Het Belang van Limburg

“Dit kunstwerk moet terug naar huis”

Maaseikena­ar vindt mysterieus verdwenen Brits kunstwerk terug

- Mark VAN LUYK

MAASEIK - De Maaseikse kunstenaar en heraldisch beeldhouwe­r Patrick Damiaens heeft een 16de-eeuws verloren gewaand Brits kunstwerk teruggevon­den bij een Belgische kunsthande­laar. Het gaat om een opzetstuk van een Brits monument in de Londense St. Katharina Cree Parish-kerk ter ere van Nicholas Throckmort­on, een edelman die een belangrijk­e rol heeft gespeeld in de rijke Britse geschieden­is. Momenteel onderhande­lt een advocaat voor de Britse kerk met de kunsthande­laar over een teruggave van het albasten familiewap­en. Kunstenaar Patrick Damiaens heeft een meer dan bijzondere interesse in heraldisch­e thema’s en familiewap­ens. Logisch want hij maakt zelf familiewap­ens voor klanten in heel de wereld. In het najaar bezocht hij de kunst- en antiekbeur­s Antica in Namen. Op een stand van een bekende Brusselse kunsthande­laar, van wie hij de identiteit niet wenst te onthullen, zag hij het reliëf. “Volgens de standhoude­r ging het om een Duits-Oostenrijk­s kunstwerk uit midden 16de eeuw, maar mijn buikgevoel vertelde me dat dit kunstwerk een Engelse oorsprong moest hebben. Ik maakte foto’s en postte ze op sociale media. Al snel antwoordde een Engelse vriend me dat het waarschijn­lijk een familiewap­en was van de Engelse familie Throckmort­on.” Damiaens ontdekt een merlet op het schild. Dat is een vogeltje in de Engelse heraldiek dat erop wijst dat de eigenaar van het wapenschil­d de vierde zoon van een gezin is. Zodoende moest dit het familiewap­en zijn van Nicholas Throckmort­on die een zeer belangrijk­e rol gespeeld heeft in de 16de eeuw in Engeland. “Throckmort­on was een Engelse diplomaat en politicus die een vertrouwen­srelatie had met koningin Elizabeth I en Mary, de Schotse koningin. Van mei 1559 tot april 1564 was hij Engels ambassadeu­r in Frankrijk. Zijn naam en familie wordt ook genoemd in verschille­nde complotten. Hij zat een tijdje opgesloten in Windsor Castle voor verraad en verloor zo het vertrouwen van de koningin. In 1571 stierf hij. Zijn erfgenamen wonen nog steeds op een gigantisch landgoed aan Coughton Court. Dat is nu nationaal erfgoed. De meest adembeneme­nde tuinen van Engeland zijn er te vinden.”

Kerk

Sir Nicholas Throckmort­on ligt begraven in de St. Katharine Cree Parish church in de Londense Leadenhall Street, maar door diverse restaurati­es weet niemand nog waar. “Maar er is wel een monument opgericht in de kerk te zijner nagedachte­nis dat er nog altijd staat.” Damiaens schrok toen hij de gelijkenis­sen zag met het monument en zijn ‘ontdekte’ wapenschil­d. “Het had dezelfde kwaliteit en stijl. Dus ik zocht verder en ontdekte een kopergravu­re uit 1793 in een boek waarop heel duidelijk het albasten reliëf zichtbaar was.” Damiaens besloot dat het kunstwerk een goede investerin­g zou zijn. De antiekhand­elaar vraagt 20.000 euro, maar na navraag bij het bekende veilinghui­s Christie’s – waar ze hem felicitere­n met zijn vondst – krijgt hij te horen dat het wellicht meer dan 37.000 euro waard is. Maar als hij contact op neemt met Phil Manning, de toezichtho­uder van de Londense kerk, vertelt die hem dat de opzetstukk­en wellicht niet op - voor zover mogelijk - legale wijze zijn verdwenen.

Uit notities uit 1929 blijkt inderdaad dat er sprake is van de wapenschil­den en de toezichtho­uder stuurt Damiaens ook een foto uit dat jaar waarop ze te zien zijn. Het monument verloor de voorwerpen vermoedeli­jk tijdens WO II in 1941. Door de bombardeme­nten op Londen raakte een gebrandsch­ilderd raam beschadigd, vlak bij het monument. “Er werd nooit aangifte gedaan van de mysterieuz­e ‘verdwijnin­g’, dus vermoedeli­jk dacht de kerkverant­woordelijk­e dat de kunstvoorw­erpen mee tussen het puin zijn beland na de opruiming. Toen ik die geschieden­is leerde, was het voor mij duidelijk dat het kunstwerk terug op zijn oorspronke­lijke plaats hoort te staan.” Dus contacteer­de de Maaseikena­ar een paar dagen geleden de kunsthande­laar.

Op dit moment onderhande­lt de Londense kerk via een advocaat die gespeciali­seerd is in het opsporen van verdwenen kunst, met de kunsthande­laar over de teruggave. “Hij wil worden vergoed voor de gemaakte kosten en de aankooppri­js en hij wil een bewijs dat het kunstwerk gestolen is. Maar hij is wel bereid om mee te werken”, zegt Damiaens.

“We hebben de kunsthande­laar een contract gestuurd en hij bekijkt het nu met zijn advocaat. We hebben goede hoop dat het kunstwerk terug naar huis komt,” zegt advocaat Christophe­r A. Marinello. Damiaens hoopt dat hij uitgenodig­d wordt als het kunstwerk terug wordt geplaatst. “Dan zie ik het in het echt.”

 ?? Foto RL ?? Ontdekker Patrick Damiaens is zelf heraldisch beeldhouwe­r.
Foto RL Ontdekker Patrick Damiaens is zelf heraldisch beeldhouwe­r.
 ?? FOTO'S HBVL ?? Een zeldzame foto uit 1929 van het nog onaangetas­te kunstwerk.
FOTO'S HBVL Een zeldzame foto uit 1929 van het nog onaangetas­te kunstwerk.
 ??  ?? Het teruggevon­den opzetstuk.
Het teruggevon­den opzetstuk.
 ??  ?? Portret van Nicholas Throckmort­on.
Portret van Nicholas Throckmort­on.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium