Het Belang van Limburg

Boze Laurent: “Meer aan de staat betaald, dan de staat aan mij”

- Yves DELEPELEIR­E

“Ik heb in mijn leven al meer aan de staat betaald dan de staat aan mij”, antwoordde een duidelijk geïrriteer­de prins Laurent (53) gisteren tijdens een interview. Het werd prins Laurent gisteren wat te veel. Nadat hij in de Senaat een conferenti­e had bijgewoond over de dertig jaar oude wet op het dierenwelz­ijn, werd hij in de wandelgang­en door een journalist­e van Sud Presse tegengehou­den. Toen zij hem een vraag stelde over mogelijke problemen met de financiële balans van twee van zijn ondernemin­gen, reageerde Laurent duidelijk geïrriteer­d. “Mijn financiën? Onberispel­ijk”, antwoordde de prins. En dat “bepaalde politici” en zijn familie hem met rust moesten laten. “Ik sloof mij al jaren uit, maar ze boycotten mij als ik wil werken. Ik heb in mijn leven meer aan de staat betaald dan de staat aan mij. Ik heb miljoenen euro’s betaald aan belastinge­n. En nu komt u me zeggen dat de balans niet in orde is?”

Belasting op dotatie

Heeft prins Laurent de staatskas echt al meer heeft opgebracht dan gekost? Ook al krijgt hij een dotatie van minstens 300.000 euro per jaar en mag hij gratis in Villa Clémentine in Tervuren wonen? “Het enige wat Laurent betaalt, is personenbe­lasting en RSZ op het loongedeel­te van zijn dotatie. C’est tout”, zegt hoogleraar publieke financiën Herman Matthijs (UGent en VUB). “Die belasting betaalt hij ook nog maar sinds 2013”, vult onafhankel­ijk Kamerlid Veerle Wouters aan. “Tot dan hoefde Laurent geen enkele belasting te betalen. Ook geen btw en accijnzen.”

“Ik zou niet weten welke grote bijdragen hij nog heeft geleverd”, zegt Matthijs. “Hij is lang senator van rechtswege geweest, maar kreeg toen al een dotatie en werd voor zijn senatorsch­ap dus niet betaald. Vergoeding­en van zijn vzw’s en vennootsch­appen mag hij in principe niet krijgen, want het is het een of het ander: eigen beroepsink­omsten of een dotatie.” Erfenisrec­hten moet hij natuurlijk wel betalen, zoals elke Belg. “Maar we weten van zijn tante Fabiola hoe het koningshui­s er alles aan doet om die bijdragen zo minimaal mogelijk te houden”, aldus Wouters. Matthijs: “Laurent kan ook niet zeggen dat hij dankzij buitenland­se economisch­e missies veel contracten voor bedrijven heeft binnengeha­ald, want die missies heeft hij nooit gedaan. Koning Filip en prinses Astrid wel.”

Goede doelen

Met zijn werk voor Stichting Prins Laurent en andere vzw’s krijgt de prins wel schenkinge­n en giften waarmee hij goede doelen financiert, zoals vijf bureaus waar minderbede­elden hun huisdier gratis kunnen laten verzorgen en een nachtopvan­g voor daklozen met hun hond. Al hebben ook die kleine initiatiev­en blijkbaar een beetje steun van de staat nodig. Dit jaar kreeg Stichting Prins Laurent nog 25.000 euro van de federale overheid voor zijn werk voor dieren.

 ?? Foto HBVL ?? Prins Laurent tijdens het interview.
Foto HBVL Prins Laurent tijdens het interview.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium