Het Belang van Limburg

“Verslag met ‘alles OK’ is voldoende”

-

“Tot 2000 moesten vrederecht­ers jaarlijks langsgaan bij mensen die onder bewindvoer­ing of voogdij stonden, om te zien hoe het met hen was”, zegt gepensione­erd vrederecht­er Jan Nolf. “Maar dat is nu dus niet meer het geval.” “Vroeger trok ik er telkens een week voor uit. Dan reed ik naar al die mensen en zag ik hen tenminste een keer. Waren ze niet thuis, dan keerde ik terug. Maar nu is dat dus niet meer verplicht”, zegt Jan Nolf. “Niet iedereen was nog te vinden voor dat systeem. Vanaf 2000 volstaat een jaarlijks verslag dat de bewindvoer­der of voogd aflevert. Daarbij zitten onder meer bankrekeni­nguittreks­els, en daarin moet ook vermeld worden hoe het gaat met de persoon in kwestie.”

Uitzonderi­ngen

Al zijn er wel uitzonderi­ngen. “Worden er grote bedragen van de bankrekeni­ng gehaald of is er vraag om eigendomme­n te verkopen die ook van de persoon in kwestie zijn, dan moet de vrederecht­er wel ter plaatse gaan. Maar zolang er geen uitzonderi­ngen zijn en het leven zonder speciallek­es voortgaat, blijft het dus bij het verslag. Zet je daarin dat alles oké is met de persoon in kwestie, dat hij elke dag gelukkig in zijn zetel zit, dan is dat in orde. Zelfs al is dat niet het geval.”

Nolf benadrukt wel dat hier geen juridische fout gebeurd is. “Helemaal niet, het systeem schrijft het op deze manier voor. En eerlijk gezegd, ga je er ook niet van uit dat iemand overleden is terwijl je dat niet weet. Doorgaans wordt dat aangegeven, toch? Al is het wel een bewijs dat justitie ver van de mensen staat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium