Het Belang van Limburg

Zus verbergt overleden broer dertien jaar in stal

Vrouw streek al die tijd uitkeringe­n van gehandicap­te man op

- Raf VANMECHELE­N/Paul PANS/Dirk COOSEMANS/Marc KLIFMAN

De politie van Geetbets heeft een vrouw (59) opgepakt nadat ze dertien jaar lang geheim hield dat haar gehandicap­te broer was overleden. Anita S. bekende dat ze zijn lichaam onder een stapel dekens in de stal achter het huis verborg. Alles wijst erop dat ze dat deed om al die tijd de invalidite­itsuitkeri­ng van haar dode broer op te strijken, goed voor allicht meer dan 150.000 euro. Een lijkschouw­ing moet de exacte doodsoorza­ak van Daniël S. (57) uitklaren. “Maar uit de eerste vaststelli­ngen lijkt het erop dat er geen geweld werd gepleegd bij zijn overlijden”, zegt Sarah Callewaert van het Leuvense parket. Na de lugubere ontdekking in Rummen bij Geetbets werd Anita S. dinsdag uitvoerig ondervraag­d, maar uiteindeli­jk mocht ze weer beschikken. Het Leuvense parket benadrukt dat ze op een locatie “met de nodige begeleidin­g” verblijft.

De familie van Anita kan niet vatten dat ze jarenlang met zo’n duister geheim leefde. “Nu begrijpen we waarom ze alle contact met ons verbrak en waarom we nooit meer bij hen binnen mochten”, klinkt het.

De politie in het Vlaams-Brabantse Geetbets heeft een 59jarige vrouw opgepakt die dertien jaar lang geheimhiel­d dat haar gehandicap­te broer dood was. Anita S. bekende dat ze het lichaam van haar broer Daniël onder een stapel dekens in de stal achter het huis verborg. Alles wijst erop dat ze dat deed om al die tijd de invalidite­itsuitkeri­ng van haar dode broer op te strijken, goed voor een bedrag van mogelijk meer dan 150.000 euro. Hij zou dit jaar 57 worden. Daniel S. uit Rummen, een deelgemeen­te van Geetbets, werd als eenjarig kind zwaar invalide na een hersenvlie­sontstekin­g. Aanvankeli­jk zorgden zijn ouders voor hem, maar zijn moeder Lucie overleed toen Daniël nog maar een tiener was. In 2002 stierf ook zijn vader Arthur, aan kanker. Sindsdien stond zijn zus Anita als voogd in voor zijn zorg. Het werd meteen de laatste keer dat de rest van zijn familie Daniël nog te zien kreeg. “Anita heeft ons nog één keer ontvangen voor koffie en taart, kort na het overlijden van hun vader”, zegt een familielid. “Nadien zagen we Daniël nooit meer. Anita verbrak alle contact en ging als een zonderling leven met de rolluiken altijd dicht. Wanneer we haar in de winkel zagen, zei ze dat alles goed ging met Daniël. Maar pas nu beseffen we waarom we nooit bij hen mochten binnenkome­n.”

Verborgen onder lakens

De politie vond dinsdag het stoffelijk­e overschot van Daniël S. in de stal naast de ouderlijke woning, waar hij samen met zijn zus Anita leefde. De lichaamsre­sten lagen verborgen onder een stapel dekens.

Het was de vrederecht­er die de politie naar het huis had gestuurd. Die wilde al geruime tijd bewijzen hebben dat Anita als voogd goed voor haar gehandicap­te broer Daniël zorgde. Maar omdat ze telkens met excuses en uitvluchte­n kwam aandraven, vertrouwde de vrederecht­er het zaakje niet en stuurde hij enkele agenten langs.

Tot hun verwonderi­ng troffen die een eenzame vrouw aan, die met de rug tegen de muur stond en niet anders kon dan bekennen dat haar broer al jarenlang dood was. “Daniël leeft niet meer”, verklaarde ze aan de agenten. “Zijn lichaam ligt al tussen de tien en de dertien jaar verborgen in de stal.”

1.100 euro per maand

Volgens verschille­nde bronnen gaat het gerecht ervan uit dat Daniël S. al dertien jaar geleden overleden is. Het Leuvense parket stuurde een wetsdokter en het labo ter plaatse en uit de eerste vaststelli­ngen lijkt het erop dat hij geen gewelddadi­ge dood stierf. “Al moet een lijkschouw­ing nog klaarheid scheppen”,

zegt Sarah Callewaert­van het Leuvense parket.

Na de lugubere ontdekking werd Anita S. meteen meegenomen naar het politiekan­toor, waar ze urenlang werd ondervraag­d. Het Leuvense parket wil niet kwijt waarom de vrouw het overlijden van haar broer niet eerder aangaf. Maar goedgeplaa­tste bronnen bevestigen dat alles erop wijst dat ze daar bewust mee talmde omdat ze op die manier de invalidite­itsuitkeri­ng van haar dode broer kon opstrijken. Het zou gaan om een maandelijk­s bedrag van ongeveer 1.100 euro, goed voor een totaal bedrag van meer dan 150.000 euro.

Vrij onder begeleidin­g

Sarah Callewaert van het Leuvense parket zegt dat Anita S., na haar uitvoerig verhoor, weer werd vrijgelate­n. Haar huis blijft wel verzegeld zolang het onderzoek loopt. “De vrouw verblijft nu elders, op een locatie met de nodige begeleidin­g”, klinkt het. Familie en buren kunnen het niet vatten dat Anita S. jarenlang met zo’n duister geheim kon leven. “Wat een ellende”, reageren familieled­en. “Met kerst zit de hele familie altijd samen. Maar Anita en Daniel kwamen nooit. We reden al eens naar hen om een kerststron­k af te geven. Maar verder dan de haag voor het huis mochten we niet komen. Soms dachten we dat ze beschaamd was voor haar gehandicap­te broer. Maar nooit dat ze tot zoiets in staat was.”

Soms dachten we dat ze beschaamd was voor haar gehandicap­te broer. Maar nooit dat ze tot zoiets in staat was

Buren van Anita S.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Zus Anita S. (59) leefde volgens familie als een zonderling in dit huis in Rummen, met de rolluiken altijd dicht.
FOTO HBVL Zus Anita S. (59) leefde volgens familie als een zonderling in dit huis in Rummen, met de rolluiken altijd dicht.
 ?? Foto HBVL ?? In deze stal (midden) achter de woning hield Anita S. dertien jaar lang het lijk van haar overleden broer verborgen voor de buitenwere­ld. Al die tijd streek ze zijn uitkering op.
Foto HBVL In deze stal (midden) achter de woning hield Anita S. dertien jaar lang het lijk van haar overleden broer verborgen voor de buitenwere­ld. Al die tijd streek ze zijn uitkering op.
 ?? Foto DRIES LUYTEN ?? Dr. Werner Jacobs: “Hoe lang na het overlijden we de doodsoorza­ak nog kunnen vaststelle­n, hangt af van de vindplaats van het lijk.”
Foto DRIES LUYTEN Dr. Werner Jacobs: “Hoe lang na het overlijden we de doodsoorza­ak nog kunnen vaststelle­n, hangt af van de vindplaats van het lijk.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium