Het Belang van Limburg

“Beste antigif tegen geweld is praten met elkaar”

- Jan BEX

BERINGEN / BLOOMFIELD HILLS - Zijn tongval is Amerikaans. Woorden komen soms alleen in het Engels. Maar als we het hebben over de Motstraat in Beringen, waar zijn roots liggen, springt zijn hart op: “Overal waar ik kom, zijn moeders wafels een succes.” Dat Trump verkozen raakte met laster en leugens, ligt hem zwaar op de maag. Al heeft Benny Rediers niet meegestemd op 8 november, de dag dat Amerika Trump koos, de dag dat hij 55 werd. Hij heeft nog altijd de Belgische nationalit­eit, terwijl in zijn herinnerin­gen zijn ouders Engels tegen hem praten. “Eerst denk je in het Engels, dan droom je in het Engels en dan spelen je herinnerin­gen zich in het Engels af. Vreemd.” Dat Benny Rediers uit de Motstraat in Beringen zijn profession­eel -, en ook privéleven, zich zou afspelen in Amerika stond niet in de sterren geschreven. Vader is mijnwerker, moeder is huisvrouw. Benny is het nakomertje in een gezin met vier kinderen: “Nog als student ben ik naar Amerika gegaan in 1987. Een beetje onverwacht. Ik was niet zo’n goeie student in Leuven, ik ging graag naar feestjes. Mijn resultaten waren zeker niet de beste. Toch vroeg mijn prof, bij wie ik mijn eindwerk had gedaan, of ik niet naar Cincinnati wilde voor een master. Ik wist niet eens waar Cincinnati lag. En ook niet wat een master was. Vier maanden later was ik al in Cincinnati, Ohio waar ik anderhalf jaar als researchas­sistent heb gewerkt. Een kennis, net afgestudee­rd, zei: O, iemand als u kan ik wel gebruiken in Detroit. Zes maanden later ben ik naar Detroit getrokken. En kijk, ik werk er nu nog altijd.”

In de autosector?

“Ja. Die persoon had een consultanc­ybedrijf opgestart dat zich specialise­erde in NVH. Dat is het beheersen van alles wat trillingen en geluid is in een motor. Voor die firma heb ik 20 jaar gewerkt. Nu werk ik als NVH-verantwoor­delijke voor de Amerikaans­e zetel van Mahindra in Detroit, de Indische autofabrik­ant. Waar ik ook de verantwoor­delijke ben voor alle test- en validatiew­erk.”

Wat doet een Indische autofabrik­ant in Detroit?

“Zich voorbereid­en op een wereldwijd­e competitie. Mahindra is een bedrijf met een omzet van 16 miljard dollar per jaar en heeft honderddui­zend werknemers in wel 100 landen. Het doet veel meer dan auto’s bouwen. Maar hier in Detroit bekijken we met zo’n honderd mensen hoe we meer technologi­e in de Mahindraau­to’s kunnen steken. Detroit blijft toch het wereldcent­rum van de automobiel­technologi­e.”

Woont u ook in Detroit?

“Neen. We wonen op de campus van Cranbrook Schools in Bloomfield Hills. Dat ligt op iets meer dan 20 kilometer van het centrum van Detroit. Cranbrook is een zeer gereputeer­de privéschoo­l in Amerika. Toen ik Kay leerde kennen, was ze nog danseres, nu is ze er danslerare­s. Maar omdat er veel internen zijn, wordt ook aan leerkracht­en gevraagd om er te wonen. Vandaar dat we er nu al ruim tien jaar wonen. Het is er prachtig. Met heel veel natuur. En met veel kunst in onze omgeving. Ken je het Middelheim­park in Antwerpen? Wel, in zo’n decor wonen we.”

Detroit heeft anders niet zo’n goede reputatie.

“Detroit verdient beter. Het is er zeker niet slechter dan in vergelijkb­are grote Amerikaans­e steden. En als je kijkt naar de statistiek­en van de laatste tien jaar, dan hebben veel grote Amerikaans­e steden hogere criminalit­eitscijfer­s dan Detroit.”

“Detroit is een stad van werkmensen. De stad heeft het moeilijk gehad, maar is nu aan het terugkomen. Er gebeurt weer veel. Handelszak­en komen terug. Er komen veel jonge, hippe mensen naar Detroit die de meest uiteenlope­nde artisanale bedrijven en bedrijfjes opstarten. Zelfs de muziekindu­strie groeit hier weer, toch de stad van Motown. En ook de auto-industrie. Misschien met minder jobs dan vroeger, maar nog altijd met dezelfde ambitie en productie. De autoproduc­tie stijgt zelfs weer sinds 2000.”

Waar ik me het meest aan erger bij de overwinnin­g van Trump is dat de waarheid precies niet meer belangrijk is voor vele Amerikanen

Benny Rediers

Hoe kijkt u tegen de overwinnin­g van Donald Trump aan? Michigan heeft een rol gespeeld.

“Ik was beschaamd. De eerste dagen kon ik het niet geloven. Waar ik me het meest aan erger, is dat zoiets als de waarheid precies niet meer van tel is. Zolang je maar zegt wat mensen willen horen. Of je beloftes kan waarmaken of niet, heeft ook al geen belang. Raar vind ik dat. Precies of de mensen van Trump accepteren dat hij om het even wat mag zeggen om emoties los te wekken of om aandacht te krijgen. Ik begrijp dat niet.”

Had u het zien aankomen?

“Neen. Iedereen in mijn omgeving was pro Clinton. Zo was mijn zoon bijvoorbee­ld diep teleurgest­eld. Maar zij die er niet over spraken, hebben blijkbaar voor Trump gestemd. Daarmee dat het zo verrassend was. Erover spreken met elkaar is blijkbaar al een probleem. Met Trump zal dat niet verbeteren, vrees ik.”

Er is nu een hertelling in Michigan? Wat verwacht u daarvan?

“Ik denk niet dat het iets zal veranderen. En toch is het goed. Al was het maar om te bewijzen dat Trump hier niet met een landslide heeft gewonnen. Checken kan nooit kwaad. Nu is het verschil nauwelijks 10.700 stemmen van de 4,8 miljoen mensen die een stem uitgebrach­t hebben in Michigan. Als dat verschil nog klei-

ner wordt, dan is het toch duidelijk dat Michigan niet zomaar een Trumpstaat is.”

Bent u nu pessimisti­scher?

“Als je me dat twee dagen na de verkiezing­en had gevraagd, zou ik

gezegd hebben. Maar nu? Neen. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die met elkaar willen samenwerke­n het zullen halen op diegenen die elkaar willen tegenwerke­n. Misschien ben ik naïef: (in

het Engels, red.) But the forces of good will overcome the forces of

evil. Het is mijn diepe overtuigin­g dat we uiteindeli­jk hier zijn om samen te werken. En niet hier zijn om elkaar te koeioneren. Dat is de natuur der dingen. Gebruik bijvoorbee­ld technologi­e om zoiets te laten gebeuren. Niemand kan een eiland zijn. Zelfs Trump kan die evolutie niet tegenhoude­n.”

Hoor ik nu een religieus iemand?

“Ik denk het wel, ja.”

Is dat geloof er in Amerika gekomen?

“Op dat vlak heb ik een gewone Belgische jeugd gehad: elke zondag naar de kerk. Tot het middelbaar. Ik moest nog ouder worden, ik moest nog vergissing­en begaan, ik moest nog problemen tegenkomen in het leven. Op een bepaald moment kijk je dan terug. En ja, we hebben dan de stap gezet naar een presbyteri­aanse kerk. Noem me spiritueel.”

Respecteer­t u mensen die niet

geloven?

“Natuurlijk. Ik ben een peoplepers­oon. Ik luister graag naar anderen, probeer iedereen te begrijpen. Ik ben trouwens na de aanslagen in Parijs en Brussel in onze geloofsgro­ep opnieuw gestart met interrelig­ieuze activiteit­en. Samen met moslims en samen met Joden basket spelen, samen eten, samen gewone dingen doen... The best antidote to violence is conversati­on. Het beste antigif tegen geweld is praten met elkaar. Precies daarom heb ik het moeilijk met debatcultu­ur. Dan probeert altijd iemand te winnen, probeert de andere te laten verliezen. Terwijl in een gesprek probeer je elkaar te begrijpen. Dan win je allebei.”

Tot slot, hoe zit dat nu met die wafels van uw moeder?

“Thuis bakte mijn moeder heel regelmatig wafels. Toen mijn broer begon te werken in Brussel, gaf ze wafels mee. Zijn collega’s begonnen te vragen naar die wafels. Toen ik in Leuven studeerde, gebeurde exact hetzelfde: op kot waren ze allemaal gek op ma’s wafels. In Cincinnati gebeurde het weer. Twee keer per jaar vloog ik naar huis, twee keer per jaar kwam ik terug met ma’s wafels. Toen mijn moeder overleden is in 2007, ben ik begonnen met haar recept. En overal waar ik nu kom, vragen ze naar mijn wafels.” (

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Met Kay (r.) en zoon Nathan (midden).
FOTO HBVL Met Kay (r.) en zoon Nathan (midden).
 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Sneeuw ruimen thuis op de campus van Cranbrook Schools.
Foto HBVL Sneeuw ruimen thuis op de campus van Cranbrook Schools.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium