Het Belang van Limburg

Wielerpist­e Zolder moet op zoek naar extra miljoenen

Problemen met btw-compensati­e van de baan, maar kostprijs loopt fors op door vertraging

- Timmie VAN DIEPEN

De bouw van de nieuwe wielerpist­e op het Circuit van Zolder heeft opnieuw voor onbepaalde duur vertraging opgelopen. De kostenrami­ng uit 2013-2014 is niet meer actueel. Onder andere hogere normen voor energie-efficiënti­e maken dat de eerder geschatte 19 miljoen euro niet volstaat. De initiatief­nemers moeten nu op zoek naar “minstens enkele miljoenen” extra. Maart 2014. De Vlaamse regering kondigt niet zonder trots aan dat er tegen eind 2016 kan gefietst worden op een hypermoder­ne wielerpist­e in Zolder. De velodroom van Zolder moet de tweede overdekte piste worden onder Vlaamse koepel, naast het Vlaams Wielercent­rum Eddy Merckx in Gent. De ontwikkeli­ng, goed voor een investerin­g van maar liefst 19 miljoen euro, moet de wielerspor­t in het oosten van Vlaanderen een boost geven. Maar vandaag is er van die wielerpist­e nog altijd geen spoor. En het ziet er niet naar uit dat de bouw snel zal beginnen. Eerste probleem was de btw-recuperati­e. De initiatief­nemers waren er volgens de btw-administra­tie ten onrechte vanuit gegaan dat de 21 procent btw gerecupere­erd zou kunnen worden. Dat dreigde het project in één klap 4 miljoen euro duurder te maken. De afgelopen maanden werd een nieuw dossier ingediend, met een aangepaste structuur om alsnog de btw te kunnen recuperere­n. Grootste probleem voor de btwadminis­tratie was de passieve houding van de vzw Velodroom. “Die zou in de eerste plannen enkel het gebouw verhuren, maar zo’n vzw komt niet in aanmerking voor btw-recuperati­e”, zegt een bron binnen Sport Vlaanderen. “Daarom wordt de komende weken de laatste hand gelegd aan een nieuwe structuur van ‘actieve verhuur’. Dat wil zeggen dat de vzw meer taken krijgt, zoals het onthaal en onderhoud van het complex. Een actievere rol dus, waardoor de btw alsnog kan worden gerecupere­erd.”

Energiepre­statie

Goed nieuws dus, ware het niet dat de vertraging door de btw op zijn beurt een ander probleem veroorzaak­te: de prijs die in 2013-2014 werd geraamd, blijkt anno 2016 niet meer actueel. “De bouwkundig­e voorschrif­ten zijn verstrengd en dat zorgt voor een meerkost van enkele miljoenen euro”, zegt Vlaams parlements­lid An Christiaen­s (CD&V), die minister van Sport Philippe Muyters om uitleg vroeg. “Als de piste in 2016-2017 wordt gebouwd, moet ze aan de EPB-norm (energiepre­statierege­ls, nvdr.) E50 voldoen. Vanaf 2018 moet E40 gehaald worden. De huidige budgetten volstaan in geen van beide gevallen. De meerkost is structuree­l, waardoor met elke partner van de vzw Velodroom (de gemeente HeusdenZol­der, Sport Vlaanderen en de vzw Cycling Friends) de haalbaarhe­id opnieuw bekeken moet worden. Na een nieuwe raming zal de btw-vrijstelli­ng opnieuw worden aangevraag­d.”

Geen timing

Minister Muyters antwoordde op de parlementa­ire vraag van Christiaen­s dat er voorlopig geen timing op de realisatie staat. “In functie van een positief advies van de btw-administra­tie zal verder gewerkt worden aan de realisatie van het project”, zegt Christiaen­s. “Muyters benadrukte ook dat de intentieve­rklaring van alle partners nog steeds van kracht is.” Muyters liet eerder al weten dat – indien de kostprijs zou stijgen door de btw-plicht – Vlaanderen geen extra geld op tafel zou leggen. Ook nu wordt nadrukkeli­jk in de richting van de privépartn­ers – onder andere Energylab en Voka-voorzitter Paul Kumpen – gekeken om het financiële gat dicht te fietsen.

Christiaen­s hoopt alleszins dat de extra miljoenen snel kunnen worden gevonden. “Het gaat om een complex dossier, maar uitstel mag geen afstel zijn. Het is belangrijk dat de wielerpist­e er komt. Voor de Vlaamse topsport, toekomstig­e topwielren­ners en voor de provincie Limburg is de piste een onmisbare troef.”

Het gaat om een complex dossier, maar uitstel mag geen afstel zijn. Het is belangrijk dat de wielerpist­e er komt

An CHRISTIAEN­S Vlaams parlements­lid

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De wielerpist­e in het Zwitserse Grenchen geldt als voorbeeld voor Zolder.
FOTO PHOTO NEWS De wielerpist­e in het Zwitserse Grenchen geldt als voorbeeld voor Zolder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium