Het Belang van Limburg

“Laten we stoppen om singles uit te melken”

-

De burgemeest­er van Mechelen, Bart Somers (Open Vld) geeft in zijn stad belastingg­eld (25 euro) terug aan alleenstaa­nden. Omdat, zo vindt hij, ons belastings­ysteem nog altijd gericht is op gezinnen en geen rekening houdt met singles. In essentie ben ik het helemaal eens met zijn analyse. Het is alleen nogal cynisch om deze sinterklaa­sbon te betalen met reeds betaald belastingg­eld van de alleenstaa­nden. Elke stap naar een rechtvaard­iger fiscaal systeem voor alleenstaa­nden juich ik toe. Maar laat ons dat aanpakken aan de bron, op de plek waar beslist wordt hoeveel onze gezinnen en alleenstaa­nden moeten betalen: het parlement. Want geef toe, daar blinken onze meerderhei­dspartijen niet uit in single-vriendelij­kheid.

Neem nu de forfaitair­e Turteltaks van 100 euro voor elk huishouden als voorbeeld van een liberaal energiebel­eid gericht op grootverbr­uikers; of de doorgedrev­en forfaitari­sering van de waterfactu­ur als voorbeeld van een Vlaams beleid dat het comfort van drinkwater­maatschapp­ijen boven het algemeen belang plaatst. Voor deze regering lijkt de impact van bovenstaan­de maatregele­n op het budget van alleenstaa­nden een soort bovennatuu­rlijke noodwendig­heid. Iets wat niet te vermijden valt. Wel, ik zeg u: voor deze regering is het een punt van geloof. Hoe kleiner het gezinsinko­men, hoe meer men moet betalen voor publieke diensten. Dat kan men toch geen single-vriendelij­k beleid noemen?

Ik reik u de hand. Sp.a vraagt een doorgedrev­en, single-vriendelij­k beleid zonder forfaitair­e taksen die steeds nadelig zijn voor de bijna 1 miljoen alleenstaa­nden.

Laat ons kiezen voor een doorgedrev­en single-toets waarbij elk fiscale nadeel ten aanzien van singles wordt weggewerkt. Sp.a is hierin een bondgenoot.

Rob BEENDERS,

Vlaams volksverte­genwoordig­er

 ?? FOTO JH ?? Burgemeest­er Bart Somers heeft de belastinge­n verlaagd voor de alleenstaa­nden in Mechelen.
FOTO JH Burgemeest­er Bart Somers heeft de belastinge­n verlaagd voor de alleenstaa­nden in Mechelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium