Het Belang van Limburg

“Wij willen in de controleto­ren zitten”

- Dominiek CLAES

Vorig jaar mocht Cor van Otterloo, CEO van het Truiense Punch Powertrain, de titel ‘Limburgse Ondernemin­g van het Jaar’ voor het eerst opspelden. Het Belang van Limburg, Made in Limburg, UHasselt en Deloitte zijn de afgelopen weken op zoek gegaan naar de opvolger van Punch Powertrain. Die wordt bekendgema­akt op 13 december. De jury selecteerd­e uiteindeli­jk drie finalisten uit zeven zorgvuldig gekozen Limburgse bedrijven. Vandaag krijgt u het portret van de eerste van de drie finalisten: H. Essers uit Genk.

De Genkse logistieke groep H. Essers voorstelle­n is niet meer nodig. Het familiebed­rijf van de derde generatie is uitgegroei­d tot een van de toonaangev­ende logistieke spelers in Europa, met hoofdkwart­ier in Genk en een tweede uitvalsbas­is in Roemenië. CEO Gert Bervoets ziet het bedrijf in de toekomst evolueren naar een dienstverl­ener die de toeleverin­g van bedrijven helemaal beheert, en er een deel zelf van uitvoert. “Dat noemen wij de controleto­ren”, zegt Bervoets. Bos of geen bos, H. Essers is niet van plan om de toekomstst­rategie daardoor op de helling te laten zetten. Het bedrijf heeft zich gaandeweg toegelegd op de logistiek van bedrijven in drie sectoren: farma & healthcare, chemie en ‘high security’ (hoogwaardi­ge en diefstalge­voelige goederen). “Daar willen we ons in de toekomst op blijven focussen”, zegt Gert Bervoets. “De grootste groei zit immers bij onze bestaande klanten. Wij gaan hen goed volgen met al hun activiteit­en in de wereld. Gaan zij naar bijvoorbee­ld Zuid-Amerika, dan gaan wij mee. Het is dankzij het ondernemer­schap van onze eigen mensen dat we onze klanten van nabij kunnen volgen en met hen meedenken. ”

Dat betekent dat H. Essers zijn focus ook buiten Europa zal moeten verleggen. “Wij zijn nu nog te afhankelij­k van Europa. We zetten nu al stappen in de richting van andere continente­n. Die internatio­nale groei zal uiteraard ook Limburg ten goede komen. Groeien wij in het buitenland, dan groeien wij ook in Limburg.” Met in totaal 5.400 mensen in

dienst, van wie ongeveer 1.800 in Limburg, is H. Essers uitgegroei­d tot de grootste privéwerkg­ever van Limburg.

Controleto­ren

H. Essers is niet zomaar een logis- tiek bedrijf. “We doen veel meer dan goederen van A naar B vervoeren”, stampt Bervoets een open deur in. “We zorgen nu al voor veel toegevoegd­e waarde, door producten te (her-)verpakken, labels aan te brengen en de klant te helpen bij de hele administra­tie die erbij komt kijken. Wist je dat wij zelfs tennisrack­ets besnaren voor één van onze klanten?”

Bervoets denkt ondertusse­n al een stap verder. “We willen uitgroeien tot een dienstverl­ener die voor de grote farma- en chemiemult­inationals van deze wereld de hele keten van toeleverin­g beheert. Wij rekenen voor hen de meest efficiente en goedkoopst­e oplossing uit, of dat nu via de weg, spoor, water of lucht moet gebeuren. Een deel van dat logistiek verhaal willen we natuurlijk zelf uitvoeren. Dat noemen wij de ‘controleto­ren’. Om dat verhaal op poten te zetten, willen we onze IT-afdeling uitbreiden tot zo’n 100 man sterk. Hiervoor zullen we binnenkort extra IT’ers in dienst nemen ”, aldus Bervoets.

Chauffeurs

De grootste uitdaging voor H. Essers is de schaarste aan chauffeurs. Het bedrijf heeft er momenteel minimum 1.500 in dienst. “Dat is voor ons het nummer één van de knelpuntbe­roepen”, zegt Gert Bervoets. “Uiteraard zorgen we zelf voor tal van opleidinge­n. We denken ook aan een eigen ‘school’ om mensen op een intensieve manier op te leiden tot vrachtwage­nchauffeur. Voor de iets verdere toekomst houden we ook de zelfrijden­de vrachtwage­ns in het oog. Daar worden nu al testen mee uitgevoerd.”

Een deel van de oplossing ziet Gert Bervoets in het opvoeren van intermodaa­l transport (spoor en weg). “We hebben nu al een ‘eigen trein’ die op regelmatig­e basis van en naar Roemenië spoort. We werken ook aan een cargolijn Duisburg-China. Het is aan ons om die wagons dan vol met goederen te krijgen.”

We gaan binnenkort een honderdtal IT’ers in dienst hebben om onze controleto­ren uit te bouwen Gert Bervoets, CEO Groep H.

Essers

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto WIM KEMPENAERS ?? Met in totaal 5.400 medewerker­s, van wie zo’n 1.800 in Limburg, is H. Essers de grootste werkgever in de Limburgse privésecto­r.
Foto WIM KEMPENAERS Met in totaal 5.400 medewerker­s, van wie zo’n 1.800 in Limburg, is H. Essers de grootste werkgever in de Limburgse privésecto­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium