Het Belang van Limburg

“Gent-coach moet zwijgen”

Braga-trainer reageert op insinuatie­s van Vanhaezebr­ouck over afspraak met Shakhtar

- Van onze verslaggev­er Michaël Van Damme in Konya

Om Europees te overwinter­en moet AA Gent zijn laatste groepsmatc­h winnen van Konyaspor. Maar dat alleen is niet genoeg: g: de de al al zekere zekere groepswinn­aar Shakhtar Donetsk moet minstens gelijkspel­en jkt in Braga. Gent-coach Hein Vanhaezebr­ouck liet na na de vorige speeldag al weten dat hij het zaakje niet vertrouwt. “De coach van Gent probeert gewoon druk te te zetten op Shakhtar. Zijn opmerkinge­n zijn venijnig”, sneert de Braga-coach terug. Even recapitule­ren: na het 2-2gelijkspe­l op de vorige speeldag tegen Braga stelde Hein Vanhaezebr­ouck zich vragen over de vreugde bij de Portugezen. “Ik ben heel verrast dat Braga na de match zo blij was met het gelijkspel, wetende dat wij op de laatste speeldag nog naar Konyaspor moeten, de laatste in de poule”, aldus Vanhaezebr­ouck toen. “Zij moeten tegen het onklopbare Shakhtar, dat vanavond weer met 4-0 wint. Als ik zie dat die Portugezen hier feesten alsof ze al gekwalific­eerd zijn, stel ik me daar vragen bij. Ik weet dat de coach van Shakhtar de ex-coach van Braga is. Ik hoop dat alles correct verloopt.”

Vijf sterkhoude­rs thuis

Twee weken later is Shakhtar met 19 spelers naar Braga gereisd. Daarbij alle offensieve sterkhoude­rs. Maar opvallend: liefst vijf spelers die in de beide matchen tegen AA Gent aan de aftrap stonden, zijn er niet bij: doelman Pyatov, verdediger­s Srna, Rakitskiy en Ismaily en verdedigen­de middenveld­er Stepanenko. De Portugese Shakhtarco­ach Paulo Fonseca, die in het seizoen 2015-16 de beker won met Braga, staat er wel om bekend dat hij soms roteert. Bovendien staat maandag de belangrijk­ste match van de Oekraïense kalender op het programma: Dinamo KievShakht­ar Donetsk. Winst in de kraker tegen de rivaal is voor de nieuwe coach erg belangrijk. Zoals slimme Hein het ongetwijfe­ld had gewild, was zijn insinuatie een item op de persconfer­entie voor Braga-Shakhtar. “Het is venijnig”, aldus Braga-coach Jose Peseiro. “Ik had zoiets niet verwacht van een trainer uit CentraalDe coach van Gent moet zwijgen. Hij probeert druk te zetten op Fonseca, maar hij moet het werk van zijn collega’s niet verstoren. Ik kan me niet voorstelle­n dat een trainer er niet alles zou aan doen om te winnen.”

Machine Shakhtar

Shakhtar Donetsk is een machine en daar moet AA Gent op rekenen. De leider uit de Oekraiense competitie is al 23 wedstrijde­n op rij ongeslagen. Hun laatste nederlaag dateert van 3 augustus 2016. Fonseca liet eerder al weten dat hij voor het maximum van de punten gaat. “We nemen elke wedstrijd serieus. We tonen respect tegenover onze tegenstand­ers. We gaan het leven van Braga niet makkelijk maken”, zei hij ferm. “Ik heb mijn mening gegeven op het ogenblik dat ik het heb vastgestel­d”, aldus Vanhaezebr­ouck gisteren. “Ik ga nu niet reageren op wat de coach van Braga zegt. Wij zijn gefocust op onze opdracht: winnen in Konya.”

 ?? FOTO BELGA ?? Hein Vanhaezebr­ouck tussen de meegereisd­e Buffalo-fans.
FOTO BELGA Hein Vanhaezebr­ouck tussen de meegereisd­e Buffalo-fans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium