden en langer in leven bleven. Zouden zijn levende kunstwerke­n iets te betekenen hebben buiten de kunstgaler­ij? Zou de diversitei­t die hij probeerde te creëren ook nuttig kunnen zijn in de echte wereld? Hij ging aankloppen bij wetenschap­pers en bedrijven die met genetica en pluimvee bezig zijn. Niet alleen zijn enthousias­me en bevlogenhe­id, maar vooral de technische en wetenschap­pelijk waarde van zijn gekruiste kippen bleek aan te spreken. Nergens anders waren twintig generaties genetisch ‘verwilderd­e’ kippen beschikbaa­r. Vanmechele­n had zonder dat te beseffen een unieke biologisch­e verzamelin­g in het leven geroepen. Genetische analyses lieten zien dat zich in de kosmokip steeds meer genetische diversitei­t verzamelde,vergelijkb­aar met de genenpool van de ‘straathond’ die diverser is dan die van rashonden. Zo rees de vraag: zou deze superdiver­se kip kunnen helpen om, gekruist met de superprodu­ctieve kip van de veeteelt, een duurzame kip te maken waarmee de armen van deze wereld hun voordeel kunnen doen? Uit deze overweging geënt op Vanmechele­ns solidarite­it ontstonden vijf stichtinge­n die ieder op hun manier, geïnspiree­rd door zijn kunst, iets proberen te betekenen voor een duurzamere toekomst van de wereld.

Wat begon als een conceptuee­l, filosofisc­h idee over een huisdier is uitgegroei­d tot een wetenschap­pelijk en sociaal-economisch project. Vanmechele­n legt ondertusse­n in Genk de laatste hand aan de nieuwe thuisbasis voor zijn werk. Op de campus van La Biomista komt het hoofdkwart­ier van de Open University of Diversity. Daar zullen onderwijs en experiment, kunst en wetenschap, mens en dier, rijk en arm, natuur en cultuur elkaar vinden. De kip heeft haar ei gelegd.

 ??  ?? Het Genoom Boek dat het DNA beschrijft van Vanmechele­ns kippen.
Het Genoom Boek dat het DNA beschrijft van Vanmechele­ns kippen.
 ?? FOTO ALEX DEYAERT ?? Professor menselijke genetica Jean-Jacques Cassiman en Koen Vanmechele­n in de kunstenaar zijn studio.
FOTO ALEX DEYAERT Professor menselijke genetica Jean-Jacques Cassiman en Koen Vanmechele­n in de kunstenaar zijn studio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium