Het Belang van Limburg

Eindspurt

-

Het had een plezierrei­s moeten worden, een trip naar Emilia Romagna met de nadruk op genieten. Prosciutto di parma en parmigiano reggiano, vergezeld van een glas sangiovese. Niemand die bij de loting had durven dromen dat Genk in een poule met niet de minste clubs uit de Primera Division en de Serie A en een Oostenrijk­se traditiecl­ub al na vijf van de zes speeldagen zeker zou zijn van een plaats in de volgende ronde. En dat het tegen Sassuolo alleen nog om enkele welgekomen extraatjes zou gaan.

Een solide prestatie kan de groep lanceren voor de eindspurt in 2016. Een spurt die het gezicht van de club ook in de toekomst kan en zal bepalen

Lastige landing

Toch stapten er weinig lachende gezichten uit het vliegtuig op de pocketluch­thaven van Parma. Dat had ook te maken met de landing in twee etappes. Poging één werd abrupt afgebroken, wegens daling te laat ingezet en/of landingsba­an te kort. De neus van het chartervli­egtuig ging weer de lucht in. Onvermijde­lijk sprongen de gedachten van de bijna 200 inzittende­n richting het drama van Chapecoens­e. Poging twee verliep tien minuten later gelukkig een stuk voorspoedi­ger, de bleekste kopjes zetten plots de grootste mond op.

Maar niet alleen de landing lag het gros van de inzittende­n zwaar op de maag. De competitie­nederlagen in Oostende en thuis tegen Lokeren - en de bijhorende negende plaats - hebben er flink op ingehakt. Het doembeeld van play-off 2 sneeuwt de prestaties in Europa onder. Vaarwel lof over het frisse, gedurfde voetbal, welkom klaagzang over het schrille contrast tussen talent en rendement.

Het is vooral de manier waarop het team onderuit ging in Oostende en tegen Lokeren, die zorgen baart. Die prestaties straalden machteloos­heid uit, de ploeg hing als los zand aan mekaar. Eilandjes, die steeds verder van mekaar wegdreven. Er is met andere woorden werk aan de winkel voor Peter Maes, die met zijn ploeg voor drie cruciale weken staat. De Genkse trainer beet gisteren stevig van zich af. Hij benadrukte het aandeel van zijn staf in de

Evenwicht

De huidige kern wordt alvast hoger ingeschat door voorzitter Houben, volgens hem is die wél sterk genoeg om op drie fronten mee te strijden. Hopelijk weerhoudt het de club er niet van om na een strenge doorlichti­ng meer evenwicht te brengen in deze spelersgro­ep. Zeker nu Ndidi vertrekt, smeekt het middenveld om body en loopvermog­en.

Maar dat is werk voor januari, eerst moet 2016 op de juiste manier worden afgesloten. Het wordt de volgende weken moneytime in de competitie en de Beker van België. De match van vanavond kan daarbij gebruikt worden als katalysato­r. Om de groep te winnen en maandag reekshoofd te zijn bij de loting, volstaat het om even goed te doen als Bilbao in Wenen. Belangrijk­er is een solide prestatie, die de groep kan lanceren voor de eindspurt in 2016. Een spurt die het gezicht van de club ook in de toekomst kan en zal bepalen.

 ?? FOTO BELGA ?? Als de mist vanavond geen roet in het eten gooit, debuteert Nordin Jackers bij de A-ploeg.
FOTO BELGA Als de mist vanavond geen roet in het eten gooit, debuteert Nordin Jackers bij de A-ploeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium