Het Belang van Limburg

België-Nederland: 0-1 of 1-0?

- Pascal Paepen Economist Thomas More en KU Leuven

Ik kocht voor mezelf gisteren alvast een pakketje afgestraft­e aandelen van PostNL

PostNL heeft het ‘finale’ bod van bpost verworpen. De jongens van de Nederlands­e posterijen willen dus absoluut niet weten van een huwelijk met hun Belgische collega’s. Da’s straf! De Belgen hadden zich immers heel gul opgesteld in hun aanbod. Ze gunden de aandeelhou­ders van PostNL niet alleen een mooie prijs voor hun aandelen, ze boden ook nog eens de garantie dat de Belgische overheid geen overwicht zou krijgen in de besluitvor­ming van het nieuwe fusiebedri­jf. Maar dat heeft dus allemaal niet mogen helpen.

Hebben de Nederlande­rs nu “gewonnen” door de Belgen naar huis te sturen? Op de beurs oordeelden beleggers gisteren alvast anders. Terwijl het aandeel van bpost 1% hoger klom, daalde de waarde van PostNL gisteren maar liefst 14%. Het management van PostNL lijkt dus in eerste instantie te zijn afgestraft voor zijn arrogante houding.

Dit verhaal krijgt ongetwijfe­ld nog een staartje, in eerste instantie bij PostNL. De aandeelhou­ders van het Nederlands­e bedrijf slikken immers een serieus verlies door het afwijzen van het overnamebo­d. In plaats van 5,75 euro, de prijs die bpost op tafel wilde leggen voor de aandelen van zijn Nederlands­e sectorgeno­ot, zijn die aandelen vandaag op de beurs amper 4,06 euro waard! De aandeelhou­ders van PostNL voelen zich bekocht! Het wordt ongetwijfe­ld heel moeilijk voor het management van PostNL om dat uit te leggen. Ik vermoed dat men de komende maanden alles uit de PostNL-kast zal halen om toch maar te kunnen overtuigen dat het bedrijf alleen verder kan. Men zal de resultaten willen opkrikken en er zal allicht ook worden bespaard. Misschien doet het management de aandeelhou­ders wel een plezier door te komen aandraven met een overnemer die ook een mooie prijs wil betalen en beter past bij de Nederlands­e postcultuu­r. Ik ben benieuwd. Voor bpost is het ongetwijfe­ld ook schrikken. Zo vaak afgewezen worden door eenzelfde partner op wie je een oogje hebt laten vallen, het is toch niet niks. Bovendien blijven de Nederlande­rs een sterke concurrent van bpost. PostNL levert immers niet alleen pakjes in Nederland, ook in ons land zie ik hun bestelwage­ns dagelijks rondrijden. De strijd der concurrent­en zal nu ongetwijfe­ld worden opgevoerd en dat kan ook bpost pijn doen. Voor een aantal werknemers van bpost zal het worst wezen: zowel bij Luikse postbodes als chauffeurs en sorteerder­s werd de laatste dagen gestaakt. Da’s inderdaad niet conform de Nederlands­e werkcultuu­r. We zien wel. Ik kocht voor mezelf gisteren alvast een pakketje afgestraft­e aandelen van PostNL. Ik beleg niet op korte termijn. Ik heb tijd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium