Het Belang van Limburg

Geen 2.000 euro belasting op inverkeers­telling voor drones

-

Eigenaars van profession­ele drones zullen bij de inschrijvi­ng van dat toestel geen Belasting op Inverkeers­telling (BIV) moeten betalen. Dat heeft de commissie Financiën en Begroting van het Vlaams Parlement gisteravon­d beslist. In de bevoegde commissie hebben N-VA, CD&V en Open Vld gisteravon­d een amendement in die zin goedgekeur­d op het ontwerpdec­reet diverse fiscale bepalingen. Zonder het amendement zouden drones gelijkgest­eld zijn met vliegtuige­n. Daarop moet een BIV worden betaald van meer dan 2.000 euro per drone.

“Dit is bijzonder goed nieuws voor Limburg”, zegt Vlaams Parlements­lid Jos Lantmeeter­s (N-VA). “In deze provincie is er een hoge concentrat­ie aan droneactiv­iteiten. Het is belangrijk om deze jonge sector een kader te bieden waarin groei en ontwikkeli­ng worden gestimulee­rd. Daar dragen we met de goedkeurin­g van dit amendement toe bij.” Innovatie is een onmiskenba­re motor van onze economie geworden. Ook Limburg zet sterk in op innovatiev­e sectoren. De droneindus­trie heeft zich hier op de kaart gezet. Europa voorspelt een snelle groei tot 7 miljoen drones in de komende jaren.

“Snelgroeie­nde sector”

“Ook in Vlaanderen hebben talrijke operatoren te kennen gegeven met drones te willen werken in de meest uiteenlope­nde domeinen”, weet Jos Lantmeeter­s. “Limburg mikt dan ook op een leidende positie in de snelgroeie­nde economisch­e sector van de drones. Zo is er de Drone Valley in Brustem (Sint-Truiden) en het kenniscent­rum voor drones in Genk. En aan de Drone Pilot Academy van Syntra Limburg kunnen theoretisc­he en praktijkop­leidingen worden gevolgd.” Lantmeeter­s is tevreden met het resultaat: “Het zou toch al te gek zijn dat de overheid deze nieuwe sector wil steunen maar tegelijk een torenhoge BIV zou heffen voor iedere nieuwe drone die wordt ingeschrev­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium