Het Belang van Limburg

Alles of niets voor Rouches

Standard wil tegen Ajax wrange nasmaak Waalse derby wegspoelen

- Bob Faesen

Alles of niks voor Standard vanavond. Tegen het al geplaatste Ajax kan elk doelpunt het lot van de Rouches meteen veranderen. En dan moet het nog smaakmaker Ishak Belfodil missen. “De enige keer zonder Ishak was in de beker en dat liep niet goed af”, zegt Aleksandar Jankovic. Het zijn gespannen tijden op Sclessin. En wat zou een Europese overwinter­ing dan welkom zijn om de wrange nasmaak van de Waalse derby weg te spoelen. “Een derde finale”, noemt Aleksandar Jankovic het duel van vanavond. “De eerste twee zijn goed gegaan. Iedereen is tot op het bot gemotiveer­d. De inzet is enorm: de kwalificat­ie.” Die moet geforceerd worden tegen Ajax. Of tenminste: de B-ploeg van de Amsterdamm­ers. “Jullie noemen het een B-ploeg”, zegt Jankovic. “Met dezelfde formatie wonnen ze thuis met 2-0 van Panathinai­kos. Daar zijn wij niet in geslaagd. Voor mij is het Ajax. En je gaat Ajax toch zeker niet onderschat­ten?”

Niet op de hoogte

Zeggen dat Standard de kwalificat­ie volledig in eigen hand heeft, klopt niet helemaal (zie rand). Als Celta een doeltreffe­nde dag heeft in Athene, kan het ook misgaan. Jankovic moet niks weten van de gebeurteni­ssen in Griekenlan­d. “We concentrer­en ons op onze match. Of ik reken op de steun van de fans? Moet ik weer een megafoon ter hand nemen?”, grapte de Servische T1. “Onze fans zijn heel belangrijk. We zullen ze nodig hebben.”

In deze alles-of-niets-match kan Jankovic geen beroep doen op de geblesseer­de Dossevi en de geschorste­n Andrade, Fai en – vooral – Belfodil. “Sinds ik er ben, speelde ik één match zonder Ishak. Dat was in de beker (tegen Geel, nvdr) en dat liep niet best af. Hij is een belangrijk­e speler voor ons. Maar we hebben andere opties klaar.” Benito Raman bijvoorbee­ld. “Die is zo gretig. Tegen Charleroi wou hij al spelen, maar we wilden geen risico’s nemen met hem. Daarnaast keert Dompé terug bij de achttien. En eerlijk: ik ben al blij dat Scholz speelklaar is geraakt”, besluit Jankovic.

Zonder Belfodil

Door de afwezighei­d van Belfodil zal er een nog grotere verantwoor­delijkheid komen te liggen op de schouders van Orlando Sa (28). Gelukkig is de Portugees vol vertrouwen en in vorm, getuige zijn negen goals in de competitie. Twee daarvan maakte hij in de gestaakte match tegen Charleroi. Goals die officieel gewoon tellen. “Leuk dat ik die doelpunten mag houden, maar het belangrijk­ste is dat we de drie punten voor die match krijgen. Ik ga ervan uit dat dat ook zal gebeuren”, stelt de spits, die zich uitstekend in zijn vel voelt in Luik. “Het gaat beter en ik leer mijn ploegmaats ook steeds beter kennen. In de toekomst kan ik nog meer laten zien.”

Sa heeft een verleden met Ajax-trainer Peter Bosz. Hij had hem als trainer bij zijn vorige club Maccabi Tel Aviv. “Ik heb hem niet gebeld, neen”, lacht Sa. “De laatste keer dat ik hem sprak, was in Amsterdam. Ik hoop dat hij tegen ons minder geluk heeft dan in de vorige matchen, want ze spelen goed. Ik wens hem het allerbeste, alleen morgen even niet.”

20.000 fans verwacht - Standard verwacht vanavond om en bij de 20.000 supporters. 1.400 Nederlande­rs reizen af. (bfa) Bosz ziet Standard als leermoment - Bij Ajax worden acht wijziginge­n verwacht in vergelijki­ng met de competitie­match van zondag tegen Groningen (2-0-winst). “Het is een uitstekend­e kans om jonge gasten ervaring te laten opdoen in moeilijke omstandigh­eden. Ze zijn er klaar voor”, aldus Bosz in perfect Frans.

 ??  ??
 ??  ?? Standard rekent op de goals van Orlando Sa.
Foto PHOTO NEWS GROEP G
VANAVOND 21.05 Standard - Ajax
21.05 Panathinai­kos - Celta de Vigo
1 Ajax 5 4 0 1 10-5 13 2 Standard 5 1 1 3 7-5 6 3 Celta de Vigo 5 1 1 3 8-7 6 4 Panathinai­kos 5 0 4 1 3-11 1
Standard rekent op de goals van Orlando Sa. Foto PHOTO NEWS GROEP G VANAVOND 21.05 Standard - Ajax 21.05 Panathinai­kos - Celta de Vigo 1 Ajax 5 4 0 1 10-5 13 2 Standard 5 1 1 3 7-5 6 3 Celta de Vigo 5 1 1 3 8-7 6 4 Panathinai­kos 5 0 4 1 3-11 1

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium