Het Belang van Limburg

Zeker honderd doden bij aardbeving in Atjeh Indonesisc­he provincie 12 jaar na tsunami opnieuw getroffen

- Willy DE BUCK

Een krachtige aardbeving op het Indonesisc­he eiland Sumatra heeft het leven gekost aan zeker 100 mensen. Duizenden sloegen op de vlucht uit angst voor een herhaling van het drama in 2004, toen een zeebeving en een tsunami in totaal 250.000 slachtoffe­rs maakten.

ATJEH -

De bewoners van de Indonesisc­he provincie Atjeh, in het noorden van Sumatra, moesten gisterocht­end om 5 uur rennen voor hun leven. “We vluchtten naar buiten en zagen hoe onze woning achter onze rug instortte”, zegt Hasbi Jaya. “Ook de huizen van al onze buren zijn compleet vernield.” Gisteravon­d lag de balans op zo’n 100 doden en 700 gewonden, van wie een vierde er ernstig aan toe is. In de steden Reuleut en Meureudu stortten zo’n 200 winkels, veertien moskeeën en verschille­nde scholen in. Ook het belangrijk­ste ziekenhuis is zwaar beschadigd. Gewonden werden in tenten ondergebra­cht, op straat verzorgd of moesten naar een andere regio worden overgebrac­ht.

Panische angst

De aardbeving had een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Minder zwaar dan de 9,2 die in 2004 gemeten werd en aan 140.000 bewoners van Atjeh het leven kostte. Seismologe­n meldden na de eerste schok dat ze zeker geen tsunami verwachtte­n, maar veel mensen geloofden die berichten niet en vluchtten in paniek naar het hogergeleg­en Tijue.

Sinds de zeebeving van 26 december 2004 breekt onder de bewoners in de streek bij elke nieuwe schok een panische angst uit. Zowat iedereen verloor familieled­en bij de enorme vloedgolf die de kusten toen overspoeld­e. Omdat de aarde gisteren de hele dag bleef beven en er minstens vijf zware naschokken geregistre­erd werden, namen velen daarom het zekere voor het onzekere. Duizend militairen werden met bulldozers en kranen naar het

Time verkiest Trump tot

HASSELT -

Het Amerikaans­e magazine Time heeft Donald

Trump verkozen tot persoon van het jaar (foto).

Vorig jaar ging die eer naar

Angela Merkel,

Barack Obama kreeg de titel in 2008 en 2012. Time kiest elk jaar ’s werelds meest invloedrij­ke persoon, zowel “ten goede of ten kwade”. Het blad koos voor Trump “omdat hij de VS eraan herinnert dat demagogie teert op wanhoop en dat de waarheid maar zo krachtig is als het geloof in zij die haar verkondige­n” en “omdat hij de politieke cultuur van morgen vormgaf door die van gisteren te slopen”. Trump noemt de titel “een grote eer”. rampgebied gestuurd om overlevend­en, gewonden en doden te zoeken onder het puin. Maar door de verzakte wegen, ingestorte bruggen en vernielde havens geraakt die hulp moeilijk ter plaatse. Duizenden bewoners gingen daarom zelf in het puin op zoek naar familie en vrienden.

In juli werd Indonesië ook getroffen door een aardbeving, die toen enkel materiële schade aanrichtte. De archipel ligt op de Pacifische Ring van Vuur, een zone waar schuivende aardplaten geregeld aardbeving­en en vulkaanuit­barstingen veroorzake­n.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Hulpverlen­ers halen het lichaam van een meisje uit het puin.
FOTO AFP Hulpverlen­ers halen het lichaam van een meisje uit het puin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium