Het Belang van Limburg

Vier gemeenten verlagen hun belastinge­n in 2017

“In 16 Limburgse gemeenten moeten bedrijven nog steeds archaïsche taks op motoren betalen”

- Yves LAMBRIX

Bilzen, Bree, Ham en Peer verlagen volgend jaar hun belastinge­n. In de overige 40 Limburgse gemeenten blijven de opcentieme­n en personenbe­lasting voorlopig behouden. “Het blijft bijzonder spijtig dat nog altijd 16 gemeenten een taks op motoren hebben”, zegt topman Ruben Lemmens van VKW Limburg.

Bilzen, Bree, Ham en Peer: die Limburgse gemeenten verlagen volgend jaar hun belastinge­n. In de overige 40 gemeenten blijven de opcentieme­n en personenbe­lasting voorlopig behouden. Dat blijkt uit een analyse van de gemeenteli­jke belastingt­arieven 2017 door VKW Limburg. “Spijtig genoeg zien we dat nog altijd 16 gemeenten een taks op drijfkrach­t hebben (een belasting die bedrijven moeten betalen voor motoren, nvdr.). Die taks zegt eigenlijk aan bedrijven: groei vooral niet”, zegt Ruben Lemmens van VKW Limburg. In Bree en Ham gaan er in 2017 respectiev­elijk 100 en 50 opcentieme­n af van de onroerende voorheffin­g (grondbelas­ting). Het gemiddelde tarief van de opcentieme­n in Limburg daalt daardoor volgend jaar van 1.384 naar 1.380, iets onder het huidige Vlaamse gemiddelde van 1.397 opcentieme­n. Bilzen verlaagt als enige in Limburg de aanvullend­e personenbe­lasting. Dat gebeurt in twee stappen: van 8,3 procent nu naar 8,2 procent in 2017, en dan gaat daar nog eens 0,1 procent af. Peer laat de personenbe­lasting met een half procent zakken tot 8 procent. Voor 2017 ligt het gemiddelde in Limburg op 7,56 procent. Vlaanderen zit nu op 7,27 procent.

Motorenbel­asting

Nadat Bree, Ham en HamontAche­l twee jaar geleden de belasting op drijfkrach­t van motoren afschafte voor bedrijven, volgt nu geen enkele gemeente hun voorbeeld. “Een motorenbel­asting is erg contraprod­uctief, want die straft onze productieb­edrijven af. Die straf is dubbel zo groot als die bedrijven bijkomend investeren”, zegt Ruben Lemmens. “Deze belasting ontmoedigt ook potentiële nieuwe bedrijven om zich in een gemeente te vestigen.” Sinds 2000 schaften 14 Limburgse gemeenten de belasting af. Gingelom voorziet sinds dit jaar wel een korting voor de eerste 10 kilowatt, net als Meeuwen-Gruitrode al deed. Ook Lommel geeft de nieuwe bedrijven een vrijstelli­ng gedurende de eerste vijf jaren.

Een aantal gemeenten blijft specifieke bedrijfsbe­lastingen heffen. Zo is er in Houthalen-Helchteren de bedrijfsbe­lasting, in Sint-Truiden de algemene dienstenbe­lasting, en in Maaseik en Lanaken de algemene gemeentebe­lasting, waarbij de oppervlakt­e van het bedrijf telkens een factor is in de berekening. “Van deze gemeenten ligt enkel in Lanaken het tarief van de opcentieme­n op de onroerende voorheffin­g en de aanvullend­e personenbe­lasting onder het Limburgse gemiddelde.” VKW Limburg peilde ook naar de fiscale vrijstelli­ngen of premies die gemeenten geven om ondernemer­schap te stimuleren en werkgelege­nheid aan te moedigen. “Meer gemeenten beseffen de waarde van positieve maatregele­n”, zegt Tine Thijsen, manager lokale werking bij VKW Limburg. “Na Genk belonen ook As, Dilsen-Stokkem en Lanaken nieuwe of groeiende bedrijven. Dat varieert van een aanwerving­sbonus of starterspr­emie tot de vrijstelli­ng of teruggave van het gemeenteli­jk deel van de opcentieme­n.”

Afschaffen!

Net omdat de belastingd­ruk op onze bedrijven bij de hoogste ter wereld is, roepen de Limburgse ondernemer­sclubs en VKW de gemeenten op om nu al na te gaan hoe ze in de volgende legislatuu­r (2018-2024) de fiscale lasten kunnen verlichten. “Gemeenten die archaïsche belastinge­n als die op drijfkrach­t van motoren nog niet hebben afgeschaft, moeten dit eindelijk op de agenda zetten. Want die belasting zegt eigenlijk: bedrijven, wij hebben u hier niet graag en groei vooral niet. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

 ??  ??
 ?? Foto DD ?? Ruben Lemmens van VKW Limburg.
Foto DD Ruben Lemmens van VKW Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium