Het Belang van Limburg

Hoe vind je de gezonde mix?

HOE VIND JE DE GEZONDE MIX TUSSEN SPAREN EN BELEGGEN? ARGENTA ZWEERT BIJ EEN PERSOONLIJ­KE BENADERING. WAT IS DE FILOSOFIE ERACHTER EN HOE GAAT EEN EN ANDER IN ZIJN WERK?

-

Een affiche met een lachend gezicht en de woorden “68% Sparen – 32 % Beleggen”. Argenta pakt dit najaar uit met het concept 'gezond beleggen'. Om alvast één mogelijke illusie uit de wereld te helpen: “Het is niet zo dat we op een knopje kunnen drukken en dat uit de computer meteen de ideale mix rolt tussen sparen en beleggen", zegt Matthieu De Coster, productman­ager investment­s bij Argenta. “Onze huidige reclamecam­pagne is om mensen naar kantoor te krijgen, omdat we vaststelle­n dat de meeste van onze klanten alleen sparen of enkel vastgoed aanhouden. Beleggen is voor veel mensen een black box, waar ze bang voor zijn of nog niet over nagedacht hebben.Directeur Beleggings­huis Els Vanparys vult aan: “We trachten beleggen toegankeli­jk te maken voor iedereen. Iedereen kan vanaf 50 euro per maand in een beleggings­verzekerin­g storten. Dit kan dan zowel tak 21 als tak 23 zijn of beiden kunnen ook samen in één contract.”

Eén basisvoorw­aarde om te beleggen is dat je voldoende kapitaal opzij hebt staan voor noodgevall­en en dat je belegt met een deel van je vermogen dat je niet meteen nodig hebt. Zoals de meeste financiële instelling­en deelt Argenta beleggers op in een viertal profielen, gaande van zeer defensief, over defensief en neutraal tot dynamisch.

Voor elk profiel bestaat een aangepaste versie van het Argenta Fund of Funds, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke risicobere­idheid. Het Argenta Fund of Funds is een dakfonds dat belegt in een zestigtal eigen en wereldwijd­e fondsen. Bovendien kan het dakfonds ook aandelen, obligaties en cash aanhouden.

Voor klanten die daarboveno­p hun eigen accenten willen leggen, kunnen ook extra fondsen van externe beheerders, uiteraard in lijn met het risicoprof­iel, worden aangekocht. Omdat vooral met flexibele fondsen wordt gewerkt, die actief op de marktomsta­ndigheden inspelen, volstaat daarna doorgaans een jaarlijks bezoek aan het kantoor om de juiste mix te herbekijke­n.

Het waarom

“De essentiële vraag bij een beginnend belegger, maar ook bij elk bezoek aan kantoor, is waarom iemand belegt”, zegt Els Vanparys. “Wat is zijn of haar persoonlij­ke situatie, wat is de beleggings­horizon, wat is het beleggings­doel? Dat zijn factoren die doorheen de jaren kunnen veranderen, waardoor ook de samenstell­ing van de beleggings­portefeuil­le moet worden aangepast. Zo zien we dat bij nogal wat oudere klanten het beleggings­doel naarmate de jaren vorderen verschuift naar iets nalaten voor de (klein)kinderen. Iets wat je bijvoorbee­ld kunt oplossen door te kiezen voor een levensverz­ekering of door de begunstigd­e te wijzigen in een bestaand levensverz­ekeringsco­ntract.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium