Het Belang van Limburg

“Het leed dat ik heb aangericht, wis je nooit uit”

Looienaar (77) reed 50 jaar geleden twee meisjes dood

- Ruben STEEGEN

TESSENDERL­O - Meer dan 50 jaar nadat Looienaar Jef Beckers (77) twee kinderen doodreed en vluchtmisd­rijf pleegde, heeft de man in het Canvas-programma ‘Radio Gaga’ voor het eerst openlijk over het tragische ongeval getuigd. “Door het monster dat alcohol heet, heb ik twee kinderleve­ns afgenomen”, zucht de diepgelovi­ge Looienaar, die gisteren de mis in de abdij van Averbode aan de verongeluk­te meisjes liet opdragen. “Buiten mijn vrouw had ik hier nog nooit met iemand over gesproken”, vertelt Jef wanneer we hem na de eucharisti­eviering ontmoeten. “Zelfs mijn kinderen wisten niet dat hun vader in de jaren 60 twee kinderen van de weg heeft gemaaid en vluchtmisd­rijf pleegde.” Toch getuigde de man uit Tessenderl­o dinsdag op tv openhartig over de feiten, die hem een zware celstraf en levenslang rijverbod opleverden. “Waarom ik hier nu mee naar buiten kom? Gods wil. Bovendien wil ik bestuurder­s waarschuwe­n voor de ravage die alcohol kan aanrichten.”

Bier en sterke drank

Jef wordt haast dagelijks herinnerd aan het tragische ongeval. “Ik heb moeten leren leven met het feit dat ik twee mensenleve­ns op mijn geweten heb, al is dat uiteraard niet te vergelijke­n met het onbeschrij­flijke leed dat ik de ouders en familieled­en van die meisjes heb aangedaan.”

De precieze omstandigh­eden van die fatale namiddag zijn na ruim 50 jaar vaag geworden, maar Jef weet wel nog dat er alcohol mee was gemoeid. Veel alcohol. “Na een middag op café vol bier en sterke drank, ben ik als jonge twintiger stomdronke­n achter het stuur gekropen. Onvergeefl­ijk, maar in die tijd werd alcohol in het verkeer veel meer aanvaard.” Jef herinnert zich nog hoe hij in een bocht plots een groep wandelaars zag opduiken. “Kinderen. Ik reageerde te laat en heb twee van hen van de weg gemaaid. Achteraf is gebleken dat de meisjes, twee vriendinne­n, op slag dood waren.” Ondanks de klap stopte Jef niet. “Ik was compleet van de wereld, besefte zelfs niet dat ik iemand had aangereden. Een paar kilometer verder is mijn wagen in panne gevallen. Uiteindeli­jk ben ik met de bus of te voet thuis geraakt.”

Gratie dankzij Boudewijn

De volgende ochtend stond de politie voor Jefs deur met de melding dat hij twee Limburgse tieners de dood had ingejaagd. “Verschrikk­elijk. Ik was nog maar pas vader geworden en had nu zelf twee kinderen het leven ontnomen.” De rechtbank legde de doodrijder een celstraf en levenslang rijverbod op. “Ik heb mijn straf nooit aangevocht­en. Zulke feiten kan je niet zwaar genoeg bestraffen.” Na vijf jaar kwam Jef vrij en dankzij gratie van wijlen koning Boudewijn werd zelfs zijn rijverbod opgeheven. “Ik heb mijn leven weer op de rails proberen te krijgen, maar het zware leed dat ik heb aangericht wis je niet uit. Uiteraard heb ik spijt, maar de klok terugdraai­en gaat helaas niet. Die last drukt op mijn schouders. Gelukkig is mijn vrouw mij altijd blijven steunen.”

Graven

In al die jaren heeft Jef nooit contact met de nabestaand­en gezocht. “Omdat ik vreesde nog meer leed aan te richten. Maar ik bid wel voor de meisjes. Met Allerheili­gen heb ik hun graven bezocht. Het feit dat zij nu samen met hun ouders in de hemel zijn verenigd, biedt troost. Maar ik wil geen oude wonden openrijten. Daarom hou ik de juiste locatie van het ongeval in Limburg liever voor mijzelf.” De Looienaar is vandaag een diepgelovi­g man, maar ontdekte God pas een paar jaar na het ongeval. “Een tijdje na mijn vrijlating kreeg ik ’s nachts een visioen. Het was God die mij genade schonk. Sindsdien wijd ik mijn leven aan het geloof.”

“Ik kom bijna dagelijks naar de abdij van Averbode om de eucharisti­eviering bij te wonen en organiseer regelmatig bedevaarte­n”, zegt Jef. “Zonder God had ik hier vandaag misschien niet meer gestaan. Dankzij hem weet ik dat de slachtoffe­rs op een betere, gelukkige plaats zijn. Maar dat wist mijn daden uiteraard niet uit. Elke keer wanneer ik in de krant over een ongeval met vluchtmisd­rijf lees, beleef ik de feiten opnieuw. Hopelijk zijn mensen na mijn getuigenis gewaarschu­wd. Want alcohol in het verkeer is de duivel in eigen persoon. Het vernietigt levens.”

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Jef Beckers in de abdij van Averbode: “Ik bid voor de meisjes. Met Allerheili­gen heb ik hun graven bezocht.”
FOTO SVEN DILLEN Jef Beckers in de abdij van Averbode: “Ik bid voor de meisjes. Met Allerheili­gen heb ik hun graven bezocht.”
 ?? FOTO VRT ?? Jef Beckers (rechts) getuigt in ‘Radio Gaga’ over het ongeval.
FOTO VRT Jef Beckers (rechts) getuigt in ‘Radio Gaga’ over het ongeval.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium